Daha sağlıklı bir görünüm için Sedef hastalığı çoğumuzun bildiği gibi, tedavisi en zor deri hastalıklarının başında gelir. En kolay tedavi yolu ve daha sağlıklı bir görünüm için Prof Dr Mehmet Ali Gürer in söylediklerine birlikte göz gezdirelim:
Sedef hastalığının deride kırmızı renkli lekeler ve hastalığa ismini veren sedef renginde kepeklenmelerle kolay tanı koyulan bir hastalık olduğunu belirten Psoriasis Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Gürer, bu belirtilerin tanı için yeterli olmadığı durumlarda da biyopsi ile teşhis koyabileceğini söyledi.
Sedef hastalığının pek çok çeşidi var Birincisi, yukarıda belirtilerini sıraladığım klasik sedef hastalığı var. Bu tür, deride kızartı ve kepeklenmelerle seyreder. Bunun yanında iltihaplı sedef hastalığı var; bu da iltihaplı sivilcelerle seyreder. Ayrıca bütün deriyi tutan ve sağlam deri kalmayana dek yayılan sedef hastalığı türleri de var. Bunlara ek olarak, eklem tutulumuna ve iltihaplı eklem romatizmasına yol açan sedef hastalığı vakalarını ayrı bir kategori olarak sayabiliriz.
Sedef hastaları obezite, yüksek kolesterol, diyabet ve hipertansiyona daha yatkın Obezite, özellikle karın bölgesinde aşırı yağlanma olarak tanımladığımız abdominal obezite, yüksek kolesterol, kolesterol dengesinde bozukluk, diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların bir arada görülmesini metabolik sendrom olarak adlandırıyoruz. Bu hastalıklara ve dolayısıyla metabolik sendroma sedef hastalarında daha sık rastlıyoruz. Bu nedenle, bu belirtileri taşıyan sedef hastaları, sedef hastası olmayan nüfusa göre daha kısa yaşam süresine sahip olabiliyor. O yüzden sedef yalnız deri hastalığı değil, bütün sistemi etkileyebilen bir hastalıktır diyoruz. Bu sistemi etkilemesinin en önemli nedeni de vücutta sebep olduğu inflamasyon yani yangıdır.
Sedef hastalığında genetik yatkınlık önemli Genetik yatkınlık çok önemli bir faktördür. Anne veya babada sedef hastalığı varsa, çocuklarda da görülme ihtimali artıyor. Sedef hastalığı riskini artıran çok önemli 2 faktör var: Bunlardan bir tanesi abdominal obezite, yani karın bölgesinde fazla yağlanma; diğeri ise sigara. Bunların yanı sıra stres de sedef hastalığını tetikleyen etkenlerden biridir. Hastalık genelde stres sonrasında başlar. Ayrıca aşırı güneş, özellikle çocuklarda boğazda bulunan bakterileri ve bazı ilaçlar sedef hastalığını tetikleyebilir.
Sedef hastalığı psikolojik ve sosyal sorunlara da neden oluyor Yapılan çalışmalarda psoriasisin hastaların yaşam kalitesinde yarattığı düşüşün kronik böbrek hastalığı, KOAH hatta kanser gibi pek çok kronik hastalıkla boy ölçüşecek derecede yüksek olduğu ortaya koyuluyor.
Hastalar, döküntüler görünmesin diye hep kapalı giyiniyor, topluma karışmıyor, çekingen davranıyor ve iş gücüne katılmakta güçlük çekiyor. Gündüzleri yatıyor, geceleri uyanık kalıyorlar. İşten çıkarılma, işe gidememe gibi sorunlar yaşıyor, sosyal yaşamlarını kuramıyorlar. Eş bulamayanlar ya da eşlerinden ayrılanlar oluyor.
Bunun yanında kaşıntı hissi ve fiziksel şikayetlere neden oluyor, hastaların bazen merdiven çıkamama, yolda yürüyememe gibi şikayetleri oluyor. Bu nedenle yaşam kalitesini ileri derecede bozan bir hastalıktır sedef hastalığı.
“Alternatif tedavi” vaatlerine itibar edilmemeli. Basında veya televizyonda gördüğümüz bazı umut tacirleri var. “Alternatif tedavi” dedikleri bazı bilim dışı yöntemlerle psoriasisi tedavi edeceklerini iddia ediyorlar. Bunlara asla itibar edilmemelidir. Tedavi olmanın yolu dermatoloğa gidip uygun tedaviye başlamaktır. Hafif sedef hastalarını biz dışardan kremlerle, pomatlarla tedavi etmeyi tercih ediyoruz.
