Üst solunum yolları enfeksiyonları sonucunda en sık gelişen hastalıklardan biri sinüzittir. Geçmişte ağrılı ve uzun süreli sinüzit tedavileri hastaların ameliyattan kaçınmasına neden oluyordu. Ancak günümüzde Endoskokip Sinüs Cerrahisi ile hastaların kısa sürede sağlıklarına kavuşması mümkün hale geldi. KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Hakan Yenice sinüzit ve tedavisi hakkında bilgi veriyor.
Yüz kemikleri içine yerleşen ve yerleştikleri kemiklerin isimlerini alan boyutları kişiye göre değişen gelişimleri farkı hava boşluklarına sinüs; bir ya da birkaç sinüsü etkileyen iltihabik olaya da sinüzit denir.
Burun boşluğunu ve sinüsleri döşeyen hücreler solunan hava içinde bulunan yabancı partikulleri ve mikroorganizmaları salgılar ile parçalayarak ve hareketlendirerek sinüs ağızlarına ve oradan da burun boşluğuna doğru hareket ettirir. Burun boşluğunda akım geniz bölgesine doğru devam eder ve terk edilir Nasal salgı devamlı üretilir ve temizlik işlemi durmadan devam eder. Bu mekanizmada herhangi bir şekilde oluşacak problem sinüzitlere sebebiyet verir.
Viral üst solunum yolu enfeksiyonları her yaşta sıkça görülen ve sinüzit oluşumuna yol açan hastalıklardır. Her insanın yılda bir kaç kez ÜSYE geçirdiği ve %1 – 10’unda sinüzit geliştiği bilinmektedir.
Sinüzitler akut subakut ve kronik olarak bulguların sürelerine göre sınıflanabilirler
Akut ve kronik sinüzitte en sık görülen belirtiler
- Burun tıkanıklığı
- Genizden ve burundan iltihaplı akıntı
- Baş ağrısı
- Yüz bölgesinde ağrı
- Koku almada azlık ve koku bozukluğu
- Öksürük
- Ateş
- Ağız kokusu
Tanı nasıl konuyor?
Akut ve kronik sinüzitlerde tanı da hastanın ayrıntılı hikayesi ve Nasal Endoskopık Muayene önemlidir. Nasal endoskopi de 0 ve 30 derece endoskoplar ile tim burun boşluğu sinüs ağızları nasal akıntılar ve var olan patolojiler görülür ve birkaç dakika içinde tanı koydurucu bilgiler elde edilebilir.
Radyolojik inceleme:
Akut enfeksiyonlarda hassasiyeleri düşük olmak ile birlikte gelenkesel görüntüleme yöntemleri (waters grafileri) kullanılabilir paranasal sinüs BT:.sinüs hastalıklarını değerlendirmede altın standart olup başvurulacak en önemli görüntüleme yöntemidir. Genel eğilim BT tetkinin medikal tedavi sonrasında hastanın şikayetleri en aza indiğinde istenmesidir. Böylece medikal tedavi ile yok edilemeyen cerrahi girişim gerektiren patolojiler görülebilir.
Tedavi nasıl uygulanır?
Sinüzitlerin çoğu yoğun medikal tedaviler ile düzelir. Medikal tedavinin başarısız olduğu durumlarda dünyada ve ülkemizde son 10 – 15 yıldır uygulanan Endoskopik Sinus Cerrahisi sayesinde başarıyla tedavi edilmektedir.