Samsun’da, Clinica Tıp Merkezi tarafından yapılan 100 yataklı “Mavi Kuşak Yaşlı Bakım Merkezi”nde sona gelindi.
Samsun TSO İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı ve Clinica Tıp Merkezi Kurucusu Dr. Hatice Gülay Atik tarafından projesi hazırlanan, 2012 Nisan ayında temeli atılan “Mavi Kuşak Yaşlı Bakım Merkezi” felç geçiren hastalara, yaşlılık ile birlikte parkinson, alzheimer gibi bakıma ihtiyaç gerektiren yaşlılara kapısını açacak. Kendisi de hekim olan ve ilgi alanı olan yaşlı hastalıklarla ilgili projeler üreten Uzm. Dr Hatice Gülay Atik, yaşlılara daha iyi hizmet sunabilecek, hizmeti tek bir kapalı binada verebilecek, içinde fizik tedavi bölümünün de bulunduğu 100 yataklı yaşlı bakım merkezi açma düşüncesinin ortaya çıktığını söyledi. Atik, “2012 Nisan ayında fizik tedavi merkezinin temeli atıldı. 100 yataklı hastane inşaatımıza başladık ve sonlara doğru geliniyor. Şu anda yüzde 70’i tamamlandı. 4 ay sonra bakım merkezinin inşaatını bitirmeyi planlıyoruz. Yaşlı bakım evi, 7 bin m2 alanda 100 yataklı olacak. Yaşlılarımız için barınmayı sağlayacak olan bakım merkezimizde yatak, yemek, günlük temizlikleri banyo, çamaşır hizmetleri verilecek. Bunun yanında dahiliye, nöroloji ve fizik tedavi branşındaki hekimler eşliğinde rutin sağlık muayeneleri olacak. Tedavi protokollerini oluşturacaklar, takipleri yapılacak” diye konuştu.
100 yataklı Özel Mavi Kuşak Yaşlı Bakım Merkezi’nin Türkiye’de tek olduğunu söyleyen Dr. Gülay Atik, “Samsun’da büyük bir fizik tedavi merkezi kurmayı hedefliyoruz. Binanın içinde yaşlılarımızın günlük yaşantılarını daha iyi gerçekleştirmeleri, kendi öz bakımlarını bağımsız yapabilmeleri sağlanacak. Dolayısıyla bakım merkezimiz bakıma muhtaç vatandaşlarımızı başkalarına ihtiyacını ortadan kaldıracak. Beceri sağlayabilmeleri için hem fizik tedavi, hem de beceri kazandıracak tedaviler yapılacak. Yaşlılar için ufak tefek kendilerinin yapabilecekleri tamir atölyesi ve resim atölyeleri de yer alacak” açıklamasında bulundu.
“ÖZEL ARAÇLA HASTAMIZI KURUMUMUZA GETİRECEZ”
Yatalak hastaların bakımını üstlenecek özel bir proje ile bakım merkezine, günü birlik hastaları da almayı planladıklarını vurgulayan Atik, “Kişinin evde yaşlısı var, fakat kendisi çalışıyor. Eve getirdiği bakıcılarla iş yürütememiş olan, bize başvuran kişilere de hizmet vereceğiz. Sabah özel aracımızla eve gideceğiz, yaşlımızı alacağız ve kurumumuza getireceğiz. Onun yiyeceği yemeği isterlerse, arzu ederlerse banyosu, günlük saç kesimi, sakal tıraşı gibi günlük öz bakımları da yapılacak. Gelen yaşlılarımız rahat gezecekleri bahçelerin yanı sıra, resim yapmak isteyen ve el işleri yapmak isteyenler de yapılacak olan atölyelerimizden faydalanacaklar. Yaşlılarımıza, hayatın ve toplumun içinden kopmayacakları yaşam tarzı sunmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
“YURT DIŞINDAN DA HASTA GETİRMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ”
Yurt dışından yaşlı getirmeyi düşündüklerini açıklayan Atik, “Bunun için araştırmalarımızı yapıyoruz. Belirli sigorta şirketleri Hollanda, Almanya ve Finlandiya gibi Avrupa ülkeleri ile irtibata gireceğiz. Gruplar halinde yurt dışından yaşlı getireceğiz. Böylece ülkemize döviz girdisi de sağlamış olacağız. Bunu bir yaşlı turizm gibi değerlendireceğiz. Onların burada sağlık kontrolleri yapılacak, turizm anlamlı da kaplıcalarımız var. Samsun’da onları ziyaret ettireceğiz. Doğu Karadeniz turu gerçekleştireceğiz, onların turistik anlamda zaman geçirmelerini ve ülkemizi tanımalarını sağlayacağız. Kendi yaş gruplarıyla da hoş vakit geçirmelerini sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
Özel Mavi Kuşak Yaşlı Bakım Merkezi’nde kalacak olan hastalar için Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) başvuruda bulunduklarını belirten Atik, bakım merkezlerinde kalacak hastaların devlet hastanelerinden ‘bakıma muhtaçtır’ raporu almasının yeterli olacağını sözlerine ekledi.