Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın sağlıklı dişler ve iyi bir ağız hijyeni için çok pratik tüyolar verdi… Yalçın yemeklerden sonra 20 dakika sakız çiğnemenin çürüğü önlediğini, süt içmenin diş yapısını güçlendirdiğini söyledi.
Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın doğru beslenen kişilerin ağız, diş ve kemik sağlıklarının da aynı oranda sağlıklı olduğuna dikkat çekti. Yalçın, “Gözlemlerime dayanarak kolaylıkla söyleyebilirim. Tüm besin gruplarından dengeli olarak beslenme kemiklerimiz ve dişlerimizin dirençli olmasını sağlarken iyileşme sürecini de hızlandırır” dedi. Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın diş sağlığını düşünenlerin günlük beslenmesinin nasıl olması gerektiğini anlattı. Yalçın, her besin grubundan dengeli olarak tüketilmesi gerektiğini belirterek, belli başlı yiyecekleri şöyle sıraladı: “Karbonhidrat (ekmek v.b), Sebze, Meyve, Et, Süt, yoğurt, peynir…”
ARA ÖĞÜNLERİ AZALTIN
Yalçın, “Özellikle ara öğünlerle şekerli bir gıda yediğinizde 20 dakika boyunca dişleriniz asit ortama maruz kalacaktır. Ara öğünler sıklaştıkça gün içinde dişler sürekli asitle mücadele halinde olacağından çürük oluşumunda artış olur” şeklinde konuştu.
ANA ÖĞÜNLER SERBEST
Yalçın, ana öğünlerde, besin çiğnenme fonksiyonu sırasında salgılanan tükürük miktarında artış olduğunu belirterek, tükürük artışı ile birlikte dişlerin üzerinde besin birikimi ve asit ortamın oluşturacağı etkilerin azaldığını anlattı.
SÜT ÜRÜNLERİ MUCİZESİ
Yalçın, diş sağlığında süt ürünlerine dikkat çekti. Yalçın, “Süt ürünleri içindeki Kazein proteininden dolayı çürük engelleyici özelliğe sahiptirler. İçerisindeki şeker ve yağ miktarı önemlidir tabiki… Özellikle beyaz peynir, yoğurt diş dostu besinlerdir. Rahatlıkla tüketebilirsiniz” şeklinde konuştu.
YEMEKLER ARASINDA ACIKTIĞINIZDA
Yalçın, yemek aralarında acıkınca; “Çiğ sebze, meyve, peynir, sade yoğurt yemeyi tercih edebilirsiniz. Günde 3 kez dişlerinizi florürlü bir diş macunu ile fırçalamak ve diş ipi kullanmak mutlaka yapılması gerekenler listesinde 1. sıradadır” dedi.
SAKIZ DEYİP GEÇMEYİN
Sakız çiğnemenin önemine dikkat çeken Yalçın, “Yapılan araştırmalar yemeklerden sonra 20 dakika boyunca şekerli sakız çiğnenmesinin çürük oluşumunu azalttığını göstermiştir… Sakız çiğneme fonksiyonu sırasında tükürük miktarında artış görülür ve besinler dişlerin üzerinden uzaklaşmış olur” dedi.