Kongrenin ilk gününde; beynin yeniden organizasyon yeteneği, riskli bebek kavramı ve erken tanı, postural kontrol ve rehabilitasyon, Cerebral Palsy’de motor problemler, günlük yaşamda üst ekstremite kullanımı konuları düzenlenen panellerde tartışıldı.
Cerebral Palsy (CP) alanında toplumda farkındalık oluşturan çalışmalara imza atan Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın (TSÇV) ev sahipliğindeki, “4. Uluslararası Cerebral Palsy ve Gelişimsel Bozukluklar Kongresi” Sabancı Center’da gerçekleştirildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Gazi Ataş ve TSÇV Yönetim Kurulu Üyesi Dilek Sabancı’nın katıldığı kongrenin açılış konuşmalarını; TSÇV Akademik Kurul Başkanı Prof. Dr. Muharrem İnan ve TSÇV Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Paçacıoğlu yaptı. Kongrenin ilk gününde; beynin yeniden organizasyon yeteneği, riskli bebek kavramı ve erken tanı, postural kontrol ve rehabilitasyon, Cerebral Palsy’de motor problemler, günlük yaşamda üst ekstremite kullanımı konuları düzenlenen panellerde tartışıldı.
“Cerebral Palsy Alanına Işık Tutmaya Devam Edeceğiz”
TSÇV Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Paçacıoğlu; “Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı olarak; 24 yıldır, rehabilitasyon hizmetleri ve eğitim-öğretim çalışmaları eşliğinde, bilimsel alanda uzman isimler ile işbirliği yapıyoruz. Çalışmalarımızın önemli bir parçasını da Cerebral Palsy’li bireylere karşı toplumda farkındalık oluşturma süreci oluşturuyor. Bugüne kadar yaptığımız çalışmalarla, 17 bin çocuğa ve ailesine destek verdik. Onların, evlerinden sokağa çıkarak toplumsal yaşama katılmaları için çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz” dedi.
TSÇV’nin CP konusunda farkındalık çalışmalarının bir uzantısı olarak CP alanında çok önemli bir kongreye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Paçacıoğlu, “Birçok disiplini bir araya getiren kongremizin sonunda; Cerebral Palsy’nin tedavisi ile ilgili önemli paylaşımların yapılacağına ve yeni tedavi yöntemlerine ışık tutulacağına inanıyorum” dedi.
Cerebral Palsy’de Erken Müdahale ve Hareket Analizi
Cerebral Palsy alanında uzman yerli ve yabancı isimlerin yer aldığı panellerin yanı sıra sözlü bildirilerin de sunulduğu kongrede, pratik uygulamalar da gerçekleştirildi. Kongrede; Cerebral Palsy’nin tedavisinde önemli bir yere sahip, erken müdahale konusunda önemli tıbbi çalışmalara imza atan Dr. Margeret Mayston ve CP’li bireylerin hareketlerinin artmasına yardımcı olan “hareket analizi”nin kurucularından Dr. Haluk Altıok ve Micaheal Aiona gibi önemli isimler de yer aldı.
Kongrenin ikinci gününde ise; Cerebral Palsy ile karışan hastalıklarda genetik tanı, Cerebral Palsy’de güncel sorunlar ve çözüm önerileri gibi konuların yanı sıra CP’de kök hücre ve ozon tedavisi gibi yeni ve önemli gelişmeler de katılımcılarla paylaşılacak.Kongre sonrasında Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nda gerçekleştirilecek kursta, “hareket analizi” konusundaki temel bilgilerin yanı sıra tüm güncel klinik uygulamalar, pratik uygulamalarla birlikte katılımcılara anlatılacak.
Cerebral Palsy
Cerebral Palsy, hareketi programlayan, hareketi başlatan, hareketin düzenli olmasını sağlayan beyin ve beyincikteki bozuklukların neticesinde oluşan bir durumdur. CP, ilerleyici değildir, beyin veya beyinciğin sağlam kalmış alanlarında eğitim ve rehabilitasyon uygulanarak bu alanlara işlevsellik kazandırılır.