“Çamurdan tedavi mi olur?” demeyin! Zengin toprak ve kil içeriği ile doğal kaplıca suları bir araya gelerek; Türkiye’nin dört bir yanındaki çamur banyosu tesisleri şifa dağıtıyor.
Türkiye çamur banyosu açısından oldukça avantajlı bir coğrafi bölgede yer almakta. Farklı bölgelerde çeşitli etkilere sahip kıymetli içerikleriyle kaplıcalar, ılıcalar, doğal kaynak suları, toprağın içeriğindeki alüvyonlar, mineraller, her derde deva içerikler; suların yol boyunca temas ettiği dağlardan, nehirlerden taşınarak; özel karışımlar oluşturuyor. Bu özel çamurlarla ve doğal kaplıca sularıyla hazırlanan çamur banyosu, sadece cildi güzelleştirmekle kalmıyor; aynı zamanda birçok hastalığa da çare olabiliyor.
Günümüzde yan etkisi bulunmayan çamur banyolarından yararlanan ve bunu alışkanlık haline getiren pek çok insan bulunmakta.
Çeşitli içeriklere sahip ılık çamurun vücuda uygulanması ve etkisini göstermesi için belirli bir süre tutulması şeklinde uygulanan bakım kürüdür. Yüz bölgesine uygulanan bazı özel çamur maskeleri de olmasına rağmen, çamur banyosu genellikle boyun bölgesine kadar vücudu çamurda tutmak suretiyle gerçekleştirilir. Sonrasında herhangi bir şampuan, sabun, krem kullanılmadan soğuk suyla yıkanması gerekir. Çamurun farklı ve çeşitli içerikleri olabilir: Örneğin içeriğinde radyoaktif elementler ve kükürt bulunan çamu run romatizmaya, cilt hastalıklarına, ciğer ve dalak rahatsızlıklarına, sindirim ve sinir sistemlerine iyi geldiği biliniyor. Volkanik kül ve çeşitli mineraller içeren bazı çamurlarla yapılan çamur banyoları da cildi onarıp, güzelleştiriyor. Çamur banyoları çeşitli vitamin ve doğal antibiyotik içerenlerini de barındırıyor.
Neye yarar?
Çamur hafif ağrı ve acıları iyileştirir, kan dolaşımını hızlandırır, kasları rahatlatır, organizmayı güçlendirir, stres atmayı sağlar, cildi derinlemesine temizler, arındırır, bakım yapar, yumuşatır.
Bilimsel araştırmalar ışığında çamur banyolarının faydaları;
Hücreleri yeniler: Kolajen üretimini artıran bir antioksidan olduğu için cildin yaşlanma sürecini yavaşlatır. Yaşlanma etkilerini iyileştirir.
Sıkılaştırır: Cilt üzerinde bulunan ölü hücre ve diğer pisliklerin atılmasını sağladığı için sıkılaştırıcı etkisi vardır.
Hormonları dengeler: Hormonları dengeleyerek, regl dönemi öncesi sendromu (PMS) adı verilen dönemin ve regl döneminin rahatsızlıklarını ve negatif etkilerini hafifletir.
İltihap kurutur Yorgunluk, aşırı zorlanma veya bazı hastalıklar (artrit, romatizma) nedeniyle oluşan kas ve kemik sorunlarını giderir. İltihap kurutucu etkisiyle çamur banyosu bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Stresi azaltır. Bu nedenle özellikle sporcular veya efor gerektiren ağır işlerde çalışanlar için çok faydalıdır
Çamur Banyosunun Faydaları:
Sırt, kol, bacak ağrılarına iyi gelir.
Krampları ve adale spazmlarını çözer.
Varislere iyi gelir.
Vücut hormonlarını dengeler.
Vücuttaki ödemi, toksinlerin atılımını hızlandırır.
Kan dolaşımını arttırır.
Bağ dokusunu güçlendirir.
Hücrelerin madde değişimini düzenler.
Selülit tedavisinde etkilidir.
Bazı alerji türlerine iyi gelir.
Lokal fazlalığı (yağ tabakalarını) giderir, inceltir.
Cildin yaşlanmasını önler.
Cildi nemlendirir, doğallaştırır, besler.
Cildin gözeneklerini temizler.
Yorgunluğa iyi gelir.
Keyif ve rahatlık verir.
Nerede yaptırabiliriz?
