Tedaviye dirençli depresyon, şizofreni ve obsesif kompulsif bozuklukların tedavisinde kullanılan Tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Uyarım Tedavisi tTMU (rTMS) ilaçsız ve ağrısız tedavi imkanı sağlıyor.
Teknolojideki gelişmeler özellikle nöroloji ve psikiyatri alanında yeni tedavi yöntemlerinin ortaya çıkmasında etkili oluyor. Tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Uyarım Tedavisi tTMU (rTMS), beyne doğrudan elektrik vermeden, manyetik alan oluşturup beynin doğal elektriğini aktive eden bir sistem olarak dikkat çekiyor. Tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Uyarım Tedavisi tTMU (rTMS) hakkında bilgi veren Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Dr. Semra Baripoğlu şunları söyledi; “Son 15 yılda kaydedilen teknolojik ilerlemeler beyinde hücresel elektrik akımını ölçmek ve değiştirmek konusunda bazı cihazların geliştirilmesini sağladı. Bu cihazlardan biri Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) sistemidir.Tekrarlayan Transkraniyal Manyetik Uyarım (tTMU – Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation) tedavisi, Türkiye’de ilk kez kuruluşumuz olan Memory Center tarafından psikiyatrik amaçla uygulanmış, hastane ve polikliniklerimizde uygulanmaya devam edilmektedir. Bu uygulamada beyin aktivitesinin değiştirilerek tedavi etkisi oluşturulması amaçlanıyor.”
HANGİ HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE KULLANILIYOR?
Şu anda öncelikle önerilen tedavi alanlarının tedaviye dirençli depresyon, şizofreni ve Obsesif Kompulsif Bozukluk ve şizofreni ruhsal bozuklukları olduğunu belirten Baripoğlu, “Gebelikte, emziren annelerde ve kalp hastalarında kullanılabilmesi, ilaç tedavisine bir üstünlüğü olarak dikkat çekmektedir” dedi. Baripoğlu, TMU uygulaması ile ilgili şu bilgileri verdi; “TMU’da saçlı kafa derisinin üzerine elektro manyetik bir bobin (coil) yerleştirilir. Kapasitörlerde tutulan enerji ile manyetik alan oluşturulur. Bu manyetik alan 100-200 mikro-saniyede artıp azalma özelliğindedir. Bölgesel uygulanır. Dünyayı saran manyetik alanın 40 bin katı yüksekliğindedir. MR görüntülemede uygulanan manyetik alanla aynı şiddettedir. MR’daki manyetik alan statiktir, TMU’da değişkendir.”
BEYNE ETKİSİ NASILDIR?
“Bu uygulamada beyinde hedeflenen alanda “nöronal depolarizasyon” dediğimiz değişim oluşur. Beyindeki hücrelerin elektriksel iletisine müdahale edilmiş olur. Beynin elektriksel ve kimyasal ileti ile çalıştığı düşünülürse beynin yeterli çalışmayan doğal süreçlerini harekete geçirici etkisi olduğu anlaşılır. Dışarıdan elektrik akımı vermeden, güçlü ama kısa bir manyetik alan oluşturarak tedavi etkisini oluşturur.”
NASIL UYGULANIR?
“Beynin işlevsel olarak fonksiyonel MRI veya Kantitatif EEG ile görüntülenmesinden sonra uygun görülen alanın belirlenmesi ve o bölgeye uygulanması önerilir. Depresyonda genelde sol ön alın bölgesine bobin yerleştirilir. Ritmik uyarılar verilir. 10-30 dakikalık seanslar halinde 15 seanstan az olmamak üzere uygulanır. Saçların temiz olması dışında bir ön hazırlığa gerek yoktur.”
#tedavi #depresyon #şizofren #DirençliDepresyon