Fizik ve astronimi doktoru Ludwin Monz ile küresel medikal cihaz sektörü ve sektörün devlerinin Türk medikal cihaz sektörüne bakışı konularına ışık tutan bir röportaj yaptık.
Medikal Teknik dergisinde bu ay oftalmik medikal cihazlar konusunu işliyoruz. Kiminle röportaj yapmak gerektiği konusunda konuşurken; bu konuda ZEISS şirketinin en önemli muhatap olduğu sonucuna vardık.
1800’lere dayanan mazisiyle dünya üzerindeki en köklü ve başarılı medikal teknoloji şirketi ZEISS’ı yöneten kişi röportaj sırasında en güncel bilgileri aktarabilecek, en doğru kişi olmalıydı.
Röportajı gerçekleştirmek için Carl ZEISS Meditec AG’nin CEO’su Ludwin Monz’la görüşmeyi hedefledik. ZEISS şirketi PR ekibinin başarılı bir operasyonu ile araya tatil girmesine rağmen Dr. Monz bizi kırmayarak, sorularımızı cevapladı. ZEISS şirketi tarafından satın alınarak ZEISS Turkey şeklinde kurumsal kimlik değişimine giden eski distribütör Optronik’i Expomed fuarında ziyaret edip, bir kısım sektörel bilgiler almıştık.
Acaba dışarıdan bakılınca Türk medikal cihaz sektörü nasıl görünüyordu? Türkiye’ye yatırımlar arttı ve ortaklıklar için hevesli bir sürü yabancı şirket yeni fırsatlar ve doğru hamleler için hazırda bekliyor. Belki de gelişmeleri abartıyor ve yanlış yorumluyoruz. Bunu öğrenmenin tek yolu bir bilene sormaktı. Biz de öyle yaptık.
Dr. Ludwin Monz ile küresel medikal cihaz sektörü ve sektörün devlerinin Türk medikal cihaz sektörüne bakışı konularına ışık tutan bir röportaj yaptık.
ZEISS şirketi oftalmik cihaz üretimine nasıl ve ne zaman başladı?
ZEISS şirketi 1846’da kuruldu. İlk başlarda şirket bilimsel uygulamalar için mikroskop üretiyordu. 1912’de slit lamp’ın piyasaya sürülmesi ZEISS’ın medikal teknoloji alanına yönelişinin habercisi oldu. İnovasyon ve teknolojik uzmanlık şirketin kilit güçleridir. Zamanla değişmeyen ve bugün hala geçerli olan özelliğimiz, oftalmoloji ve mikro cerrahi alanındaki bütün öncü buluşların seçkin doktorlarla yakın işbirliği yapılarak geliştirilmesidir.
ZEISS şirketinin iş hayatındaki uzun ve başarılı yolculuğunu hepimiz biliyoruz. Kilit noktaların altını çizerek, hikâyeyi kendi bakış açınızla özetleyebilir misiniz?
Slit lamp’i medikal teknolojiye kazandırılan birçok kilometre taşı takip etti;
1950lerin başında ilk cerrahi mikroskobu olan ZEISS OPMI® 1 geliştirildi.
Humphrey Field Analyzer adlı cihaz glakoma teşhisi ve takibinde standart olarak kabul edildi.
1997’deki tanıtımından beri ZEISS Optical Coherence Tomography ciddi retina hastalıkları vakalarının muayenesi sırasında doktorları asiste etmektedir.
Bugün ZEISS Optik Biyometri Cihazı doğru göz içi merceğin seçimine yardımcı oluyor.
Ayrıca VisuMax femtosecond refractive laser (femtosaniye kırılım lazeri) ve minimal invaziv SMILE prosedürünün de yeni birer standart olma yolunda ilerlediğini açıklamaktan mutluluk duyuyorum.
Sonuncu ama son derece önemli olarak ZEISS göz içi mercek serisinin sektörde mevcut en geniş portföye sahip olduğundan da bahsetmek isterim.
Yüksek performanslı çok odaklı IOLlerin yeni jenerasyonu olan AT LISA tri ailesi de özel bir kilometre taşıdır.
