Dikkat, beş duyunun eksiksiz çalışmasıyla oluşurken; dikkat eksikliği görme ve işitme duyularının en az birinin az çalışmasından kaynaklanabiliyor. İşitme ve görme duyularını geliştirici son teknolojik yöntemlerle “Dikkat Eksikliği” sorunu ilaçsız çözülebiliyor.
Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, tek bir çeşit dikkat eksikliği olmadığına değinerek, sorunun yoğunluğuna bağlı olarak; hafif, orta ve ağır düzeyde görülebildiğine vurgu yaptı. Hafif düzeyde dikkat eksikliğinin, ilköğretim çağındaki birçok çocukta mevcut olduğunu, özellikle uzun süreli sınavlarda basit hatalar yapabildiklerini, dersler sıkıcı olduğunda ilginin koptuğunu, bunun dışında büyük bir sorun yaşamadıklarını söyledi. Bu seviyedeki birine, ilaç tedavisine gerek kalmadan, bir takım dikkat arttırıcı yöntemler uygulanarak bu sorunun giderilebildiğini belirtti. Dr. Yurdakul; “Orta düzey dikkat eksikliğindeki çocuklar, uzun süreli ve çok konulu sınavlarda hatalar yaparken, normal derslerde de sorunlar yaşayabiliyor. Sınavlarda zor soruları cevaplandırırken, basit soruları yanlış yaparak kendileri dâhil herkesi şaşırtabiliyorlar. Dikkat eksikliğini yoğun yaşayanlar ise, beş dakika bile dersin başında oturamıyor, en ufak uyaranla dikkati dağılıyor, sınavdan en önce çıkıyor, bir ders süresini sıkılmadan tamamlayamadıkları için sürekli konuşuyor, sınıfta ders esnasında gezinerek genelde düzeni bozuyorlar. Ders çalıştıramayan ve bilgisayar başından kalkmayan çocuklarından şikâyetçi olan aileler, genellikle ileri düzeyde dikkat sorunu ile karşı karşıya kalıyor” dedi.
Dikkat Eksikliğiniz İşitsel mi? Görsel mi?
Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, dikkat eksikliğinin görme ve işitme duyularının en az birinin az çalışmasından kaynaklandığını ve sorunun tespitinden sonra görsel ve işitşel algı eğitimleri ile ilaç kullanmadan çözülebildiğini söyledi. Dr. Yurdakul, “Çocuklarının okul başarısı için kaygılanan anne babalar, dikkat eksikliği sorunu ile karşılaşınca en çok ilaç kullanımı konusunda endişe yaşıyor. Endişelerinin başlıca sebebi, ilaçların ileriki dönemlerde beyine zarar vermesi ve bağımlılık yapması korkusundan kaynaklanıyor. İlaç kullanılması gerektiği zaman ilaç kullanılabilir, ihtiyaç olmayan durumlarda ise kesinlikle kullanılmaması gerekir. İlaç dozunu azaltmak için farklı yöntemlerden faydalanılmalıdır. Bu yöntemler dikkatin seviyesine göre değişmektedir” dedi. Dikkat eksikliğinin seviyesine göre ilaçsız tedavi edilebildiğini, sorunun görsel ve işitsel olarak hangi yönde olduğunu bilmenin iyileşmeyi kolaylaştırdığını belirtti. İşitsel dikkat eksikliğinin yoğun olduğu durumlarda Berard İşitsel Algı Yönteminin, görsel algı eksikliğinde ise Nörofeedback Görsel Algı yönteminin çok etkili olduğunu vurguladı.
Nörofeedback ve Berard Nasıl Uygulanır?
Dikkat eksikliğini ilaçsız ortadan kaldıran nörofeedback ve berard yöntemlerinin uygulanması konusunda bilgi veren Psikiyatrist Dr. R. Sabri Yurdakul, “Nörofeedback metodunda kafaya takılan elektrodlarla beyin dalgaları ölçülmekte, bu esnada bilgisayar animasyonları gösterilerek dikkatin yoğunlaşması sağlanmaktadır. Nörofeedback seansları 30 veya 45 dakikalık 20 seanstan oluşmakta ve bu dönemin sonunda özellikle görsel dikkatte artış gözlenmektedir. Berard metodu ise sağ ve sol kulağa farklı modülasyonda müzik dinletilerek kulakların eğitilmesi prensibine dayanmakta ve sonuçta sağ ve sol beyine gelen işitsel uyaranlar arasındaki senkronizasyon tamamlanıp sözel dikkat eksikliği ortadan kalkmaktadır. Berard yöntemi, 20 gün boyunca günde 30 dakika olarak uygulanmaktadır. Gerek görsel, gerekse işitsel dikkat eksikliğinde bu yöntemler ilaç kullanılmaya gerek olmayan durumlarda tercih edilmekte, ilaç kullanılması gereken durumlarda ise ilaca olan ihtiyacı azaltmaktadır” dedi.