GE Sağlık Yaşam Bilimleri, Türkiye’deki faaliyetlerine başlamasını, Türkiye’nin ilk çok paydaşlı biyolojik ilaç üretimi konferansıyla kutladı.
Küresel biyolojik kökenli ilaç endüstrisinde araç gereç, ekipman, eğitim ve hizmet tedariki konusunda lider olan GE Sağlık Yaşam Bilimleri, endüstri, akademi, araştırma ve devlet dünyasından 300 katılımcıyı bir araya getirdi. Türkiye’de biyofarmasötik sektörünün geleceğinin tartışıldığı ve aynı zamanda Türkiye satış, pazarlama ve hizmet mühendisliği ekiplerinin tanıtıldığı bir toplantıyla GE Sağlık Yaşam Bilimleri, Türkiye’deki faaliyetlerine başladı.
GE Sağlık Yaşam Bilimleri Genel Müdürü Myra Eskes, Türkiye Biyolojik İlaç Konferansının açılışında dünya çapında en çok satılan on ilacın yedisinin biyolojik kökenli olduğu belirtti. Eskes “Biyolojik ilaç devrimi, dünyanın en zorlu hastalıklarından bazıları ile baş edebilmek için yardımcı oluyor ve ilk biyolojik ilaç çıkış patenti olarak biyobenzer ilaçların gelişiyle birlikte Türkiye, bölge pazarına liderlik etmek için çok iyi bir konuma sahip. Bizler, yerel bir uzman ekiple bu endüstriyi desteklemek ve büyümesine yardımcı olmak için buradayız” dedi ve sözlerine devam etti: “Türk endüstrisi, orijinal biyolojik ilaç geliştiricilerinin elinde olmayan biyolojik üretime ilişkin modern teknolojideki gelişmelerden faydalanabilir ve böylece hem ülke içi ihtiyaçlara, hem de daha geniş bölgesel ve küresel taleplere cevap vererek mevcut yerel ilaç endüstrisini geliştirebilir.”
GE Sağlık, Doğu ve Afrika Gelişen Pazarlar bölgesel merkezi olarak Türkiye’yi seçti.
GE Sağlık, İstanbul’da 2015’te açılacak ve sektörde yerel araştırma, akademi ve endüstri çevrelerini destekleyecek Yaşam Bilimleri Teknoloji ve Eğitim Laboratuarı’yla yerel satış, pazarlama ve hizmet mühendisliği ekibini genişletecek.
İzmir, Türkiye’de Dokuz Eylül Üniversitesi Biyolojik Tıp ve Genom Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk “Bugün, Türkiye için önemli bir gün. Tarihte ilk kez, endüstri ve akademi çevreleri aynı anda alanın uzmanlarından biyobenzer ilaçlar hakkında bilgi alma şansı buldu” dedi.
Toplantıda GE Yaşam Bilimleri Teknolojiden Sorumlu Başkanı Dr. Parrish Galliher biyobenzer ilaçların üretimine yatırım yapan şirketler için iş modellerine bir bakış sunarken, GE Yaşam Bilimleri Kıdemli Stratejik Müşteri İlişkileri Direktörü Dr. Guenter Jagschies biyobenzer ilaçlar konusundaki pazar fırsatlarını ve esnek biyo işlemlerin hızlıca uygulanmasına imkan veren en son teknolojik trendleri ele aldı. GE’nin eğitim ve süreç geliştirme konusunda Küresel Fast Trak Lideri Dr. Umay Şaplakoğlu konuşmasında, üretim tesislerini kurma ve çalışan temin etme açısından müşterileri desteklemek konusuna şirketin yaklaşımını özetledi.
Endüstriyi temsil eden konuşmacılar arasında Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Hüseyin Yılmaz, ikisi de Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan olan GMP Müfettişi Eczacı Adem Abay ve Lisanslama Departmanı’ndan Uzman Eczacı Yasemin Çapar Keçelive biyolojik ilaç transferinde başarılı teknolojilerin en iyi örnekleri hakkında bilgi veren Glaxo Smith Kline, Belçika Başkan Yardımcısı Dr. Alain Pralongyer almıştır.