“Ülkemizde medikal sanayi son yıllarda hızla gelişen alanlardan birisi. Türkiye’nin toplam medikal sanayi ihracatı 200 milyon dolar civarında, ithalatı ise 2 milyar doların üzerinde”
Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Kalkınma Kurulu’nda bölgenin medikal sektör durumu tartışıldı. Fırat Kalkınma Ajansı’nda gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan FKA Kalkınma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer, “Fırat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Ticaret ve Sanayi Komisyonu tarafından hazırlanan TRB1 Bölgesinin Medikal Sanayi Potansiyeli Çalıştayını düzenliyoruz. Kalkınma Kurulumuzun 100 Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli illerinde 100 üyesi var. Kurul bünyesinde 5 tane alt komisyonumuz var. Bunlardan bir tanesi de Ticaret ve Sanayi Komisyonu’dur. Bölgemizin medikal sanayi potansiyelini tartışmak istiyoruz. Medikal sanayisi veya medikal endüstrisi gerek ülkemizde ve gerekse de dünyada son yıllarda hızla gelişen sanayi alanlarından bir tanesi. Medikal tıbbi cihazlar, yüz binlerce ürünü kapsayan çok geniş bir alan. Bu alanda odaklanan ülkelerin özellikle günümüzde hızla öne çıktığına da şahit oluyoruz. Çin, Hindistan, Almanya gibi ülkeler özellikle araştırma ve geliştirme alanında yaptıkları yatırımlarla son yıllarda medikal sanayisinde oldukça öne çıkan ülkeler arasına katıldılar. Avrupa’da bugün sanayinin yüzde 30’u artık medikal sanayiden oluşmaya başladı. Ülkemizde medikal sanayi son yıllarda hızla gelişen alanlardan birisi. Türkiye’nin toplam medikal sanayi ihracatı 200 milyon dolar civarında, ithalatı ise 2 milyar doların üzerinde. Medikal sanayide ihracatımızın ithalatı karşılama oranı yüzde 10’lar civarında. Tabiki bu iyi bir düzey değil. Bunu Türkiye’nin hızla değiştirmesi gerekiyor. En azından ihracatımızı ithalatı karşılar hale getirmemiz gerekir. Eğer odaklandığı takdirde medikal sanayide Türkiye’nin çok daha hızlı yol alacağı bir alan” dedi.
“Bölge Türkiye ortalamasının üzerinde”
Prof. Dr. Gezer şunları söyledi: “TRB1 bölgesine baktığımızda ise, Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli söz konusu olduğunda bu bölgemiz sağlık göstergeleri açısında, sağlık standartları açısında Türkiye ortalamasının üzerinde bir bölgemiz. Özellikle Elazığ ve Malatya’da yapılan sağlık yatırımları ile Türkiye’deki 26 ajans bölgesinde sağlık standartları göstergeleri açısında ikinci sırada olan bir bölge. Bu 4 ilimizde yaklaşık 50 tane hastane var ve çok yoğun bir sağlık tüketimi var, medikal malzeme tüketimi var. Ama medikal malzeme üretimi ise yok denecek kadar az düzeydi. Bölgemizdeki bu durumu tartışmak istiyoruz. Bölgemizin sağlık standartları acısında Türkiye’de önemli bir bölge haline gelmesine rağmen medikal malzeme üretimimiz niye yeterli düzeyde değil? Hemen hemen yok denecek düzeyde, 1-2 firmamız bu sektöre girmek üzere. Bu potansiyeli geliştirmenin yollarına odaklanacağız.”
Tıbbi cihazlar hayati önem taşımakta
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Danışmanı, Mikroteknoloji ve Yazılım Uzmanı Mesut Uğur da, medikal malzemelerin hızlı gelişen bir sektör olduğunu belirterek, “Tıbbi cihazlar geniş bir ürün yelpazesini kapsamaktadır. Rakamlar piyasada 16 binin üzerinde tıbbi cihaz çeşidinin bulunduğunu ortaya koymakta. Bu cihazların değişik çeşitleriyle bu sayının 1 milyonun üzerine çıktığını göstermektedir. Tıbbi teknolojiler ve cihazlar hasta tedavisi açısından hayati bir önem taşımakta, tedavinin ayrılmaz bir parçasını oluşturmakta ve vatandaşların yaşamları üzerinde somut bir etkisi bulunmaktadır. Sağlık sektörünün pek çok alanına doğrudan katkıları olmaktadır” dedi.