Genç Turizmciler Derneği (GTD), Sağlık Turizm’inin geliştirilmesi programının eyleme geçmesi için yapılacak çalışmalara destek veriyor.
Türkiye’de turizm üzerine faaliyet gösteren girişimci ve yenilikçi lider gençlik derneği olma vizyonuyla yola çıkan Genç Turizmciler Derneği (GTD), “Sağlık Turizm’inin geliştirilmesi programının eyleme geçmesi için yapılacak çalışmaları destekliyor.
Türkiye’nin “Onuncu Kalkınma Planı” hedeflerine ulaşabilmek açısından önem taşıyan temel sorun alanlarına yönelik olarak tasarlanan programları arasında “Sağlık Turizm’inin Geliştirilmesi Programı ve Eylem Planı” da bulunuyor. Genç Turizmciler Derneği de, sağlık turizmi alanında yapılacak tüm çalışmalara dernek bünyelerinde destek vereceğini açıkladı.
Türkiye’de sağlık turizminin her geçen gün büyüdüğüne dikkat çeken Genç Turizmciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bulut Bağcı, “Türkiye son yıllarda sağlık turizminin en gözde ülkeleri arasında. Ülkemiz, maliyet avantajı, gezme fırsatı ve kaliteli teknolojik altyapı sunması ile uluslararası hastaların tercihlerinin başında geliyor. Bazı alanlarda Türkiye’de tedavi olmak birçok Avrupa ülkesine göre yüzde 60’a varan oranlarda daha ucuz. Türkiye’nin sağlık turizmindeki potansiyelinin sadece rakamlarla sınırlı kalmayacağını söyleyebiliriz.” dedi
2023 yılında hedef 2 milyon uluslararası hastayı Türkiye’de tedavi etmek
2023 yılında hedefin 2 milyon uluslararası hastayı Türkiye’de tedavi etmek olduğuna değinen Bağcı, “Hem turizm hem de sağlık sektöründe çalışmalara hız verildi. Sağlık Bakanlığı’nın bugün itibarıyla 32 bin yatak kapasiteli hastane inşaatı halen devam ediyor. Bu inşaatların 2016 yılına kadar bitmesi hedefleniyor. Ayrıca kamu-özel sektör ortaklığıyla yapılan inşaatlar da 2016-2017 yılında devreye girecek. Altyapı çalışmaları tamamlandıktan sonra sağlık turizminden gelir beklentisinin 2017-2018 yıllarında 9-10 milyar dolar, 2023 yılında da 20-25 milyar dolar olacağını bekliyoruz.
GTD olarak ülkemizin sağlık turizminde fırsatları iyi değerlendireceğine inanıyoruz. Türkiye’nin uluslararası arenada artan gücü ve buna paralel oluşan olumlu algısı ve sağlık hizmetleri ihracatına Ekonomi Bakanlığı’nın destek vermesi ile hedeflediğimiz gelir beklentisine ulaşacağımızı öngörüyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’ye gelen hasta sayısı son altı yılda dört katına çıktı
Bağcı, sağlık turizmi ile ilgili bazı verileri de paylaşarak “Sağlık Bakanlığı verilerine göre, yurt dışından kamu ve özel hastanelerine tedavi amaçlı gelenlerin sayısı 2008 yılında toplam 74 bin 93 kişiydi. Aradan geçen 6 yılda bu rakam 300 bin seviyesine çıkarak rekor kırdı. Gelen hasta sayısı 6 yılda 4 katına çıktı. Bu rakam sadece sağlık hizmeti alanlarını kapsıyor. Bu rakama, turistik amaçlı gelip özel hastane ya da sağlık merkezlerinde saç ekimi, estetik müdahale gibi operasyonları geçirenler de eklendiğinde 2013 itibarıyla hasta sayısı 480 bine ulaşıyor. Türkiye’nin tercih edilmesinin bir nedeni de doktor sıkıntısı çekilmemesi. Özellikle plastik cerrahi alanında Türkiye dünya sıralamasında oldukça iyi durumda. Plastik cerrah sayısı baz alınarak yapılan sıralamada Türkiye dünya 9.su olarak öne çıkıyor.
Türkiye’nin orta vadede sağlık turizmde dünyanın ilk 5 destinasyonu içerisinde olması da orta vadeli hedefler arasında. GTD olarak biz genç turizmciler de bu hedeflere ulaşılmasında hükümetimize bu alandaki çalışmalarında desteğimizi her zaman vereceğiz. 2015 yılında da sektöre katkıda bulunmak için Kafkas ve Körfez Arap ülkelerinde sağlık turizmi ile ilgili çeşitli toplantılar düzenleyeceğiz.” dedi.