ExpoMED fuarı bu yıl 30.000’den fazla ziyaretçi ağırladı.
Avrasya’nın en kapsamlı medikal fuarı ExpoMED, LabtechMED ile birlikte 26-29 mart tarihleri arasında 22. kez gerçekleşti. Sağlık sektörünün en önemli ticari platformlarından biri olan etkinlikte bu yıl 1.200’ün üzerinde firma ve firma temsilciliği, 30.000’in üzerinde ziyaretçi ile buluştu. Artış gösteren bilimsel etkinlikler, ziyaretçi kitlesini harekete geçirecek yenilikler ve tüm dünyadan fuara gelen VIP profesyonellerle ExpoMED Eurasia, global medikal sektörüne hizmet verenleri İstanbul‘da buluşturdu.
ExpoMED ve LabtechMED Fuarları Proje Grup Başkanı Gökhan Evcil, “Temsilcilik arayan, yeni pazarlara açılmayı, yeni müşteriler bulmayı amaçlayan, markasını doğru platformda güçlendirmek isteyen lider katılımcıların karar verici profesyonellerle buluşacağı ExpoMED fuarı, yakaladığı yükseliş ivmesiyle günden güne gelişiyor, ExpoMED bir marka olarak medikal sektöründe yerini güçlendiriyor” dedi.
Azerbaycan’dan Fuara Resmi Destek
ExpoMED fuarının ihracatta önemli bir pazar olan Azerbaycan’ın Sağlık Bakan Yardımcısı Elsevar Aghayev ve bakanlık yetkililerinden oluşan özel heyetin de aralarında bulunduğu çok özel konukları vardı. Fuar bu yıl Türkiye ve dünyadan 500’ün üstünde profesyonel alıcıyı ağırladı. 60’ın üstünde bilimsel etkinlik, BAU Health işbirliği ile onkoloji temalı seminerler ve workshoplar, gastrointestinal kanserler- tiroid kanseri ve tedavi yöntemleri-lösemi ve kemik iliği transferleri- beyin tümörleri- kemik ve yumuşak doku tümörleri, Türk Radyoloji Derneği işbirliği ile “Ürogenital Radyoloji Toplantısı”; sağlıkta son uygulamaların tartışıldığı “SAYED Güncel Sağlık Sempozyumu’’ ile fuarlar 60’ın üstünde etkinliğe ev sahipliği yaptı.
Türkiye’de Özel Hastanecilik Nereye Gidiyor?
Sayed Güncel Sağlık Sempozyumu kapsamında konuyu değerlendiren Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Başkanı Dr. Reşat Bahat, özel hastanelerin kurumsallaşması ve büyümesi gerektiğine dikkat çekti. Bahat, özel hastanelerin birleşerek, örgütlenmesinin önemini anlatırken; küçük hastanelerin güçlü rekabet ortamında fazla şansı olmadığı için, küçük ölçekli birçok tesise yatırım yapıp zarar etmektense; örgütlenme ve ortaklıklarla büyümenin şart olduğunun altını çizdi. Sağlık kompleksi standardında büyük yatırımlara ihtiyaç olduğunu, tüm hizmetlerin tek bir tesiste karşılanabilmesi gerektiğini belirtti. Sağlık sektöründen olmayanların hastane işletmeciliği konusunda başarılı olamadıklarını vurgulayarak, özel hastaneciliğe salt bir ticari işletme gözüyle bakılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
İtalyan sağlık sektörü firmaları da fuardaydı
İtalyan sağlık sektöründe faaliyet gösteren bir grup İtalyan firma, Türk şirketler ile işbirliği olanaklarını değerlendirmek üzere Emilia Romagna Bölgesi Ticaret Odaları temsilcileri ile birlikte İstanbul’daydı. Sağlık alanında yıllık 2,5 milyar Euro’nun üzerinde üretime sahip olan bölgeyi temsil eden iş adamları heyeti Türk firmalarına birçok avantaj ve teklif sunmak üzere ExpoMED Fuarı’nda temaslarda bulundu.
Analiz öncesi, analiz sırasında ve analiz sonrası laboratuvar pratiği
LabtechMED’de Türk Biyokimya Derneği işbirliği ile düzenlenen etkinliklerde de analiz öncesi, analiz ve sonrası laboratuvar pratiği ele alındı. Becton-Dickinson’dan Aparna Ahuja kaliteye yaklaşım, İtalya’dan Giuseppe Lippi “preanalitik hatalar”, Türkiye’den Nedim Albayrak “acil laboratuvarlarda yaşanan preanalitik sorunlar”, Hırvatistan’dan Nora Nikolac “klinik laboratuvarda interferanslar”, Türkiye’den Yahya Laleli “postanalitik evre ve laboratuvar sonuçlarının yorumu” üzerine konuşmalar yaptılar. ExpoMED ve LabtechMED kapsamında sağlık profesyonelleri ve akademisyenlere yönelik 60’ın üstünde etkinlik başarıyla gerçekleştirildi.
“Geleceğin Biyomedikal Mühendisleri”
Fuar kapsamında ayrıca “Geleceğin Biyomedikal Mühendisleri” başlığı altında ExpoMED & Namık Kemal Üniversitesi 4. Biyomedikal Sempozyumu gerçekleştirildi ve “Biyomedikal Mühendisliği’nde Yenilikler” konulu öğrenci poster sunumları yarışması yapıldı. Lisansın her aşamasındaki öğrencilerin bir araya gelerek gelecekte biyomedikal mühendislerinin insan yaşamında ne gibi dönüşümler, değişimler yaratabileceklerini örneklerle ortaya koyarak tartışmaları hedeflenen poster sunum yarışmasının sonuçları etkinlik sonunda açıklanarak; kazanan öğrencilere ödülleri dağıtıldı. Geleneksel olarak düzenlenen NKÜ Biyomedikal Mühendisliği Öğrenci Sempozyumuna üniversitelerin Biyomedikal Mühendisliği ve Biyomedikal Cihaz Teknolojisi öğrencileri büyük ilgi gösterdi.