Optimed Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Fatma Işıker, yenidoğanın muayene süreci hakkında faydalı bilgiler paylaştı.
“Doğumdan sonraki ilk 4 haftaya (0-28gün) “yenidoğan dönemi” denir. Doğumdan sonra yaşamın ilk günü, ilk haftası ve ilk ayı bebeğin dış ortama uyumunu düzenlemesi bakımından çevrenin yardımına en fazla gereksinim duyduğu ve zararlı etmenlere karşı en fazla duyarlı olduğu dönemdir. Sağlıklı yenidoğan; normal gebelik süresi sonunda ve 2500-4000 g ağırlığında doğan, dış ortama uyum yeteneği iyi olan, hastalık belirtileri göstermeyen bebek olarak tanımlanır.”
Yenidoğanın muayenesi
Yenidoğanın ilk muayenesi oldukça detaylıdır. Doğumsal bir anomalisi olup olmadığı, kalp sesleri, göz ve kulak muayenesi, vücut refleksleri, kas gücü, göbek kordonu düşüp düşmediği ve göbek bakımı, erkek bebeklerin yumurtalarının (testis) yerlerine inip inmediği detaylıca muayene edilir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan bebeklerin göbek ve göz bakımları yapılıp, tartılır; baş çevreleri ve boyları ölçülür. K vitamini iğnesi yapılıp doğumsal hastalıklar açısından ilk muayeneleri yapılıp anneye verilir. Bazı kan testleri (kan sayımı, kan grubu, gerekli durumlarda kan şekeri seviyeleri) yapılır.
Hepatit aşısı
Hepatit B aşısı da doğum sonu hemen daha hastanedeyken yapılır. 2. dozu 1 aylıkken aile hekiminiz ve hemşireniz tarafından yapılacaktır.
İşitme testi
Bebeğiniz hastaneden taburcu olmadan önce mutlaka işitme tarama testi de yapılmalıdır.
Bebeğin ilk doktor kontrolü
Yenidoğan İlk muayenesinde tartılıp baş çevresi ve boyu tekrar ölçülür. Bebeğinizin ölçümlerini doğum sonrası verilen kitapçıkta işaretleyip takip etmeniz önemlidir. Bebeğiniz ilk muayenesinde biraz kilo vermiş olabilir. Bu beklenen bir durumdur. Telaşa kapılmayın; doktorunuzdan bebeğinizi doğru ve yeterince besleyip beslemediğinizi ve doğru uygulamanın nasıl olacağını öğrenin. Bebeğiniz kısa zamanda bunu telafi edecektir. Her bebeğin büyümesi farklı olabilir, önemli olan her ay aşama kaydetmesidir.
Sarılık
İlk muayenede bebeğinizin sarı olup olmadığı en önemli noktalardan biridir. Doğum sonu her bebek bir miktar sararır. Bu doğum sonrasında anneden ayrılma sonucu bebek karaciğerine olan yüklenmeye bağlıdır. Kanda bilirubin seviyesi bakılarak tespit ve takip edilir. Çok yükselmesi tehlikeli bir durumdur. Bilirubinleri yüksek çıkan bebekler doktorunuzun uygun gördüğü aralıklarda takibe alınır, gerekil görüldüğünde hastaneye yatış yapılarak tedavi edilir.
Kalça ultrasonu
Ayrıca, kalça çıkıklığı açısından kalça eklemleri muayene edilip gerekirse kalça ultrasonu istenir. 1.ay muayenesinde rutin kalça ultrasonu önerilir.