Klinik İmmünoloji Derneği’nin ikinci ulusal kongresi Klinik İmmünoloji Kongresi’ne Primer İmmün Yetmezlik (PIY) hastalıklarının erken tanı ve tedavisi damga vurdu
31 Mart – 3 Nisan 2016 tarihleri arasında Antalya’da, Klinik İmmünoloji Derneği tarafından Eczacıbaşı Baxalta’ nın da desteği ile gerçekleştirilen kongrede immün sistemi yetersizliklerinden ve yüksek oranda akraba evliliklerinden kaynaklanan hatalı genlerin neden olduğu PIY hastalıkları tüm detaylarıyla ele alındı. Kongre, akraba evliliklerinin sık yaşandığı ülkemizde görülme sıklığı Avrupa ve ABD’ye kıyasla beş kat daha fazla olan PIY hastalıklarına farkındalık oluşturdu. II. Klinik İmmünüloji Kongresi’nin üçüncü gününde hasta hikayeleri, tanı ve tedavi süreci ile hastalığın maliyet çalışmaları masaya yatırıldı. Oturumda; Kongre Başkanı Prof. Dr. İlhan Tezcan, Prof. Dr. Aydan Ekincioğulları, Prof. Dr. İsmail Reisli ve Primer İmmün Yetmezlik için Türkiye’de ilk maliyet çalışmasını yapan Prof. Dr. Simten Malhan konuşmacı oldu.
‘PIY nadir görülen hastalık değil, Türkiye’nin gizli kalmış bir halk sağlığı sorunudur’
Gizli Kalmış bir halk sağlığı sorunu olarak adlandırılan Primer İmmün Yetmezlik hastalıklarının, 9 grupta 300’ den fazla çeşit olarak karşılandığını belirten Klinik İmmünoloji Kongresi Başkanı Prof. Dr. İlhan Tezcan “Hastalık immün sistemin çalışmasının bozulmasıyla oluşur. Aileler hastaneye çocuklarının sık sık hastalanmasıyla, çeşitli enfeksiyonlar ve çeşitli romatizmal hastalıklar geçirmesi sebebiyle başvurur. Ateşlenme, sıklaşan alerji atakları, barsak enfeksiyonları gibi klasik bulgular Primer İmmün Yetmezlik hastalıklarının belirtileri arasında yer alır. Genetik geçişli bir hastalık olduğu ve Türkiye’de akraba evlilikleri sık olduğu için bu hastalıkları nadir hastalıklar olarak kabul etmiyoruz. PIY, Türkiye’nin gizli kalmış bir halk sağlığı sorunudur” dedi. Tezcan sözlerine “Hastalığın erken tanı alması ve etkin tedaviye ulaşılmasını istiyoruz. Bu hastalıkla ilgili hem doktorların hem ailelerin farkındalığı artırılmalıdır” diyerek devam etti.
Kongrede 22-29 Nisan haftasının Dünya Primer İmmün Yetersizlik haftası olarak kabul edildiğine de dikkat çekilirken, toplumda hekimler ve sağlık çalışanları arasında bu hastalıkların farkındalık düzeyini artıracak ve yüksek şüphe indeksi oluşturacak şekilde eğitime yer verilmesinin de altı çizildi.
#ErkenTanı #KlinikİmmünolojiDerneği #İmmünolojiDerneği