Türkiye’de ilk defa Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde uygulanan yöntemle dirençli hipertansiyon rahatsızlığı bulunan hastaya şah damarından yapılan ameliyatla pil takıldı.
Türkiye’de ilk defa Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde uygulanan bir yöntemle dirençli hipertansiyon rahatsızlığı bulunan bir hastaya şah damarından yapılan ameliyatla pil takıldı. Ameliyatı gerçekleştiren doktorlar, 40-45 dakika süren operasyon sonrasında hastanın 15 günde iyileşebildiğini söyledi.
Türkiye’de İlk Defa Uygulandı
Birkaç yıldır Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinde uygulanan yöntem, ülkemizde de ilk defa Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı ve Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Göktekin ve Kalp Damar Uzmanı Yrd. Doç Dr. Bekir İnan tarafından gerçekleştirildi. Kalp piline benzer bir pilin boynun kenarından şah damarına yakın cildin altına yerleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Ömer Göktekin, bu yöntemin artık ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar için son umut olduğunu söyledi. 40-45 dakika süren işlem sonrasında hastanın 15 gün iyileşmesinin beklenildiğini söyleyen Göktekin, “Hastamızın 15 günlük iyileşme sürecinden sonra tansiyon durumuna göre takılan pilin ayarı yapılacaktır. Bu işlem zahmetsiz bir işlem olup, tansiyon durumuna göre pildeki uyarı şiddeti ayarlanmaktadır” dedi.
Uygulanabilecek Son Tedavi Yöntemi
Prof. Dr. Göktekin, “Biz bugün bir hastamıza girişimsel hipertansiyon tedavisi uyguladık. Normalde hipertansiyonun bir ilaçsız tedavisi vardır, bir de ilaçlı tedavisi vardır. Bunlardan yanıt alamazsak dirençli hipertansiyon diyoruz biz bunlara. Dirençli hipertansiyonda aslında şudur. Diyotik ilaç kullanmasına rağmen tansiyon düşmüyorsa bunlara biz dirençli hipertansiyon diyoruz. İşte bu tür hastalarda iki ayrı metot uygulanıyor. Bunlardan bir tanesi böbrek damarlarının yakılmasıdır. Bu yöntem oldukça etkili ancak bazı hastalarda tansiyonu istediğimiz gibi düşürmüyor. Birde şuanda Türkiye’de ilk defa uyguladığımız hipertansiyon pil yöntemi var. Bu yöntem daha dirençli hastalarda uygulanabilecek. Yani uygulanabilecek son tedavi yöntemi budur. Şuan işlem yaptığımız hastamızda 5 tane ilaç kullanmasına rağmen tansiyonu düşmüyor. Şuan son şans olarak bu yöntemi kullanıyoruz. Bundan sonra tansiyonun düşeceğini düşünüyoruz. Çünkü işlem sırasında gördük ki tansiyon düşmüş. Tabi bunu görmemiz işlemin başarılı olması açısından çok önemliydi. Bu işin sonunda ciddi anlamda düşme olacağını ve sonucun başarı ile geleceğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Yine boyunda açılan 2 santimlik keseciğe yerleştirilen pilin Baroreseptor denilen noktacıklara uyarı yaptığını anlatan Kalp Damar Uzmanı Yrd. Doç Dr. Bekir İnan ise, böylelikle beyne uyarı gittiğini ve tansiyonun bu şekilde düzene girdiğini açıkladı. İnan, yapılan işlemde hastaların boyunlarında herhangi bir yara izi oluşmadığını ve çok çabuk iyileştiğini sözlerine ekledi.