Gelişen teknolojiler sayesinde ortopedi hastalıklarının teşhis ve tedavisinde de önemli gelişmeler sağlanıyor.
Tıp alanında en çok karşılaşılan rahatsızlıklar ortopedi alanında meydana gelir. Ortopedi hastalıklarından en sık rastlanılanları kemiklerde meydana gelen kırıklardır. Kırık tedavisine alçıya alma ya da cerrahi protez ameliyatları ile müdahale edilir. Tıp ve teknoloji alanında yaşanmakta olan gelişmeler ile pek çok ortopedi ameliyatı çok daha kolay yapılmakta ve kırılan ya da kesilen kemiğin yerine, protez, çivi benzeri parçalar ilave edilerek rahatsızlanan uzvun yeniden işlevselliğini kazanması sağlanır. Tedavi, hastalığın çeşidine göre farklı sürelerde etkisini gösterir.
Özel Medline Konya Hastanesi Ortopedi Bölümü’nden Prof Dr. Mustafa Yel, “Geçmiş yıllarda hastalar tedavi olabilmek için yurt dışını tercih ederken, günümüzde yurt dışından hastalar tedavi için ülkemizi tercih ediyor. Bu doğrultuda ülkemizin tıbbın her alanında hızla ilerlediğini ve geliştiğini belirtebiliriz. Bugün birçok ameliyat Avrupa ile eş zamanlı olarak ülkemizde de gerçekleşiyor” diye konuştu. Prof. Dr. Mustafa Yel, ortopedi alanındaki sorularımızı yanıtladı.
Ortopedi alanında en sık olarak karşılaştığınız rahatsızlıklar nelerdir?
Ortopedi hastalıkları, kas ve iskelet sistemi üzerinde meydana gelebilecek her çeşit hastalığı barındırır. Tıp alanında en çok karşılaşılan rahatsızlıklar ortopedi alanında meydana gelir. Ortopedi hastalıklarından en sık rastlanılanları kemiklerde meydana gelen kırıklardır. Kırık tedavisine alçıya alma ya da cerrahi protez ameliyatları ile müdahale edilir. Tıp ve teknoloji alanında yaşanmakta olan gelişmeler ile pek çok ortopedi ameliyatı çok daha kolay yapılmakta ve kırılan ya da kesilen kemiğin yerine, protez, çivi benzeri parçalar ilave edilerek rahatsızlanan uzvun yeniden işlevselliğini kazanması sağlanır. Tedavi, hastalığın çeşidine göre farklı sürelerde etkisini gösterir.
Ortopedi alanının ilgilendiği bir diğer alan ise çocuk ortopedisidir. Bu alan; genellikle doğuştan kaynaklanan kalça çıkıkları, cücelik gibi rahatsızlıkların tedavisini ele alır. Bir kısım ortopedi rahatsızlıkları ise yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelir. Bunun sebebi ise yaşa bağlı kemik erimesi, omurga rahatsızlıkları ve benzeri durumlardır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak eğilen ve küçülen kemikler bazı durumlarda cerrahi müdahale gerektirir. Ortopedi rahatsızlıkları içerisinde sayabileceğimiz diğer hastalıklar ise; düztabanlık, kemik erimesi, kamburluk, kireçlenme, romatizmadır.
Hastalar yeterli bilinç düzeyine sahip mi? Yani kişi, ortopedik bir sorunu olup olmadığını anlayabiliyor mu?
Bireyler çoğu zaman günlük koşturma arasında birçok rahatsızlıklarını ihmal ediyor ve son noktada bir uzmana başvuruyorlar. Bunun sonucunda tedavi daha uzun süreli oluyor, hatta bazı durumlarda basit bir tedavi ile çözülebilecek problemler ameliyat gerektiren rahatsızlıklara dönüşebiliyor. Ortopedik rahatsızlıklar genellikle ağrıyla belirti verdikleri için farkına varmak da zor olmaz ama toplumumuzun büyük bir çoğunluğu bu belirtileri önemsemeyip zamanla
geçeceğini sanıyor ya da yakınlarından edindikleri eksik ya da yanlış bilgilerle geçirmeye çalışıyorlar. Bu da rahatsızlıkların daha da ilerlemesine sebebiyet veriyor. Her zaman belirttiğimiz gibi hastaların belirtileri ilk hissettikleri anda bir uzmana başvurması hem tedavi sürecinikısaltacak, hem de yaşayacakları sıkıntıya kısa sürede son verilmesini sağlayacak. İlkyardım gerektiren durumlarda da bilinç düzeyinin artması gerekiyor. Kırık ve çıkık belirtileri kendini kırığın olduğu yerde şiddetli ağrı, şişlik, çürük, zarar gören bölgede hareket kısıtlanması, şekil bozukluğu, cildi dışa doğru iten bir çıkıntı ya da dönme şeklinde gösterir. Bu durumda yapılması gerekenler kırık ya da çıkığın olduğu yerin pozisyonunu değiştirmemek, açık yara varsa üzerini kapatmak, sağlık kurumuna gitmeden önce kırığın olduğu bölgeyi bir atel, tahta ya da mukavva ile sabitlemek ve sürekli temiz beze sarılmış buz uygulamaktır. Eğer sadece çıkık mevcutsa çıkığın olduğu yeri askıya alıp, en yakın sağlık kurumuna gitmek en iyi ilk yardım yöntemidir.
Gelişen teknoloji önümüzdeki dönemde ortopedi hastalıklarının teşhisinde daha etkin rol alacak mı?
Sağlık alanı, teknolojinin hızla geliştiği ve yüksek düzeyde teknoloji kullanılan alanların başında geliyor. Bilim veteknolojiyle bağlantılı olarak sağlık alanındaki ilerlemelerin insanın yaşamı, ömrü ve toplumsal refah ile verimliliğe yansıması ekonomik-sosyal politikalar ile birlikte bir bütünlük oluşturuyor. Gelişen teknolojiler sayesinde ortopedi hastalıklarının teşhis ve tedavisinde de önemli gelişmeler sağlanıyor.
Avrupa ülkeleri ile kıyasladığımızda ortopedi alanında aynı teşhis ve tedavi yöntemlerinin uyguladığını söyleyebilir miyiz?
Sağlık ve teknoloji alanına yapılan yatırımlar her geçen gün biraz daha artıyor. Ülkemizdeki doktorların kendi alanlarında uzman olmaları, geliştirilen teknolojileri dünya ile aynı anda uygulamaları ve yeniliklere öncü olmaları sayesinde ülkemizde sağlık sektörü her geçen gün gelişiyor. Geçmiş yıllarda hastalar tedavi olabilmek için yurt dışını tercih ederken, günümüzde yurt dışından hastalar tedavi için ülkemizi tercih ediyor. Bu doğrultuda ülkemizin tıbbın her alanında hızla ilerlediğini ve geliştiğini belirtebiliriz. Bugün birçok ameliyat Avrupa ile eş zamanlı olarak ülkemizde de gerçekleşiyor. Ülkemizi Avrupa ülkeleri ile de kıyasladığımızda ortopedi alanında aynı teşhis ve tedavi yöntemlerini uyguladığımızı belirtebiliriz.