Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı, Cerebral Palsy ( CP ) hakkında toplumda farkındalık yaratmak üzere tasarlanıp tüm dünyada birçok farklı ülkede yapılan Steptember kampanyasını bu yıl ikinci kez Türkiye’de hayata geçiriyor.
Dünyada sporculardan sanatçılara, ofis çalışanlarından üniversite öğrencilerine kadar toplumun her kesiminden insanın destek verdiği kampanya ile Cerebral Palsy’li bireylerin hayatında pozitif bir etki yaratmak için 1 ay boyunca takımlar hem spor yapacak hem de bağış toplayacak. Takımlar adım atmaya 2 Eylül 2015’te başlayacaklar.
Steptember projesi 2011 yılında Avustralya’da hayata geçirildi ve 2013 yılına kadar Amerika, İngiltere, Kanada ve Hollanda’ya kadar uzandı. Steptember’a, geçtiğimiz yıl Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı aracılığı ile Türkiye de dâhil oldu. Projeye bu yıl Yeni Zelanda, Polonya, Hindistan ve Singapur da destek verecek. Kampanya tüm ülkeler ile eş zamanlı olarak 02 Eylül’de başlayacak ve 29 Eylül’de sona erecek.
Kampanya boyunca toplanan bağışlar Cerebral Palsy’li bireylerin eğitim ve rehabilitasyonu için kullanılacak. Kampanya kapsamında özellikle günde ortalama 3.000 adım attığı bilinen ofis çalışanları günde 10.000 adım atmaya davet ediliyor. Projenin amacı ofis çalışanlarını daha sağlıklı yaşamaya teşvik ederken, farkındalık yaratmak.
2014 yılında Türkiye en çok bağış toplayan 5. ülke oldu
Türkiye’de Eylül 2014 boyunca süren kampanyada toplam 202 takım yarıştı. Kampanyanın sonunda 1 ayda 711 kişi, 134.404.188 adım atarak 220 bin TL bağış topladı.
Steptember kampanyası, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından bu sene 14. kez düzenlenen Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri’nde ‘Sivil Toplum Kuruluşları’ kategorisinde ödüle layık görülerek iletişimdeki başarısıyla da fark yarattı.
Steptember’a nasıl katılabilirsiniz?
Steptember’a katılmak için öncelikle www.steptember.org.tr websitesi üzerinden 4 kişilik bir takım kuruluyor. Kayıt olan katılımcılara adımsayar cihaz, kılavuz ve web şifresinden oluşan bir kit gönderiliyor. Adımsayar ile her gün atılan adımlar sayılıyor ve sonuçlar interaktif çalışan web sitesine yükleniyor. Takım üyelerigünde 10 bin adım atarak, gizemli bir dağı tırmanıyor.
Steptember’da, koşarak, bisiklete binerek, pilates yaparak, yüzerek, futbol oynayarak veya dans ederek günlük adım hedefine ulaşabilmek mümkün. Engelli bireylere uygun aktivitelerle birlikte 40’dan fazla aktiviteyi sistem otomatik olarak adıma çevirebiliyor.
Takımlar, kişi başı katılım bedeli olarak 50 TL ve dilerlerse daha fazla bir miktar ödeyerek bağış yapabiliyor.
Başvuru işlemleri www.steptember.org.tr adresi üzerinde yapılabiliyor.
Cerebral Palsy (CP) Hakkında:
Cerebral Palsy (CP), hareketi programlayan, hareketi başlatan, hareketin düzenli olmasını sağlayan, beyin ve beyincikteki bozuklukların neticesinde oluşan, beyin engeli durumu olup ilerleyici değil. Çocuğa eğitim ve rehabilitasyon uygulanarak beyin veya beyinciğin sağlam kalmış alanlarına işlevsellik kazandırılabiliyor. Böylece çocukların günlük yaşam kalitesi arttırılabilir ve yaşamlarını bağımsız sürdürmeleri sağlanabilir. Eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri; fizyoterapi, özel eğitim, iş uğraşı terapisi, konuşma terapisi, hidroterapi, spor, psikolojik destek ve sanat terapisi gibi birçok alanı içeriyor.
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) Hakkında:
TSÇV, Türkiye’de Cerebral Palsy (CP) konusunda geniş bir yelpazeye sahip ilk ve tek kuruluştur. İstanbul’un Ataşehir ilçesinde 35.569 m2 alan üzerinde; Metin Sabancı Okulları, Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Aile Danışma Merkezi, Erken Müdahale Bölümü ve Yaratıcı Sanatlar Terapisi Bölümü bulunmaktadır. TSÇV; kurulduğu günden bugüne binlerce çocuğa ve ailesine hizmet vermiş ve destek olmuştur.Bu bakış açıları ile CP’liler için çalışmalarına devam etmektedir. Detaylı bilgi için: www.tscv.org.tr