Düzenli diş fırçalama ve ağız bakımı ile önlenebilen diş eti hastalıkları, belirti vermeden ilerlediği için dişlerin sallanarak kaybedilmesine dahi neden olabiliyor.
Dentistanbul Ataşehir Hastanesi’nden Periodontoloji Uzmanı Dr. Özge Özöner Bal, “İnsanlar dişetinin ne olduğunu bilmiyorlar, ‘dişeti diye ayrı bir şey mi var’ diye soruyorlar” diyerek, “ diş eti hastalığının ağız sağlığının gizli düşmanı” olduğunu belirtti.
Dişeti hastalıkları ile ilgili sorularımızı Dentistanbul Ataşehir Hastanesi’nden Dr. Özge Özöner Bal yanıtladı.
-Dişeti hastalığı nedir?
Dişeti hastalıkları belirli bakterilerin yol açtıkları enfeksiyon hastalıklarıdır. Eğer erken dönemde tedavi edilmezlerse dişetlerinde çekilme, dişlerde sallantı ve hatta dişlerin kaybedilmesiyle sonuçlanabilen durumların ortaya çıkmasına neden olabilirler.
“İki dakikada temizlik olmaz”
-Neden oluşur?
Bu hastalıkların birinci sebebi kötü ağız hijyeni. Yani dişlerin ve dişetlerinin plak dediğimiz bakteri birikintilerinden yeterince iyi temizlenememesidir. Bireyler genellikle diş fırçasını iki dakika ağız içinde dolaştırdıklarında dişlerinin temizlendiğini düşünürler. Ancak doğru fırçalama tekniği ve yardımcı ağız hijyen araçları kullanılmadığında her zaman yeterli ağız hijyeninin sağlanabildiği söylenemez. Plak birikiminin sonucunda dişeti hastalığı başlar ya da mevcut hastalık ilerler.
-İnsanlar neler yapabilir diş temizliğinin tam olması için?
Hastanın genel dişeti muayenesinin ardından önce uygun fırçalama tekniğini ve daha sonra kullanması gereken yardımcı araçları belirliyoruz. Bu yardımcı araçlar diş ipi, dişler arasındaki mesafeye göre ara yüz fırçaları, sabit protez (köprü) varlığında köprü altı ipi olabilir. Bunları belirliyoruz ve klinikte hastamızla birlikte uyguluyoruz. Çünkü sadece anlatıp geçmekle hem olması gereken motivasyonu hem de doğru uygulanmasını sağlayamıyoruz.
-Dişeti hastalığı nasıl belirti veriyor?
Dişeti hastalığı besin sıkışması ya da apse oluşumu yoksa genellikle ağrı şeklinde belirti vermiyor. Bu nedenle hastalar genellikle dişler sallanma aşamasındayken ya da kaybedildiğinde doktora başvuruyorlar. Dişeti hastalığının verdiği ilk ve en önemli belirti kanamadır. Kanamanın sebebi dişeti iltihabıdır. Dişlerin üzerinde biriken hastalık etkeni bakteriler belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra dişetini iltihaplı hale getirirler ve kanama o aşamadan sonra görülür. Bu süre yaklaşık olarak 2 haftadır.
-Hastalar kanamayı gördüklerinde önlem alabilir mi?
İltihabi değişiklikler başlangıç aşamasında ise yani yalnızca dişetini ilgilendirecek seviyede ise ağız hijyeninin düzenlenmesi ile tamamen iyileşme sağlanacaktır ve hasta hijyen seviyesini iyi düzeyde tutarsa yeniden meydana gelmeyecektir.
“Kemiklerde kayıp başlıyor”
– Önlem almazlarsa…
Daha uzun vadede dişetinin altında, dişleri destekleyen kemiklerde kayıplar meydana gelmeye başlıyor ve bu aşamada dişlerde sallantılar görüyoruz. Hastalar genellikle bize bu aşamada başvuruyor. Bu aşamada öncelikle bakterileri ortamdan uzaklaştırıyoruz yani diştaşlarını temizliyoruz. Daha sonra kemik kaybının şeklini ve miktarını tespit ediyoruz ve gerekiyorsa ileri tedavi uygulamalarıyla bireyin rahatça temizleyebileceği ve enfeksiyonun tekrar etmesini önleyebileceği bir ortam oluşturuyoruz. Sonuç olarak da bu şekilde dişlerin daha uzun yıllar ağızda kalabilmesine yardımcı oluyoruz.