Hipnoz eğitimi yasal ve bilimsel çerçeveye oturtuldu
Avrupa Hipnoz Derneği’nin desteğiyle gerçekleştirilen ve alanında çok sayıda uzman ismin bir araya geldiği 9. Uluslararası Tıbbi Hipnoz Kongresinde tıbbın pek çok alanında kullanılan hipnoz yöntemleri konuşuluyor. Üsküdar Üniversitesi GETİPMER Müdürü Ali Eşref Müezzinoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın çalışmaları sonunda hipnoz eğitiminin yasal ve bilimsel çerçeveye oturtulduğunu, yeterli eğitime sahip doktor, diş hekimi ve psikologlara önümüzdeki dönemde bakanlıkça hipnoz yapma yetkisinin de verileceğini söyledi.
Bu yıl hipnozun ruh ve beden farkındalığı oluşturan bir disiplin olmasına dikkat çekildiği 9. Uluslararası Tıbbi Hipnoz Kongresi, 11-12-13 Aralık 2015 tarihlerinde Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi’nde gerçekleştiriliyor. Ağrı yönetiminde özellikle diş tedavisinde kullanılan bir yöntem olan hipnoz bu yıl da tüm yönleriyle ve farklı oturumlarla tartışılıyor.
Üsküdar Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi (GETİPMER) Müdürü diş hekimi Ali Eşref Müezzinoğlu ve Dr. Ali Özden Öztürk başkanlığında gerçekleşen kongrede bu alanda güncel yaklaşımlar ve mesleki gelişime yönelik konular masaya yatırılıyor.
Doktorlara hipnoz yetkisi verilecek
Kongrenin açılış konuşmasını yapan Ali Eşref Müezzinoğlu, Üsküdar Üniversitesi olarak geleneksel ve tamamlayıcı tıp alanında önemli bir yeri olan hipnoza dair çok kapsamlı ve uluslararası bir kongre gerçekleştirdiklerini belirterek aynı anda 4 salonda sunumların yapıldığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı’nın bu alanda yaptığı çalışmalar sonunda hipnoz eğitiminin yasal ve bilimsel çerçeveye oturtulduğunu vurgulayan Müezzinoğlu şunları söyledi: “Sağlık Bakanlığı, 16 Ekim 2015 tarihinde Hipnoz Eğitim Genelgesini resmi gazetede yayınlayarak doktor, diş hekimi ve psikologların eğitim programlarını tamamlamak şartıyla onaylanmış sertifika almaları suretiyle kendi branşlarında tedavi ve terapi yapmalarının kurallarını belirlemiştir. Daha önce bu eğitimi alanların 6 ay içerisinde denklik başvurusunda bulunmaları gerekir.”
Müezzinoğlu, Üsküdar Üniversitesi’nde Hipnoz Eğitimi Sertifika Programı’nın devam ettiğini söyledi.
Prof. Dr. Tarhan: Sağlık Bakanlığı’nın düzenlemeleri belirsizlikleri giderdi!
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da tamamlayıcı tıp alanındaki çalışmaların geçmişten bu yana hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirterek Sağlık Bakanlığı tarafından geleneksel ve alternatif tıp alanında yapılan düzenlemelerin ülkemizde bu alandaki belirsizliklerin giderilmesi açısından yararlı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Tarhan, psikiyatride kullanılan yöntem olan hipnoterapinin, tamamlayıcı tıp sınırları içinde de kullanıldığını belirterek “Yeni düzenlemelerle hipnoterapinin etik kurallar çerçevesinde kullanılması da sağlanmış oldu. Hastayı tamamlayıcı tıptan yoksun bırakmak da tedavi eksikliği anlamına geliyor. Nasıl ki doktorun hastaya tedavi sırasında zarar vermemesi gerekiyorsa tamamlayıcı tıbbı da uygulaması gerekiyor.” dedi.
Dünyadan önemli isimler katıldı
Kongreye Avrupa Hipnoz Derneği üyelerinden, anksiyete ve fobilerin tedavisinde hipnoz çalışmalarıyla tanınan Tel Aviv Üniversitesi’nden Dr. Yossi Adir, Almanya Diş Hekimleri Birliği Hipnoz Derneği Başkanı Dr. Veit Messmer, Norveç Bergen Üniversitesi’nden klinik psikolog Dr.Gunnar Rosen, ESH (Avrupa Hipnoz Derneği) Eski Başkanı Eva Banyai, ESH Yönetim Kurulu üyesi Gaby Golan, Tel Aviv Üniversitesi’nden Nir Uziel ve Bosna Hersek’ten psikolog Enver Çesko katılıyor.
Travmaların atlatılmasında hipnoz etkili!
Dr. Gaby Golan, hipnozun hafıza üzerindeki etkilerini anlattığı sunumunda kişinin yaşadığı olayın beklentisi ve inançlarıyla uyuştuğu zaman hatırlama kapasitesinin arttığına dikkat çekti. Hafızayı etkileyen değişik faktörler olduğunu da belirten Golan, hatırlamada inanç ve bilginin önemli olduğunu kaydederek “Depresyondaysak bir şeyleri hatırlama kapasitemiz düşüktür.” dedi. Golan, kişilerin geçmişte yaşadıkları travmaların atlatılmasında hipnoterapi yönteminin kullanıldığını ve sonucun etkili olduğunu söyledi.
Diş gıcırdatma da tedavi ediliyor
Dt. Nir Uziel de diş hekimliğinde kullanılan hipnoz yöntemlerini anlattığı sunumunda özellikle bruksizm (diş gıcırdatma) hastalığının tedavisinde hipnoterapi yönteminin etkili olduğunu ve kalıcı sonuçlar elde ettiklerini paylaştı.
Hipno-nefes teknikleri uygulamalı anlatıldı
Dr. Yossi Adir de “Hipno-nefes” konulu sunumunda nefes terapinin kullanıldığı alanları anlatarak “hipno-nefes” uygulamasının erken çocukluk dönemi travmalarının atlatılmasında etkili olduğunu söyledi ve katılımcılara “nefes tekniklerini ” uygulamalı olarak gösterdi.
Vajinismus tedavisinde hipnoz
Kongrede; Dr. Murat Ulusoy, “Vajinismus tedavisinde hipnoz”, Dr. Engin Vardar, “Vajinismus tedavisinde bütüncül hipneterapi”, Dr.Şeyda Efsun Özgünay, “Ağrı tedavisinde hipnoz kullanımı”, Dr. Betül Battaloğlu İnanç “Kekemeliğin hipnoz ile tedavisi” başlıklı sunumlarıyla bulunuyor.
Çalıştaylar düzenleniyor
Kongrede uygulamalar ve çalıştaylar da yer alıyor. Dr. Betül Sezgin, “Depresyon ve Dinamik Hipnoterapi-Uçuş korkusu ve Hipnoz”; psikolog Enver Çesko ise “Pozitif Psikoterapide Bir Araç Olarak Hipnoz ve Beden Psikoterapisini Anlamaya Yönelik Bilinçdışı Bir Geribildirim Olarak Hipnoz” başlıklı çalıştayı gerçekleştiriliyor.