Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanun ile Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de cuma günü yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Serbest eczane sayılarının ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az 3 bin 500 kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenmesini öngören yasa ile eczanelerde; beşeri ilaçlar, geleneksel tıbbi ürünler, Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabi homeopatik (alternatif tedavi yöntemi) tıbbi ürünler satılabilecek.
MESUL MÜDÜR TAYİNİ
Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilecek. Serbest eczanelerde, reçete sayısı veya ciro gibi kriterlere göre belirlenen sayıda ikinci eczacı çalıştırılmasını zorunlu kılan yasa ile birlikte eczacı veya mes’ul müdürün hastalık ve sair mazeretlerle eczanesinden 24 saatten fazla süreyle ayrılmak zorunda kalmaları halinde durumun il sağlık müdürlüğüne bir yazı ile bildirmesi öngörülüyor. Ayrılış müddeti 15 güne kadar devam edecekse eczaneye varsa ikinci eczacı, yoksa il sağlık müdürlüğüne bildirilmek koşulu ile eczanesi bulunmayan bir eczacı, yoksa mahallin serbest tabibi muvafakatleri alınarak nezaret edecek. Ayrılış müddeti 15 günü aştığı takdirde eczaneye mesul müdür tayini zorunlu hale getirildi. Aksi takdirde eczane kapatılacak.
Yasayla eczanelerde yeni satılacak ürünlere de açıklık getirildi. Beşeri ilaçlar, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı geleneksel bitkisel tıbbi ürünler; Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabi olan homeopatik tıbbi ürünler, enteral beslenme ürünleri dâhil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve özel tıbbi amaçlı bebek mamaları eczanede satılacak.
Resmi Gazete’de yayımlanan kanunun ilgili maddesinde şu ifadeler yer alıyor: “Beşerî ilaçlar, Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı geleneksel bitkisel tıbbi ürünler; Sağlık Bakanlığı’nın iznine tabi olan homeopatik tıbbi ürünler, enteral beslenme ürünleri dâhil özel tıbbi amaçlı diyet gıdalar ve özel tıbbi amaçlı bebek mamaları münhasıran eczanede satılır. İlgili bakanlıktan izin, ruhsat veya fiyat alınarak üretilen veya ithal edilen gıda takviyeleri, eczacılık ve ziraatta kullanılan ilaç, kimyevi madde ve diğer sağlık ürünleri, veteriner biyolojik ürünler hariç veteriner tıbbi ürünleri, kozmetik ürünler, kapsamı Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen tıbbi malzemeler, anne sütü ve beslenme yetersizliğinde kullanılan çocuk mamaları ile erişkinlerin metabolizma bozukluklarında kullanılan tüm destekleyici ürünler ve Türk Eczacıları Birliği tarafından çıkarılan bilimsel yayınlar eczanelerde satılabilir.”
BİR DEFAYA MAHSUS DEVİR OLACAK
Yasaya eklenen geçicici maddeyle eczacılık yapma hakkını haiz eczacılar ile eczacılık fakültelerinde okumakta olan ve okumaya hak kazanmış bulunanlar hakkında, bir defaya mahsus olmak üzere nüfusa göre eczane açılmasına ve nakline dair sınırlamalara ve yardımcı eczacı olarak çalışma zorunluluğuna ilişkin hükümler uygulanmayacak. Bu kimseler, sahip ve mesul müdürlüğünü yaptıkları eczaneleri bir sefere mahsus olmak üzere devredebilecek. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte serbest eczanesi bulunan eczacılar, bir defaya mahsus olmak üzere herhangi bir kısıtlamaya tabi olmaksızın eczanesini bulunduğu ilçe dışına nakil ve devredebilecek.