İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi kuruluşunun 52. yıldönümü nedeniyle ‘Sağlık Hukuku’ sempozyumu düzenledi. Hekim ve hasta uyuşmazlıklarının masaya yatırıldığı sempozyumda konuşan Hastanenin Başhekimi Doç. Dr. Özgür Yiğit, “Biz bugün bir sağlık kuruluşu olarak bu toplantıyı organize ettik çünkü hukuku bilmeye, öğrenmeye ve uygulamaya bizim ihtiyacımız var. Hasta ve hekim açısından” dedi.
İstanbul’daki tüm sağlık kuruluşlarından davet edilen ve geniş katılımla gerçekleştirilen sempozyum Harbiye Askeri Müze’de gerçekleştirildi. Sempozyumun açılışını yapan İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Özgür Yiğit, hukukla ilgili konuların bugüne kadar hep hukukçular tarafından ele alındığını, bu toplantıları da hukukçuların organize ettiğini hatırlatarak, “Biz bugün bir sağlık kuruluşu olarak bu toplantıyı organize ettik. Sağlık koca bir sektör ve kendi içerisinde tanı, tedavi, hizmet, kalite, insan kaynakları, finans, pazarlama gibi birçok bölüme kategorize edilebilir ve her bölüm de hızla büyümeye devam ediyor.Buna paralel olarak hizmet sunucuların ve hizmet alıcıların da beklentileri artıyor ve bazen de bu beklentiler maalesef orantısız şekilde artıyor. Hukuku bilmeye, öğrenmeye ve uygulamaya bizim ihtiyacımız var” dedi. Yiğit şöyle devam etti: “Günümüzde, gelinen noktada, sunulan hizmet ve beklentiler arasında bir uyuşmazlık ortaya çıktığında hukuka daha fazla ihtiyaç duyar olduk.
Aslında hekim ve hasta arasındaki sözleşme eskiden beri vardı ancak şimdi daha fazla irdelenir oldu. Sağlık hizmet sunucuları olarak,hekimler “hukuka uygun” işler yapmaya kendilerini mecbur hissetmeye başladı. Sağlık hukukun farklı boyutları var, öncelikle özel hukuk ve kamu hukuku yönünden ayrım yapmak mümkün.” Sempozyuma, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi Tetkik Hakimi Mine Kaya, Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Hakan Acar, Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Fulya İçlin Gönenç sunumlarıyla katılımcılar arasında yer aldı.
(Akşam)