Kortizonlu pomadlar ve D vitamini preparatları kullanıyoruz. Ama hastalık şiddetlendikçe bağışıklık sistemini düzenleyen ilaçlarımızla hastalığı kontrol etmeye çalışıyoruz.
2000’li yıllardan itibaren biyolojik ilaçlar dediğimiz birtakım ilaçlar kullanılmaya başlandı. Bağışıklık sistemi düzenleyen ilaçlarla kontrol edemediğimiz hastaları da biyolojik ilaçlarla kontrol edip, minimal lezyonla ya da lezyonsuz olarak yaşamlarını sürdürebilecek şekilde takip ediyoruz.
For a more healthy look
Psoriasis is known as a skin disease, which is one of the most difficult ones to treat. For the easiest way of treatment and for a more a healthier look, consider what Prof. Dr. Mehmet Ali Gurer says:
Psoriasis is an immune-mediated disease that causes raised, red, scaly patches to appear on the skin. It typically affects the outside of the elbows, knees or scalp, though it can appear on any location. Some people report that psoriasis is itchy, burns and stings. Psoriasis is associated with other serious health conditions, such as diabetes, heart disease and depression. If you develop a rash that doesn’t go away with an over-the-counter medication, you should consider contacting your doctor.
What are psoriasis causes and risk factors?
The exact cause remains unknown. A combination of elements, including genetic predisposition and environmental factors, are involved. It is common for psoriasis to be found in members of the same family. Defects in immune regulation (white blood cells called T cells mistakenly target healthy cells instead of attacking foreign substances) and the control of inflammation are thought to play major roles. Despite research over the past 30 years, the “master switch” that turns on psoriasis is still a mystery.
What type of psoriasis do I have? Plaque psoriasis is the most common form of the disease and appears as raised, red patches covered with a silvery white buildup of dead skin cells. These patches or plaques most often show up on the scalp, knees, elbows and lower back. They are often itchy and painful, and they can crack and bleed. Guttate [GUH-tate] psoriasis is a form of psoriasis that appears as small, dot-like lesions. Guttate psoriasis often starts in childhood or young adulthood, and can be triggered by a strep infection. This is the second-most common type of psoriasis, after plaque psoriasis. About 10 percent of people who get psoriasis develop guttate psoriasis.
Where does psoriasis show up?
Psoriasis can show up anywhere—on the eyelids, ears, mouth and lips, skin folds, hands and feet, and nails. The skin at each of these sites is different and requires different treatments.
Light therapy or topical treatments are often used when psoriasis is limited to a specific part of the body. However, doctors may prescribe oral or injectable drugs if the psoriasis is widespread or greatly affects your quality of life. Effective treatments are available, no matter where your psoriasis is located.
How severe is my psoriasis?
Psoriasis can be mild, moderate or severe. Your treatment options may depend on how severe your psoriasis is. Severity is based on how much of your body is affected by psoriasis. The entire hand (the palm, fingers and thumb) is equal to about 1 percent of your body surface area. However, the severity of psoriasis is also measured by how psoriasis affects a person’s quality of life. For example, psoriasis can have a serious impact on one’s daily activities even if it involves a small area, such as the palms of the hands or soles of the feet.
Will I develop psoriatic arthritis?
About 11 percent of those diagnosed with psoriasis have also been diagnosed with psoriatic arthritis. However, approximately 30 percent of people with psoriasis will eventually develop psoriatic arthritis. Psoriatic arthritis often may go undiagnosed, particularly in its milder forms. However, it’s important to treat psoriatic arthritis early on to help avoid permanent joint damage.
What are the psychological effects of psoriasis?
Psoriasis is associated with a variety of psychosocial symptoms, including: Feelings of guilt, shame, embarrassment or helplessness, Poor self-esteem and low self-worth, sometimes leading to social isolation, Sexual dysfunction, due to self-consciousness or painful lesions, Suicidal ideation, which occurs in up to 10% of patients with psoriasis, Decreased vocational opportunities for people with psoriasis, due to discrimination or perceived restrictions on career choices, which can lead to employment and economic difficulties, Interference with activities of daily living, including dressing, bathing and sleeping, A negative impact on the patient’s family functioning, including financial hardship, caregiver burnout and degeneration of patient–family relationships, Stress — which can trigger flares of psoriasis — in 43–68% of patients and Depression, due to a decreased quality of life.
#manşet #sedefhastalığı #sağlık