Türkiye pazarına CDK Sağlık tarafından sunulan MESI ABPI MD Ayak Bileği Brakiyal Basınç İndeksi Ölçüm Cihazı kolay, hızlı ve hassas ölçüm imkanı sunuyor.
CDK Sağlık, sağlık sektörüne her zaman yenilikçi ve farklı cihazlar sunmayı ilke edindi. Bu ilke doğrultusunda yeni bir ürünü daha Türk sağlık sektörünün hizmetine sundu. Slovenya merkezli çok genç bir ekip tarafından geliştirilen MESI ABPI MD Ayak Bileği Brakiyal Basınç İndeksi Ölçüm Cihazı, periferik arter hastalığının tanısı ve takibinde kullanılıyor. Cihazın ayrıntılarıyla ilgili olarak CDK Sağlık Ürünleri’nden Ayşegül Cantürk ve Sevgi Çöne sorularımızı yanıtladı.
Otomatik ayak bileği brakiyal basınç indeksi ölçüm cihazı nedir? Hangi amaçlarla kullanılır?
Ayak bileği brakiyal basınç indeksi (ABI), Periferik Arter Hastalığı (PAH) tanısı ve takibi amacıyla kullanılan bir parametredir. MESI ABPI MD ise ABI değerini ölçen hastalara daha hızlı, kolay ve güvenilir teşhis konulmasını sağlayan osilometrik yöntem ile ölçüm yapan, son teknoloji otomatik ayak bileği brakiyal basınç indeksi ölçüm cihazıdır. Periferik arter hastalığı takip altına alınmaz ise ilerleyen zamanda kalp ve damar hastalıklarının yanı sıra felç gibi önemli riskleri beraberinde getirebilir. Cihazımız PAH hastalığının ön teşhisinde kullanılan bir cihazdır.
Periferik arter hastasının ilk önce belirtileri bacak ağrısı ile başlar. Bu ağrı ilerleyen zamanlarda bel kısmına kadar hissedilebilir. Halk arasında bu durum genelde bel fıtığı veya bel ağrısı ile karıştırılabilir. Ancak yürüyüş esnasında bacaklarda oluşan ağrılar PAH hastalığının belirtilerinden biridir. Kişi bu ağrılar ile aile hekimine gittiğinde bir sonuca ulaşamaz. Daha sonra ortopedi, dahiliye ve benzeri branşlarda kontrollerden geçer ama yine bir sonuca ulaşamaz. Kardiyovasküler cerrahi bölümüne gittiğinde ise burada ABI değerine yönelik bir ölçüm yapılır ve hastanın Periferik Arter Hastası olduğu anlaşılır. Aslında cihaz birinci basamak sağlık merkezlerinde kullanılsa çok daha faydalı olacaktır. Cihazın kullanımı oldukça kolay. Tansiyon aleti gibi kol ve bacaklara takılıp düğmeye basıyorsunuz, 3 dakika içinde ölçüm yapılabiliyor. Eğer bu cihazı aile hekimlerinin kullanımına sunabilirsek, bu hastalar gereksiz yere farklı farklı branşları gezmek zorunda kalmaz. Bununla birlikte hastalığına erken teşhis yapılmış olur. Özellikle 65 yaş üstü bireylerin ABI değerini ölçümlenmesinde büyük yarar vardır. Yine diyabet hastaları Periferik Arter için potansiyel hasta grubu içinde yer almaktadır.
Ayak bileği brakiyal basınç indeksi (ABI) nedir?
ABI bacaklara giden kan akımını değerlendirmenin güvenilir ve basit bir yoludur. Ayrıca damar hastalıklarının ilerlemesini ya da gerilemesini, tedaviye verdiği yanıtı izlemenin en nesnel yollarından birisidir. Temelde yapılan ayak bileği hizasındaki atardamarlardan kan basıncının ölçülüp, kolda ölçülen ve referans kabul edilen basınca bölünmesidir. Normal şartlarda dolaşım sistemi bütün atardamarlarda aynı basıncı oluşturduğu için bu hesaplanan oran yaklaşık bir sayısına eşittir. Damar hastalığı oluşup, bacaklara az kan girmeye başladığında ayak bileğinden ölçülen basınç düşer ve ABI değeride 1’in altına iner. Ancak tanı için eşik değer oluşturma adına bu değerin 0.9’un altında olması damar hastalığı lehine bir bulgu olarak kabul edilmektedir. Değerin altında bir sonuç çıkması bacak damarlarında bir tıkanıklık olduğunu söyleyebiliriz. Damar denildiği zaman ilk önce akıllara kalp damarları akıla gelebilir. Bu cihaz bacaklardaki damar tıkanıklıklarını ölçümlemektedir.
