Eczacıbaşı Sağlık Hizmetleri’nin iştiraki olarak hayata geçen Eczacıbaşı Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi, 12-13 Şubat tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda 19’uncusu gerçekleştirilen İnsan Kaynakları Zirvesi’nde, Türkiye’nin önde gelen şirketlerine hizmetlerini tanıttı.
İş sağlığı ve güvenliği konularında Türkiye’nin her yerindeki çalışanlara hizmet vermeyi hedefleyen Eczacıbaşı Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi’nin İnsan Kaynakları Zirvesi’ndeki standını ziyaret edenlere vücut kitle indeksi (BMI) ölçümü yapıldı.
Zirve boyunca, firmanın diyetisyeni Cansu Tektunalı, ziyaretçilerin BMI ölçümlerini tek tek yorumlayarak sağlıklı ofis yaşamına yönelik beslenme tavsiyelerinde bulundu.
Tektunalı, gün ışığına ve temiz havaya hasret kalmak, uzun çalışma saatleri, bitmek bitmeyen toplantılar, yeterli besleyicilikte gıdaların tüketilememesi gibi etkenlerin iş stresini iyice artırıp, kişiyi yorgun, halsiz ve isteksiz hissettirdiğine dikkat çekti.
Tektunalı’nın sağlıklı bir ofis hayatı için önerileri;
•Bir ortam ne kadar aydınlık olursa kendimizi o kadar dinç hissederiz. Bunun için, çalışılan ortamın aydınlık ve temiz olmasına dikkat edilmeli.
•Bol oksijen almaya gayret gösterilmeli, zira bol oksijen, metabolizmayı hızlandırır.
•İş yoğunluğuna dalıp su içmeyi unutanlardan olunmamalı. Su içmek zor geliyorsa, cam bir sürahi edinip, içerisine taze nane, kabuk tarçın ve limon dilimleri koyarak aroması değiştirilebilir.
•Çok çay-kahve içenler şeker kullanmamalı ve kahveye krema koymamalı. Kahve beyazlatıcısı denilen bu ürünler, glikoz şurubundan elde edilir. Kola ve gazlı meşrubatlar da dikkatli tüketilmelidir.
•Çay-kahveden alınan sıvı, su yerine geçmez, hatta vücuttan su kaybını artırır.
•Genelde iş yaşamında yaşanılan bir sıkıntı da, öğle yemeklerinin çok yağlı olması ve doyurucu olmamasıdır. Öğle yemeğini evden getirmek tercih edilebilir.
•Öğlen yemekleri dışarıda yeniyorsa, et ve salata seçeneklerinin olduğu yerlere gitmeye önem verilmeli.
•Sabah kahvaltısı asla atlanmamalı. Poğaça ve meyve suyundan oluşan bir kahvaltı, besleyici değildir. Az yağlı peynir veya yumurta, mevsim sebzeleri, çavdar, tam buğday ekmeğinden oluşan proteinli bir kahvaltı yapılması tercih edilmelidir. Evde hazırlanamıyorsa, yenecek bir tostu, yağsız ve kepekli ekmekle hazırlanmış şekilde yenmeli.
•Gerektiğinde hayır denebilmeli. Ofiste birçok çalışanın masasında abur cuburlar mevcuttur. Eğer kişi aç değilse, yememe prensibini edinmeli ve ikramlara kibarca hayır demeli.
•İşlenmemiş ve paket olmayan gıdaları seçmeye özen gösterilmeli. Yemek aralarında atıştırmak için; taze ve kuru meyveler, tuzsuz kuruyemişler, süt, ayran bulundurulabilir.
•Ofiste, sağlıklı beslenmek isteyen birkaç arkadaş bulunursa motivasyon artar.
•Ofis içinde kısa yürüyüşler yapmak ve asansör yerine merdiveni kullanmak tercih edilebilir.