Türk Neonatoloji Derneği’nin düzenlediği 22. Ulusal Neonatoloji Kongresi 10 –13 Nisan tarihleri arasında Titanic Deluxe Otel Antalya’da gerçekleştirildi.
Prematüre bebeklerin gelişimsel bakımı konusunda uzman doktorların ve yenidoğan hemşirelerinin izlediği kongre süresince temel mekanik ventilasyon, ileri mekanik ventilasyon ve yenidoğan bakımında güncel uygulamalar başlıklı kursların yanı sıra 3 gün boyunca bilimsel program ve tartışma oturumları düzendi. Kongrede ayrıca katılımcı firmalar da bu alandaki son teknolojileri ve ürünlerini sergilediler.
Dünyada ayrı bir uzmanlık alanı olarak çalışan yenidoğan hekimliği, Türkiye’de pediatrinin içinde yer aldığından ve henüz yeni bir uzmanlık alanı olarak tanınmaya başladığından, prematüre bebeklerin bakımına ilişkin yeterli bilgi bulunmuyor.
Buna bağlı olarak erken doğan bebeklerde yaşama oranı, bakım tekniklerinin gelişmesiyle giderek artsa da ciddi sağlık sorunları hala önemini koruyor. Kongrede bu alanda Türkiye’deki sorunlara dikkat çekilirken, yenidoğan uzmanlığının gelişmesine de destek verilmesi hedefleniyor.
Her Yıl 150 Bin Prematüre Bebek Dünyaya Geliyor
Türkiye’de erken doğum, bebek ölümlerinin başlıca nedenleri arasında ilk sıralarda geliyor. 2012 verilerine göre, 1,3 milyon doğumun yüzde 12’si erken doğum şeklinde gerçekleşiyor; her yıl yaklaşık 150 bin prematüre bebek dünyaya geliyor. Bu bebeklerin 50 bini bir kilogramın altında doğuyor.
Kongrede bir konuşma yaparak, gelişimsel bakımın bebek ve aile için uygun bir gelişim deneyimi sunduğunu, bebeğe riskleri en aza indirmiş bir ortam sağladığını vurgulayan GE Sağlık Bölge Satış Müdürü Ümit Birsen, “Erken doğan bebekler beyin gelişiminin önemli safhaları tamamlanmadan dünyaya gelmiş oluyor. Bebeklerde üçüncü trimester, beynin hızlı geliştiği ve ses ya da dokunma gibi dış etkenlerin beynin gelişimine etkisinin olabileceği bir dönemdir. Doğum odası ve bakım uygulamalarında yapılacak değişikliklerle sağlık sorunları önlenebilir. Gelişimsel bakım, nörolojik gelişimi en üst seviyeye çıkaran uzun dönem bilişsel ve davranışsal sorunları azaltan kişiselleştirilmiş bir bakım yaklaşımıdır. Gelişimsel bakım ünitelerimiz, hizmetlerimiz ve eğitimlerimiz ile bu alanda daha fazla uzman hekim ve hemşire yetişmesine destek vermek istiyoruz. Ülkemizdeki prematüre bebeklerin daha sağlıklı bir yaşam sürdürmelerini hedefliyoruz. GE Sağlık olarak, gerek ürünlerimiz, gerekse eğitim ve işbirlikleri yoluyla bu alandaki desteğimizi sürdüreceğiz” dedi.
Birsen, gelişimsel bakımın önemine değinerek, prematüre bebeklerin bakımında ışık ve ses ölçümü ve bunların sınırlandırılması, bebeğin yatakta konumlandırılması, uygun tutuş ve dokunuş, ağrı değerlendirme ve yönetimi, bakım gruplandırması, cilt bütünlüğünü koruma, aileye yetkinlik verilmesi ve kanguru bakımı hakkında GE’nin uygulamaları ve ürünleri hakkında bilgiler verdi.
Prematüre Bebeklerde Sağlık Sorunları Önlenebilir
Perinatal bakımdaki gelişmeler, erken doğumda görülen ölüm oranını düşürse de ülkemizde prematüre bebek oranı belirgin bir şekilde yüksek kalmaya devam ediyor. Prematüre bebeklerde hatalı bakım ve hatalı ortam koşulları dolayısıyla beyin felci, işitme
kaybı, görme bozukluğu ve yetersiz gelişmeye ek olarak, uzun süreli hasta takibi çalışmalarında anaokulu ya da ilkokul çağında kadar ortaya çıkmayan bilişsel ve davranışsal sorunlar gibi önemli sinirsel iletişim bozukluklarına rastlanıyor. Gelişimsel bakım bu noktada çok büyük önem taşıyor. Prematüre bebekler, doğru tedavi ile doğru ortam koşullarında bakıldıkları takdirde yaşamlarına diğer bebekler gibi devam edebilme şansı yakalıyorlar.
Ge Giraffe Omnıbed
GE Sağlık tarafından geliştirilen ve yüksek riskle doğan bebeklerin gelişimini destekleyen Giraffe Omnibed, aile merkezli bir kritik bakım ortamı sağlıyor. Bebeğe nötr sıcaklıkta çevre şartları sunarken, bebek yakınlarının ve sağlık personelinin olumsuz dokunuşlarını da azaltıyor. Ortamdaki sesi ve ışığı da yönetme imkanı veren Giraffe Omnibed, bebeğin stresini azaltarak normal büyümeyi ve gelişmeyi destekliyor. Giraffe Omnibed, anne ile bebeğin temasına imkan sağlayan donanımı ile bebeklerin iyileşmesinde katkı sağlıyor; araştırmalar, prematüre bebeklerde anne temasının iyileşmeye katkısını açıkça ortaya koyuyor.