ABI değeri |
Yorum |
Yapılması gereken |
Varsa, Rahatsızlığın Tipi |
1.2 üstü |
Normalin Üstü |
Rutin Bakım |
Venöz Ülser |
1.0 – 1.2 |
Normal aralık |
— |
|
0.9 – 1.0 |
Kabul Edilebilir |
||
0.8 – 0.9 |
Arter Hastalıkları |
Risk Faktörleri Yönetilmeli |
|
0.5 – 0.8 |
Orta Arter Hastalıkları |
Uzmana Sevk |
Mix-Ülser |
0.5 altı |
Ciddi Arter Hastalıkları |
Acil Uzmana Sevk |
Arter-Ülser |
Bu cihazdan önce bu ölçümleme nasıl yapılıyordu?
Bu cihazdan önce ABI değeri ölçümleri El Dopleri ve tansiyon aleti kullanılarak doktor ya da teknisyen tarafından yapılıyordu. Bu yöntemle hastanın sağ ve sol ABI değeri ayrı ayrı ölçülmekteydi.
Yöntem şu şekilde uygulanmaktadır: En az 10 dk istirahat eden hastanın önce sağ ayak bileğine manşon yerleştirilir ve El Dopleri ile atardamar nabzı duyulur. Sonra manşon atardamardaki basıncın üzerine kadar şişirilip, nabız sesi duyulmaz hale gelir. Manşon yavaşça indirilirken, nabzın Doppler ile duyulmaya başladığı nokta kan basıncı değeri olarak kaydedilir. Sonra diğer ayak bileği için aynı işlem yapılır. Sonrasında kol basıncı ölçülür ve hesaplama aşağıdaki formüle göre yapılır.
ABI (Bacak) = Bacak Basıncı/Kol Basıncı
Öznel bir yaklaşım ile yapılan bu ölçüm eş zamanlı yapılmadığı için basınç değerlerinin farklılık gösterebilmesi sebebiyle de değişken ABI değerlerinin ölçülmesine de neden olabilmektedir.
ABPI MD ölçümü
Bir ana ünite ve üç manşetten oluşan cihazla ABI değerini ölçmek için hasta ilk önce düz bir yere yatırılır. Bir tane kola, sağ ve sol ayrı ayrı olmak üzere ayak bileklerine takılan üç manşet yerleştirildikten sonra BAŞLA düğmesine basılarak ölçüm başlanır. Yaklaşık üç dakika içinde tüm değerler ekranda görülür.
(Ekran görüntüsü ve MESI cihazı stantlı resmi konulacak)
Bu ölçümleme ne tür hastalıklar için kullanılmaktadır?
ABPI MD, alt ekstremitedeki damar problemlerinin tespiti, Periferik Arter Hastalığı’nın (PAH) ön tanısı için kullanılmaktadır. PAH bacaklardaki yetersiz dolaşımdan kaynaklanan ciddi bir sağlık sorunudur. Bacakların alt kısmında bulunan arterlerde, oksijen açısından zengin kanın akışını kısıtlayan aterosklerotik plak – kolesterolün atar damar duvarlarındaki birikmesi nedeni ile oksijenden zengin kanın akısını kısıtlar. Bu durum vücut içindeki tüm damarlarda da oluşabilir. PAH’lı hastaların % 60’ında tıkanan atar damarlar bacakların yanı sıra kalp veya beyinde de görülür. Aterosklerotik plaklar nedeniyle daralmış atar damarlar ABI’nin düşmesine neden olur ve böylelikle bu inceleme PAH’in belirlenmesinde kullanılır. Dolayısıyla, hastalığın ilerleme durumu ABI’de meydana gelen değişiklik ile izlenir.
Bu cihaz hastanelerin hangi bölümlerinde vardır veya olmalıdır? Cihazın hastanelerde bulunmasıyla ilgili bir yasal düzenleme var mı?
