Dünyada son dönemde diş sağlığı konusunda en önemli tartışma konularından biri haline gelen, diş röntgeninin kişilere verdiği radyasyon miktarı ve özellikle genç nüfusta ileri yaşlar için troid hastalığını tetiklediği konusundaki tartışmalar, yeni teknoloji arayışlarını da beraberinde getirdi.
Türkiye’de diş sağlığında görüntüleme alanında hizmet veren ve yazılım-görüntüleme sistemleri geliştiren ve üreten Dentaline bu tartışmalar ışığında yeni ürettiği görüntüleme sistemleri ile hastalara çok daha az X-Ray verilmesi ve ağız içi kamera sistemi ile daha kolay teşhis şansını ortaya çıkarttı. Dentaline DP 15 HD 720P (1280X720 ) sistemi ağız içinin HD kalitesinde en doğal renkli gösterimine olanak tanırken, Dentaline Dijital X-Ray Sensörü (RVG) klasik röntgen filmlerine göre hastalara yüzde 90’a kadar daha az X-Ray ile görüntü alabiliyor.. Bu sistemler daha sağlıklı, teşhis açısından daha teknolojik ve ekonomik yapıları ile de ihracat açısından büyük fırsatlar oluşturuyor.
Dentaline Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Halil, 1999 yılından bu yana sadece diş hekimliği alanında ağız içi görüntüleme, ağız içi renkli kamera ve ağız içi digital X-Ray sensor ve bunların tam entegre diş hekimliği hasta takip sistemleri çözümleri sunduklarını belirterek, “2015 yılı itibari ile ağız içini en doğal renkleri ile gösteren, HD kalitesinde en ekonomik ağız içi görüntüleme sistemimiz Dentaline DP 15 HD 720P (1280X720 ) devreye aldık. Sisteme aldığımız bu yeni görüntüleme sistemi diş hekimi ile hasta iletişimini HD boyuta en ekonomik ve en renkli ayrıntıda teşhis sağlayan bir çözüm olarak sunuyor. Ayrıca yeni ürettiğimiz Dentaline Dijital X-Ray Sensörü (RVG) ile hastalara daha az radyasyon vererek, son dönemde artan tartışmalara karşı sağlıkta yeni bir dönemi de başlatıyoruz” dedi.
Türkiye’de bu sistemleri üreten ve geliştiren tek firma oldukları belirten Halil, “Bu nedenle iki yeni ürünümüz de dünyada sayısı az olan ve oldukça pahalı olan diğer markalara karşı çok ekonomik bir alternatife olarak ortaya çıkıyor. Özellikle de Dentaline’nin yazılım ekibinin düzenli olarak hekimler ve Sağlık Bakanlığı ile bire bir ilişkileri ile hastane, doktor ve sisteme göre çözüm üretimi yapabiliyoruz. Bu nedenle hem yerli üretim ile fiyat ve hızlı servis avantajı, hem de yerli yazılım ve donanım çözümleri ile kullanım kolaylığı ortaya çıkıyor” diye konuştu.
Türkiye’de kamu ve özel sektörde olmak üzere yaklaşık 25 bin diş hekimi olduğunu, ancak dijital görüntülüme sistemlerini kullananların oranının yüzde 30’larda kaldığını belirten Halil, “Dentaline’ınbu yeni yerli üretimleri sayesinde tüm diş hekimleri kendine özel çözümler ve daha düşük fiyatlar sayesinde dijital görüntülemeye geçebilecek” dedi.
Halil, “Türkiye’de genelde kişiler ayna karşısında sadece en fazla 16 dişin dış görüntüsü görerek diş bakımlarını yapmaktadırlar. Fakat 32 diş ve bunların iç yüzeylerini de düşündüğümüzde biz aslında sadece dişlerimizin dörtte birini görerek bakım yapmaktayız. Hatta neye bakamadığımızın farkında bile olamayız. Türkiye diş hekimliği açısında birçok ülkeden ileri durumdadır. Çok nitelikli bir diş hekimi kitlemiz bulunmakta. Bu nedenle de bölge ülkelerinden çok sayıda hasta Türk diş hekimlerine tedavi olmak için Türkiye’ye geliyor. Bu yeni sistem ile dijitalleşme daha da artarak sağlık turizminde diş hekimliğinin aldığı payı da oldukça önemli oranda yükseltecektir” diye konuştu.
Bu sistemlere ilişkin yerli üretimin, dijital diş görüntüleme sistemlerinde Türkiye’de yeni bir sektörü ortaya çıkaracağını belirten Halil, hem kamu hastaneleri, hem de sektörün gelişimi için bu yeni iki ürün hakkında Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na da bilgi verdiklerini ve koruyucu diş sağlığı konusunda ortak çözüm geliştirme için de görüşme yaptıklarını söyledi.