Kalp damarlarının açık kalmasını sağlayan stentlerin eriyerek vücutta kaybolanları son yıllarda tıp alanında kullanılmaya başlandı. Eriyen stentler, metal stentler gibi ömür boyu hastanın damarında kalmıyor. Damar içinde ilk 6 aydan sonra erimeye başlayan ve iki yılda tamamen kaybolan eriyen stent ile kalp damarlarının yapısı bozulmuyor. Liv Hospital Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Alp Burak Çatakoğlu damarda sert şekilde kalan eski tip stentler ile by-pass müdahalesinde bazı zorluklar oluşabilirken, eriyen stent ile müdahalenin mümkün olduğuna dikkat çekiyor.
Eriyen Stent Vücutta Tamamen Kayboluyor
Doç. Dr. Alp Çatakoğlu, eriyen stentlerin polimer yapısı nedeniyle damar içine takıldıktan sonra 6 içinde erimeye başladığını ve 2 yılda tamamen vücuttan yok olduğuna dikkat çekiyor. Tamamen kaybolduğu için, damarın içinde bir yabancı cisimle yaşamak riskini ortadan kaldırarak bypassa engel olmayan eriyen stentlerin yapılarında bulunan ilaç sayesinde hem damarlar açılıyor hem de yeniden daralmayı engelleyecek ilaç bu sayesinde hasta damar sağlığına kavuşuyor.
Çoklu Stent Kullanımında Alternatif
Eriyen stentlerin, kalp hastalığının giderek daha genç yaşlarda görülüyor olması nedeniyle, özellikle genç hastalarda kullanımı daha uygun. Genç hastalarda ileride yeniden bir stentte ihtiyaç duyulduğunda, damarda çok sayıda takılı olan eski tip metal stentlerin metal yükünü ortadan kaldırıyor. Bu sayede ileride hasta için bir bypass gerektiğinde cerrahın daha rahat çalışması mümkün olabiliyor. Tekrar stent kullanılması gerektiğinde metal yükü oluşmamış oluyor. Ayrıca birden çok stent kullanılan damar hastalarında ve bir de metal alerjisi olan kişilerde eriyen stent tercihi avantaj sağlıyor.