Doç. Dr. İlhan Metin Dağsuyu, Temporomandibular Eklem’in (TME) karmaşık bir yapıya sahip olduğunu belirterek, kas, lif, disk ve kemiklerin bir araya geldiği bu yapıda doğru bir işleyişin önemine vurgu yaptı. Dr. Dağsuyu, bu yapıda meydana gelen sorunların çene eklemi bozukluklarına neden olabileceğini açıkladı.
Ağzınızı kapattığınızda veya ısırırken dişlerinizin düzgün konumlanmaması durumunda, uygunsuz kapanış adı verilen bir durum ortaya çıkabilir. Çarpık veya yanlış hizalanmış dişler, bazı dişlerin alt dişlere karşı doğal olmayan bir şekilde yerleşmesine yol açar. Bu durumda çene eklemine fazla baskı uygulanabilir ve çene ağrısı sorunlarına neden olabilir.
Çene eklemi rahatsızlığı meydana geldiğinde, bir an için çene yerinden fırlayacakmış ya da kilitlenecekmiş gibi olur. Bazı durumlarda yemek yerken, konuşurken ya da dinlenme halinde ağrı oluşur, ağız çok geniş açılamayabilir, bazen de eklemlerden ses gelir.
Ortodontik tedaviler, dişlerin yanlış hizalanmasını çözebilir ve uzun süreli çene ağrısının giderilmesini sağlayabilir. Ortodontik tedavi, çarpık, yanlış hizalanmış veya üst üste binmiş dişlerin daha iyi hizaya getirilmesini sağlar. Dişler düzgün bir şekilde hizalandıkça, dişlerin gıcırdaması durdurulur ve çene ağrısına neden olan sürekli basınca maruz kalmaz.
Doç. Dr. İlhan Metin Dağsuyu, ’’ Diş hekiminize başvurduğunuzda, sizi muayene ettikten sonra tedavi için hekiminiz gece plakları veya splint (ısırma plağı) adı verilen apareyler kullanabilir. Semptomlarınız diş sıkma ve gıcırdatmadan (Bruksizm) kaynaklanıyorsa, ağız ölçünüz alınarak size özel yapılan bu splint (gece plağı) geceleri üst dişlere takılarak sürtünme ve baskıyı azaltılabilir. Bir diğer yöntem ise kas ve eklem içine yapılan Masseter Botoks uygulanabilir. Bu yöntem de kaslarda rahatlama sağlayabilir. Bu tedaviler yeterli olmamış ve sorun devam ediyorsa ortognatik cerrahi tedavi yöntemine başvurulabilir.’’ dedi.