Anadolu Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Türkiye Diyabet Vakfı ve Lilly İlaç’ın, diyabet konusunda kamuoyunda farkındalığı artırmak ve tedavinin önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği kısa film yarışması başladı.
Yapılan ön elemenin ardından seçilen 10 genç yönetmen, 11 Kasım Pazartesi günü Eskişehir’de kampa giriyor. Anadolu Üniversitesi’ndeki 6 günlük kampta çekilecek kısa filmler arasından dereceye girenler, 29 Kasım’da Maltepe Üniversitesi’ndeki ödül töreninde açıklanacak.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi, Türkiye Diyabet Vakfı ve Lilly İlaç’ın ortak girişimiyle Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen “10 Şeker Yönetmen Aranıyor” isimli Kısa Film Yarışması, 209 başvuru içerisinden seçilen 10 yönetmenin katılımıyla Eskişehir’deki Anadolu Üniversitesi Kampüsü’nde başlıyor.
“Kurmaca, Belgesel ve Kamu Spotu” başlıkları altında üç ayrı kategoride yapılacak Kısa Film Yarışması’na iletişim fakültesi ve güzel sanatlar fakültesi sinema televizyon bölümü öğrencileri gönderdikleri bir sayfalık diyabet konulu sinopsis ile başvurmuştu. İletişim fakültesi öğretim üyeleri tarafından yapılan ön elemenin ardından seçilen 10 aday yönetmen, 11 Kasım 2013 Pazartesi günü eğitim ve çalıştaylar içeren kampa alınacak. Genç yönetmenler kampın ilk gününde diyabet ve hasta eğitimi uygulamaları konusunda eğitim alacak. Kampın ikinci gününde ise senaryo yazımı, görüntü estetiği, kamera ve aydınlatma teknikleri, görüntü düzenleme, kurgu uygulamaları, sinemada görsel yapı, kurgu ve kuram ilkeleri konularında eğitim verilecek. Genç yönetmenler aldıkları eğitimin ardından kampın son 4 gününde maksimum 5 dakika sürecek kısa filmlerini çekme fırsatı bulacak.
Ödüller 29 Kasım’da Verilecek
Genç yönetmenlerin filmlerini çekmelerinin ardından ise dereceye giren filmeleri belirlemek için yeni bir süreç başlayacak. Ülkemizin en önemli sinema sanatçılarından Tarık Akan, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. E. Nezih Orhon, Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şahin Karasar ve yönetmen Alphan Eşeli gibi isimlerden oluşacak jüri tarafından yapılacak değerlendirmenin ardından sonuçlar, Maltepe Üniversitesi’nde 29 Kasım 2013 tarihindeki ödül töreninde açıklanacak. Yarışmada birinciye 5 bin, ikinciye 3 bin 500 ve üçüncüye 2 bin TL ödül verilecek.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nezih Orhon, böyle bir projeye ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Gençlerin özellikle böyle önemli bir konuya dikkat çekmesi ve bu konuda duyarlılık oluşturma konusunda çalışmalar yapmasının ülkemiz için çok değerli bir çabayı ortaya koyacağını düşünüyorum” dedi.
Proje ortaklarından Lilly İlaç’ın Kurumsal İlişkiler Direktörü Nurgün Özelçi de Lilly olarak ilk insülinin tıbbın hizmetine sunulması için verdikleri destekten bu yana, 90 yıldır, diyabet hastalarının kişisel ihtiyaçları doğrultusunda çok sayıda öncü tedaviyi hayata geçirdiklerini söyledi. Nurgün Özelçi, “Bu projede bizi en çok heyecanlandıran, gençlerin gözünden ve onların enerjisiyle diyabet konusuna yaklaşmamızdır” diye konuştu. Diyabetle mücadelenin çok yönlü ve uzun soluklu bir strateji gerektirdiğine dikkat çeken Özelçi, şöyle konuştu: “Uygulamaya koyduğumuz tüm proje ve programlarımızda hedefimiz, hastalık yönetiminin en iyi şekilde yapılmasını sağlayarak ülkemizin sağlık politikalarına destek olmak ve daha sağlıklı bir toplum oluşturmaktadır.”
Çağın Salgını Diyabet, 10 Yılda Yüzde 100 Arttı
Diyabet, vücutta pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Organlarda hasara neden olan ve hayati sonuçlar doğuran diyabet, Türkiye’de son 10 yılda yüzde 100 arttı. Yaklaşık 7 milyon kişiyi etkileyen diyabet, günümüzün yaşam ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle tüm yaş gruplarında hızla yaygınlaşıyor. Diyabet, Dünya Sağlık Örgütü tarafından çağın salgın hastalığı olarak kabul ediliyor.