Özellikle kış aylarında sıkça görülen ”beta” mikrobunun yol açtığı bademcik iltihabının, ayak bileği ve dizde şişliğe neden olduğu, kalp romatizmasının habercisi olan bu rahatsızlığın tedavi edilmediğinde kalp yetmezliğine bağlı ölümlere yol açabildiği bildirildi.
Selçuk Üniversitesi (SÜ) Selçuklu Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Oran, yaptığı açıklamada, boğazda iltihaplanma ve enfeksiyon yapan ”beta” mikrobunun çocuklarda özellikle kış aylarında sıkça görüldüğünü belirtti.
Beta mikrobunun halk arasında bilindiğini ifade eden Oran, ”Beta mikrobu daha çok kış aylarında çocukları hasta ediyor. Ancak yazın da görülebiliyor. Boğazdabademcik iltihabı yapan bu mikrop, daha sonra eklemlerde şişliğe yol açıyor” dedi.
Akut eklem romatizması denilen ve çocukluk yaşı romatizmalarından olan bu rahatsızlığın, 20’li yaşlarda görülme sıklığının gittikçe azaldığını dile getiren Oran, bu nedenle çocuk yaşta bu rahatsızlığa karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı.
Basit bir ayak şişliği, çarpıntı, nefes darlığı ve çabuk yorulma şikayetleri ile kendini gösteren hastalığa karşı anne ve babaların dikkatli olması çağrısında bulunan Oran, şunları kaydetti:
”Ayağın top oynarken şiştiği düşünülüyor veya büyüme ağrısı zannediliyor. Çocuk akşama kadar koşup oynuyor, akşam gelince ‘ayağım ağrıdı’ diyor, veliler buna pek aldırış etmiyor. En kötüsü de ağrı kesici veriyorlar. Bu da hastalığı örtbas ediyor. Halbuki altta yatan gerçek hastalık, kalpromatizması. Şişlik, 1-2 hafta içinde kalp hastalığına dönüşüyor. Kalp kapakçıkları bozuluyor. Özellikle iki büyük kapakçık çok ciddi hasar görüyor. Çok basit tedavisi olan bu hastalık anne ve babanın ihmali, çocuğun yanıltması veya sağlık kuruluşlarına gitmeme nedeniyle çocukta ilerleyen yıllarda ölümle sonuçlanabilecek kalp hastalığına dönüşebiliyor. Ufak tefek ağrılarda ‘ağrı kesici vereyim bir şeyin kalmaz’ denmemeli. Sonra kalp hastalığı olan çocukların sayısı hızla artıyor.”
Oran, yaklaşık 5-6 bin çocuğun Türkiye’de kalp kapak problemi nedeniyle ameliyat sırası beklediğini dile getirerek, ”Kapak değiştirmek çok ciddi açık kalp ameliyatı ile oluyor. Dolayısıyla hastalık bu aşamaya varmadan tedavi edilmeli. Çocuklarımızın dizi, ayak bileği şiştiği zaman hemen sağlık kuruluşlarına başvurmalıyız” diye konuştu.
Geç kalınması durumunda kalp kapakçıklarının ciddi oranda zarar göreceğini ve erken yaşta kalpyetmezliğinin ortaya çıkabileceğini dile getiren Oran, çocukların kalp rahatsızlığı nedeniyle erken yaşta kaybedilebileceğini söyledi.
Sema Danışman (13) adındaki hastasının da ayağındaki şişlik şikayetiyle geldiğini ve vaktinde teşhis konulması sayesinde rahatsızlığın kalp kapakçıklarında bıraktığı ufak tefek izlerin birkaç ay içerisinde kaybolacağını anlatan Prof. Dr. Oran, ”Ciddi kalp kapakçığı bozukluklarında bu süre 1-2 yıla kadar çıkabiliyor. Sema için önemli olan 3 haftalık iğnelerini aksatmadan yaptırması. Hastalıktan korunması” dedi.
Sema, erken teşhis ile sağlığına kavuşacak
Ayak şişliği şikayetiyle hastaneye başvuran 13 yaşındaki Sema Danışman da 10 gün içerisinde ayağındaki şişliğin dizine vurduğunu ve canının çok yandığını belirtti.
Hiç beklemediği şekilde kalp kapakçıklarında rahatsızlık çıktığını dile getiren Danışman, erken teşhis sayesinde birkaç ay içerisinde eski sağlığına kavuşmayı umduğunu bildirdi.
Doktorlara teşekkür eden Sema’nın annesi Raziye Danışman (44) ise annelere ve babalara ayaktaki şişlikleri hafife almamalarını ve zaman geçirmeden sağlık kuruluşlarına başvurmalarını önerdi.
(HT Sağlık)