Novartis desteğiyle Türkiye’ye gelen göğüs hastalıkları alanında dünyaca ünlü İtalyan akademisyen Prof. Dr. Mario Cazzola, astım alanındaki bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere TUSAD 35. Ulusal Solunum Kongresi’ne katıldı.
Novartis, göğüs hastalıkları alanında uzman, dünyaca ünlü İtalyan akademisyen Prof. Dr. Mario Cazzola’yı Türk hekimlerle buluşturdu. TUSAD 35. Ulusal Solunum Kongresi kapsamında düzenlenen “alerjik astım” konulu sempozyuma katılmak amacıyla Türkiye’de bulunan Prof. Dr. Mario Cazzola, Türk hekimlerle bir araya gelerek astım hastalığı başta olmak üzere, göğüs hastalıkları ile ilgili geniş kapsamlı bilgilendirmeler yaptı.
Hem klinik pratiğe yönelik hem de akademik düzeyi yüksek güncel bilgilere yer verilen kongre, 2-6 Ekim tarihleri arasında İzmir, Çeşme’de düzenlendi. Kongrede astım hastalığının tanı ve tedavi yöntemlerinin yanı sıra dünyada bu alandaki gelişmelere de dikkat çekildi. Türk hekimlere dünya çapında bilgi aktarılan kongre yerli ve yabancı yaklaşık 1300 hekimin katılımıyla gerçekleşti.
Tekrarlayan nefes darlığı, hışırtılı solunum ve sıklıkla bunlara eşlik eden öksürük ataklarının izlendiği astım, geri dönüşümlü havayolu daralmasına bağlı oluşan bir solunum sistemi hastalığıdır. Astım oluşumunda genetik faktörler, fiziksel durumlar (obezite) ve alerjenler gibi (enfeksiyonlar, mesleki duyarlaştırıcılar, sigara, ev içi ve ev dışı hava kirliliği vs.) çevresel faktörlerin rol aldığı biliniyor.
Tedavi ile kontrol altına alınabilen astımın dünyada yaklaşık 300 milyon, Türkiye’de ise 3.5 milyon kişiyi etkilediği tahmin ediliyor. Astım sebebiyle yılda yaklaşık 250.000 kişi hayatını kaybediyor.
Yüksek maliyetli bir hastalık olan astım, kişiler ve toplamlar üzerindeki ekonomik etkilerin yanı sıra tüm dünyada önemli bir okul ve iş gücü kaybı nedeni olarak görülüyor. Hastalık doğru koşullarda tedavi edilmediği durumlarda yaşam kalitesini büyük ölçüde etkiliyor.