Çin halkının sağlık hizmet giderlerinin 2020’de 1 trilyon doları bulması bekleniyor. Hızla zenginleşen ülkede sağlık hizmetleri yetersiz olduğundan sektör yabancı yatırımcılar için cazip fırsatlarla dolu.
1 Trilyon Dolarlık Sağlık Hizmetleri Sektörü
Dünya üzerinde trilyon dolar değerinde kaç sektör var? Tabii ki pek fazla değil! Trilyon büyük bir rakamdır, hele hele dolar üzerinden olunca daha bir ince hesap gerektirir.
Konunun öneminin anlaşılması için örnek verelim; 2013’te sadece dünyanın en büyük 15 ülkesinin Gayrisafi Milli Hasılası 1 Trilyon dolardan büyüktü.
Oysa Çin’in sağlık hizmeti giderlerinin 2020 yılında 1 Trilyon doları bulması bekleniyor. Bugünse bu rakam 350 milyar dolar. Çin hükümeti daha agresif bir tahminle sağlık hizmet giderlerinin 2020’de ulaşacağı rakamı 1,3 trilyon dolar olarak öngörüyor. Gelecek yıllarda Çin’in sağlık hizmetleri sektörünün inanılmaz bir büyüme kaydedeceği kesin, ancak 2020’de erişeceği öngörülen rakamın sektöre katacaklarını tasavvur etmek çok zor.
Çin’de sağlık hizmetleri sektörünün yükselişinde etkili olan iki önemli faktör var. Bunlardan birincisi kişi başına düşen milli gelirdeki büyük artış, giderek daha da zenginleşen sağlık hizmetleri tüketicisi en son teknolojik ürünlerin kullanıldığı en iyi tıbbi hizmeti almak istiyor. İkinci faktörse değişen beslenme alışkanlıkları, hava ve su kaynaklarındaki kirlenme Çin’in genç nüfusunda kanser, kalp, diyabet gibi kronik hastalıkların yaygınlaşmasına sebep oldu. Bu iki faktör de ilaç, medikal cihaz, hastane yönetimi alanlarında faaliyet gösterenler ve geniş yelpazede sağlık hizmetleri alanında ürün ve hizmet sağlayıcılar için yeni fırsatlar anlamına geliyor.
Çin’de sağlık hizmetleri yabancı yatırımlara ve teknolojilere açık, son büyük sektörlerden… Bu yıl tam da refah düzeyi artmış tüketiciler kaliteli sağlık hizmetlerinden faydalanmak istiyorken, bu sektörde iş yapmak için en uygun zaman. Çin, nüfusunu tehdit eden kanser, kalp hastalıkları, diyabet ve diğer kronik hastalıklar gibi yeni mücadelelerle yüz yüze.
3 diyabetliden biri Çin’de yaşıyor.
(WHO) Dünya Sağlık Örgütü’nün 2012’nin sonuna kadar olan dönemi kapsayan raporuna göre; Çin’de 3 milyon yeni teşhis edilmiş kanser vakası var. Bu rakam dünya toplamının %22’sini oluşturuyor. Kanserden 2,2 milyon kişi hayatını kaybetti. Bu da dünya toplamının %27’sine denk. Ortalama 230 milyon Çinli kardiyo vasküler hastalıklardan muzdarip ve nüfusun yaşı ve artış hızı düşünülürse, vaka sayısının 2030’a kadar yılda %50 kadar artması bekleniyor. Diyabet hastalarında da benzer bir tablo var. Dünyadaki 3 diyabetliden biri Çin’de yaşıyor. Çin’de ortalama 114 milyon yetişkin diyabet hastası olduğu tahmin ediliyor.
Çin hükümeti yabancı yatırımcıları özel hastane açmaya teşvik ediyor
Gittikçe büyüyen ihtiyacı karşılamak için Çin’deki 22.000 hastanenin hızla iyileştirilmesi veya yenilenmesi gerekiyor. Bu konuda oluşan boşluğun doldurulması için Çin hükümeti eskiden yasak ve imkânsız olan ancak son dönemde serbest bırakılan yabancıların işlettiği özel hastanelere bel bağlamış durumda. Hükümetin hedefi şu anda %10’dan daha az olan özel hastanelerin tüm hastanelere oranını 2015 sonuna kadar %20’ye çıkartmak.
Yabancı yatırımcıların Çin’in yedi farklı şehrinde özel hastane açmaya teşvik edilmesi amacıyla Çin hükümeti tarafından Ağustos’ta bir pilot proje yapılacağı açıklandı.
Özel hastane işletmeciliği, özel konseptli kliniklerin kurulması, ilaç pazarlama, medikal cihazlar, sağlık ürün ve hizmetlerini kapsayan 1 Trilyon dolarlık Çin sağlık hizmetleri sektörü dünyanın en büyük pazarlarından biri olmaya aday.
Bu yazı Medikal Teknik dergisine aittir. İzinsiz kopyalanamaz.
mukemmel bir arastirma yazisi,tebrikler.
tam doğru tespitte bulunmuşsun. Sağlık sektörüne yabancı yatırımcıları alıp yeni hastane açıyorlar ama sadece parası olan yada sigortası olanlar için cazip oluyor. Gariban çinli gene hizmet alamıyor oralarda:((
çok güzel bir araştırma yazısı olmuş, çin her kalitede üretim yaptırdığından insan sağlığını da hiçe saymış oluyor.