ABPI MD hastanelerin özellikle Türkiye’de ABI değerinin ölçümünü yapan Kardiyo Vasküler Cerrahi başta olmak üzere, ABI değerini ön tanı olarak kullanabilecek dâhiliye, kardiyoloji, ortopedi, diyabet klinikleri ve aile hekimliklerinde bulunmalıdır. Cihazın hastanede bulunmasıyla ilgili maalesef bir yasal düzenleme yok ama Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) ABI ölçümünün işlem ücreti bulunmaktadır.
Doktora ve hastaya ne tür avantajlar sağlamaktadır?
ABPI MD doktor ve hastaya oldukça önemli avantajlar sağlamaktadır. Öncelikle doktorlar hastanın ABI ölçümünü yapmak için geleneksel yöntem ile yaklaşık 30 dk. harcıyorlar. Türkiye koşullarında özellikle de devlet hastanelerin yoğunluğunu düşünürsek çok ciddi bir süre. Ayrıca ABI ölçümü için daha doğrusu damar tıkanıklığını görmek için her hastane küçük sistemler kullanmıyor. Bu nedenle en ufak bir şüphede bile hastaları Ultrasonik Dopplere gönderiyorlar ve Dopplere gerçekten ihtiyacı olan hastalar belki 1 ay daha fazla sırada beklemek zorunda kalıyorlar.
MESI ABPI MD cihazını kullanacak olan doktor zaman kaybına uğramıyor çünkü MESI 3 dakika ölçüm yapıyor kaldı ki illaki doktor tarafından uygulanmasına gerek yok herhangi bir sağlık personeli tarafından da ölçüm rahatlıkla yapılabilir. Hastalar ise Doppler için aylarca beklemeyip PAH tedavisine hemen başlayabiliyorlar ve Doppler bekleyen hasta sayısı azalıyor.
Cihaz sonuçları raporlama veya saklama imkânı sunuyor mu?
ABPI MD’in sonuçları gerek cihazın kendisinden gerekse de bilgisayar ortamında takip edilebilir. Ölçüm sırasında cihaz Bilgisayara bağlandığı gibi ölçüm sonrasında da Bilgisayar bağlantısı yapılarak ölçülen tüm ABI değerleri Bilgisayara aktarılabilir. Sağladığımız yazılım desteği ile hastane logosu ve hasta isminin yer alabileceği ölçüm ile ilgili kısa bir değerlendirmenin yer aldığı rapor çıktı olarak hastaya verilebilir. Ayrıca Hastane’nin kullandığı raporlama sistemine bağlantı yapılarak tüm raporlara hastanenin ana sisteminden ulaşım imkânı mevcuttur.
Cihaza ait teknik servis hizmeti gereksinimi olduğunda bu konuda yeterli bir teknik servise sahip misiniz?
Cihazımız 2 yıl süre ile Garanti Belgesine sahiptir. Bu belgenin alınabilmesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın öngördüğü teknik destek ağına sahip bulunmaktayız. Ayrıca firmamız prensibi olarak Satış Sonrası Teknik Desteğimiz tüm cihazlı sistemlerimiz için aynı özen içerisinde hizmet vermektedir. Yine bu cihaza ait bir takip sistemimiz mevcut. Cihazın seri numarasını girdiğimiz zaman cihaza ait tüm bilgilere ulaşabilmekteyiz.
Cihazın üreticisi firma hakkında bilgi verebilir misiniz?
ABPI MD’nin üretici firması MESI d.o. Slovenya merkezlidir. Genç bir ekibe sahip firma ilk geliştirdikleri ürün olan ABPI MD’nin üretime geçmesi ile ticari bir yapıya bürünmüştür. Daha çok yeni icat ve tasarımlarla ileri ki yıllarda Dünya piyasasına açılacak bir firma özelliğine sahiptir. 25 ülkede temsil ediliyor. İlerleyen zamanda çok farklı, tıp dünyasında ses getirecek teknolojiler sunacaklarına inanıyoruz.
Bu cihazla ilgili hedef kitleniz nerelerden oluşmaktadır?
Tüm Türkiye ve Orta Doğu genelinde üniversite, özel ve devlet hastaneleri ile özel polikliniklerin ilgili birimleri hedef kitlemiz arasında yer almaktadır.
abki ölçümü yapan bu cihazı nasıl alabilirim