Günümüzde ZEISS’ın medikal teknolojik faaliyetleri büyük ölçüde TecDAX’a kayıtlı Carl ZEISS Meditec AG şemsiyesi altında toplanmıştır. ZEISS AG bu şirketin hisselerinin %65’ine sahiptir.
Carl ZEISS Meditec AG 2014’te Türk Optronik Şirketi’ni satın aldı. Neden bir Türk şirketini satın aldınız ve Türk medikal sektörüne yatırım yapma fikri nasıl ortaya çıktı?
İki şey bir arada oluştu; Türk medikal cihaz piyasası güçlü bir büyüme kaydediyordu ve çok önemli bir konuma gelmişti, Aynı zamanda ZEISS oftalmik ürün yelpazesini teşhis cihazları, cerrahi ekipmanlar, implantlar ve tüketim malzemelerini içerecek şekilde geliştirdi. Türk müşterilerimize tüm ürünlerimizi tek elden sunarak, hizmet etmek istiyoruz. Direkt satış kanalı bizi müşterilerimize daha da yakınlaştırıyor. Bu sistemle hizmetlerimizi ve müşteri ilişkileri anlayışımızı ilkelerimiz doğrultusunda geliştirebiliyoruz.
Türkiye sağlık hizmetleri sisteminde ciddi bir dönüşüm yaşıyor. Birçok yeni hastane hizmete açılıyor ve medikal cihaz sektöründe dev yatırımlar devam ediyor. Türk medikal sektörünün geleceği hakkında görüşleriniz nelerdir?
Sağlık hizmetlerinde altyapı gelişimi hasta bakımında kalitenin artmasına olanak sağlıyor. Ancak sistemin devamlılığını sağlamak için tedavi masraflarının devlet tarafından kontrol altına alınması gerekiyor. Bu konuda kilit noktaları kliniklerde ve muayenehanelerde verimli işleyiş, eğitimli personel, güncel teşhisler ve tedavi yaklaşımları oluşturuyor. ZEISS tüm bu alanlarda Türk medikal sektörüne destek veriyor. Bir diğer önemli görev (diyabet) şeker hastalığı oranındaki dramatik artışa dikkat çekmektir. Bu alanda bir düşüşün oftalmoloji alanını da içine alan medikal sektörlere etkileri müthiş olacaktır.
Carl ZEISS Meditec AG’nin oftalmik cihazlar bölümüyle ilgili gelecek planları ve hedefleri nelerdir?
Bir medikal teknoloji şirketi olarak ZEISS medikal gelişmelere katkıda bulunmak istiyor. Hasta için odak noktası tedavi sonuçlarıdır. Sadece bir örnek vermek gerekirse; refraktif cerrahide yeni inovatif yaklaşımımızı verebilirim. ZEISS (cerrahinin minimal invasif şekli) SMILE’ı sağlayan tek şirkettir. Ürünlerimizin ötesinde amacımız doktorlar ve sağlık hizmeti profesyonelleri için gerçek bir partner olmaktır. Sunduğumuz hizmetler, eğitim, konsültasyon ve ekspertiz desteğini de kapsıyor. Diğer bir deyişle ürünün çok ötesinde şeyleri de sunuyoruz.
Oftalmik cihaz sektörüne hizmet veren ve sektöre atılmayı planlayan şirketlere önerileriniz nelerdir? Carl ZEISS Meditec AG’nin sektördeki başarısının sırrı nedir?
ZEISS yaklaşımı oldukça müşteri odaklı çalışmak ve doktorlara hastalarının ve kendilerinin ihtiyaçlarına keskin bir şekilde odaklanan inovasyonlar sağlamaktır. Tekrar tekrar bizi motive eden şey; çalışmalarımızın sürdürülebilir faydalar meydana getirmesidir. Bu nedenle diğer şirketlerin bu alanda çalışmayı daha cazip bulacaklarını gözümde canlandırabiliyorum.
Bu yazı Medikal Teknik Dergisi’ne aittir. İzinsiz kopyalanamaz.