Ege Diş Hekimliği Fakültesi, kampüs dışına çıkarak şehir kliniği açacak. Türkiye’de sadece Ege Diş’te Tezsiz Estetik Diş Hekimliği Yüksek Lisans Eğitimi verilecek.
Avrupa Diş Hekimliği Birliği’nin denetiminden geçen ve tam not alan Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Artunç, üniversitede bilimsel aktivite ve hizmet atağı başlattı. Fakülte ve klinikleri yenilenip modernize edilen, son teknoloji araç ve cihazlarla donatılan fakültede hasta memnuniyetinin en üst noktaya çıkarmanın yanı sıra bilimsel aktivitelerin de arttırılması için harekete geçen Dekan Prof. Artunç, verdiği kaliteli hizmetle İzmirlilerin ilk adreslerinden biri olan kliniklerine ek olarak Bornova Özkanlar’da bir ‘Şehir Kliniği’ açacakları müjdesini verdi.
Yoğun talebi ve uzun sürelere yayılan randevu eziyetini ortadan kaldırmak için de bir dizi yeniliği hayata geçirdiklerini belirten Dekan Prof. Artunç, “Hasta yoğunluğumuzu azaltmak için bir süre önce gönüllü öğretim üyeleri ve diş hekimlerimizle birlikte akşam yedi-yedi buçuğa kadar kliniklerimizi açık tutma girişimi başlatmıştık. Şimdi de Özkanlar’da açılacak olan Hamdi Dalan Sağlık Sitesi’nde bize verilen iki katta Şehir Kliniği adlı yeni birimizi açmaya hazırlanıyoruz” dedi.
Prof. Artunç, Şehir Kliniği’ni de geç saatlere kadar, hatta koşulları hazırlamaları durumunda, hafta sonları da açık bırakacaklarını belirterek, kliniğin özellikle çalıştığı için işinden izin almakta zorlanan vatandaşların tercihi olacağını düşündüklerini belirtti.
Dekan Artunç, “İlk kez kampüs dışına çıkmış olacağız Şehir Kliniğimizle. Burada hem hizmet verilecek hem hafta sonları ve akşam olmak üzere bilimsel toplantı ve seminerler düzenleyeceğiz. Yeni kliniğimizin vakti olmayan vatandaşlar için çok yararlı olacağını düşünüyoruz. Özel sektörde çalışanlar da gelebilecek. Geç saate kadar açık olacak, gerekirse cumartesi-pazar da açık tutacağız. Fakültemizde de mesaiden sonra gönüllü olarak çalışan 20 hekimimiz sayesinde de yoğunluğumuz biraz azalmıştı. Şu anda özel-spesifik durumlar dışında eskiden olduğu gibi çok ileri tarihlere randevu vermek durumunda kalmıyoruz. Cerrahide bazı özel ameliyatlarda randevu var ama çok spesifik durumlarda. Ki biz bunu da mümkün olduğunca hasta lehine döndürmeye çalışıyoruz. Hastalarımız memnun ayrılıyor” diye konuştu.
BİLGİ ÜRETEN VE ÜRETİLEN BİLGİYİ HASTA LEHİNE KULLANAN KURUM
İdealindeki hastanenin ‘bilgi üreten ve üretilen bilgiyi hasta lehine kullanan kurum’ olduğunu dile getiren Dekan Prof. Artunç’un başlatacaklarını açıkladığı bir diğer yenilik ise, Türkiye’de sadece kendi fakültelerinde başlayacak olan ‘Estetik Diş Hekimliği Tezsiz Yüksek Lisans’ programı. Prof. Artunç, yüksek lisans programlarına başvuracak olan mezun ve serbest diş hekimlerine her biri konusunda uzman öğretim üyelerinin multi-disipliner bir alan olan estetik diş hekimliği konusunda yetiştireceği bilgisini verdi.
Dekan Artunç, özellikle piyasada estetik diş hekimliği konusunda çok sayıda yanlış uygulamayı gözlemlediklerini, bunun da bu konuda uzman olan hekim sayısının azlığından kaynaklandığını ve bu ihtiyacı fakültelerinde başlatacakları programla gidermeye çalışacaklarını söyledi. Dekan Artunç, estetik diş hekimliğinde yapılan yanlışlar ve program hakkında şu bilgileri verdi: “Amacımız estetik diş hekimliğinin en bilinçli ve doğru şekilde yapılmasını sağlamak. Artık estetik de ön plana çıktı. Ancak bu alanda malzeme kullanımında tekniklerin çok iyi bilinmesine kadar birçok nokta önemli. Ne yazık ki çokça yanlış uygulama görüyoruz. Hastalar yanlış uygulamaları ortadan kaldırmak için bize geliyor. Estetik diş hekimliği çokça bilinçsizce uygulanıyor. Hem hastaya zarar veriliyor, hem istenen estetik sonuç alınamıyor hem de bazı hastalar hatanın düzeltilmesi için hekim hekim gezmek durumunda kalıyor. Bu programa katılacak olan hekimler, hangi malzemeyi, nerde ve nasıl kullanacaklarını öğrenecekler. Ders verecek öğretim üyelerimizin tamamı konusunda uzman ve tecrübeli. Dersleri verecek öğretim üyeleri bile sadece kendi alanında uzmanken, katılımcılar tüm uzmanlardan ders alacak. Yabancı uyruklular dahil olmak üzere Türkiye’nin her kentinden çok fazla katılım olacağını bekliyoruz.”
Dekan Artunç, fakültelerinin verdiği hizmet kalitesinin daha da artmasıyla birlikte Avrupa Diş Hekimleri Birliği temsilcilerini, kendilerini denetlemeleri için davet ettiklerini de dile getirdi. Denetime gelen Birlik üyelerinin, kliniklerinden hasta yoğunluğuna; öğretim üyelerinin yaklaşımından hasta memnuniyeti ve temizlik-dezenfeksiyona kadar A’dan Z’ye her noktayı araştırdıktan sonra fakülteleri hakkında bir rapor hazırladığını da belirten Prof. Artunç, şunları söyledi: “Fakültemizi çok beğendiler. Ben özellikle davet ettim. Bazı çalışma arkadaşlarım, ‘Ya eksiğimiz çıkarsa’ diye çekindi. Hiç çekinmedim. Ancak eksiğimizi de söylesinler,
fazlamızı da görelim istedim. Multi disipliner çalışmamızı, kliniklerimizi hasta yoğunluğunu, öğretim üyelerinin yaklaşımlarını beğendiler. Bize önerileri koruyucu diş hekimliğine biraz daha ağırlık vermemiz ve derslerdeki tekrarları kaldırmamız oldu. Onun dışında fiziki koşullarımızı da çok beğendiler. Hakkımızdaki rapor birliğin web sitesinde de yayınlandı. Ayrıca ay sonunda gerçekleşen ve Avrupa’daki diş hekimliği fakültelerinin dekan ve temsilcilerinin katıldığı kongrede de sunuldu.”