Ülkemizde birçok noktada birbirinden kıymetli içeriklere sahip çamur banyosu hizmeti sunuluyor. Türkiye’de en çok tercih edilen çamur banyosu adresleri;
- Dalyan – Muğla
- Karahayıt – Denizli
- Kestanbol Ezine/Çanakkale
- Hüdai – Sandıklı/Afyonkarahisar
- Sart – Salihli/Manisa
- Kepekler – Susurluk/Balıkesir
Dalyan- Muğla Çamur Banyoları:
Köyceğiz Gölü’nü denize bağlayan, Dalyan Kanalı kenarındaki Dalyan Çamur Banyoları yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Yörede, Ali Rıza Çavuş Girmesi olarak bilinen Dalyan Çamur Banyoları’ nı günde ortalama 500 kadar turist ziyaret ediyor. Kaunos Antik Kenti, Kaya mezarları ve Caretta caretta cinsi kaplumbağaları ile ünlü Dalyan Kanalı, şimdi çamur banyolarıyla da isim yapmaya başladı. Dalyan Çamur Banyoları, yaz kış 39 derecedeki kükürtlü şifalı suyunun yanı sıra Kelopatra’nın güzellik için çamur banyosu yaptığı söylencesi ile de özellikle yabancı turistlerin uğrak merkezi haline geldi. Ege Üniversitesi-Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nca yapılan tahliller sonucu insan sağlığına zararlı hiç bir maddenin bulunmadığına dair rapor verilen Dalyan Çamur Banyoları’ndaki suyun ve bu su ile kaplıcalardaki çamurun içerdiği minerallerin, mafsal romatizması , siyatik ve kireçlenmeye iyi geldiği konusunda bilimsel veriler mevcut. Çamur banyolarının ayrıca, insan vücudundaki kan dolaşımını da hızlandırdığı, o nedenle yöreye gelen turistlerce tercih edildiği belirtiliyor. Dalyan Çamur Banyoları’nı günde ortalama 500, 8 aylık sürede de 120-150 bin kişi ziyaret ediyor. Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalı’nı ziyaret eden turist sayısı ise yılda 700 bin kişiyi buluyor. Muğla ve ilçelerine gelen yerli ve yabancı turistler, Bodrum, Marmaris ve Fethiye gibi turizm merkezlerinden Kaunos ve Dalyan Kanalı’na düzenlenen mavi yolculuk adıyla bilinen tekne turlarıyla Köyceğiz ile Dalyan yöresine geliyor. Yöreye gelen turistlerin uğrak yerlerini Antik Kaunos Kenti, Kaya Mezarları, kaplıcalar ve İztuzu sahilleri oluşturuyor. Köyceğiz Gölü ve Dalyan Kanalı kıyısında, 4 ayrı yerde kaplıca bulunuyor. Bu kaplıcaların adları ise şöyle: Ali Rıza Çavuş Girmesi (Dalyan Çamur Banyosu ), Sultaniye Kaplıcaları, Delibey Girmesi, Gel Girme Kaplıcaları/ Kaynak: Muğla- DEVRİM Gazetesi
Karahayıt – Denizli Çamur Banyosu:
Pamukkale’ye 5 km uzaklıkta, Termik otellerin kurulduğu bir belde Karahayıt Büyüklü’de yer alan; başta romatizmal hastalıklar olmak üzere, nefes darlığı, cilt hastalıkları ve çeşitli eklem rahatsızlıklarına iyi gelen çamur banyosu Denizli’nin turizm gelirlerinin ana kaynağı durumunda. Bu bölgede çıkan termal suya kırmızı su deniyor. Kırmızı suyun içindeki demir iyonunun etkisiyle Pamukkale travertenlerinin aksine kırmızı travertenler oluşuyor. Karahayıt Beldesi’ndeki çamur banyolarına gelen vatandaşlar, günün büyük bölümünde çamur ve kırmızı su dolu havuzlara girerek baştan aşağı çamura bulanıyor. Yüzleri hariç bütün vücutlarını çamurla kaplayan vatandaşlar, saatlerce çamurun içinde kalıyor. Çamur havuzunda termal sulardan elde edilen çamur, vücudun gerekli bölgelerine uygulanır. Eklem ağrılarını azaltır, romatizmal hastalıklarda, kireçlenme, selüloit, çatlak tedavisinde etkilidir. Kırışıklıkları giderir, siğilleri iyileştirir, cildi yumuşatır, gözenekleri açar, selüloit ve çatlaklarda toparlama etkisi vardır, antiseptik tesiri ile akne ve sivilceleri yok eder, kırışıklıkları giderir. Ayrıca kırmızı su ve termal çamurun; böbrek taşı, kalp, damar sertliği, yüksek tansiyon, romatizma, siyatik, kireçlenme, kadın ve deri hastalıkları, bel ve boyun fıtığı, sindirim, mide, bağırsak, karaciğer, safra yolları, diyabet, egzama gibi sorunlara iyi geldiği, vücut direncini arttırdığı, metabolizma bozuklukları tedavisinde de son derece şifalı olduğu kanıtlanmıştır.
Kestanbol Ezine Kaplıcası ve Çamur banyosu:
Banyo, çamur banyosu, inhalasyon ve serpinti kürleri yoluyla faydalanılabilen kaplıcanın, iltihaplı kadın hastalıkları, romatizma, siyatik, kireçlenme, bazı kemik tüberkülozları, küçük çocuklardaki lenf bezleri şişkinlikleri, üst solunum yollarının spazmodik astmatiform sendromları ve serpinti (serosol) tarzında ve antibiyotikler yaparak üst solunum yolları ve akciğer hastalıklarında etkili olduğu saptanmıştır. Çanakkale’ye 65 kilometre uzaklıkta olan Kestanbolu Kaplıcası, yurdumuzun tarihi en eski kaplıcalarından biridir. Kaplıcanın yanında bulunduğu antik kent, tarihte ilk kez Antigones tarafından yapılmış, sonra Büyük İskender tarafından büyütülerek güzelleştirilmiş ve Troa adını almıştır. Sodyum klorürlü ‘tuzlu’ sular grubunda incelenen Kestanbolu Kaplıcası’nda çamur suyu= Sodyum klorürlü, demirli, karbondiok-sitli ve radonludur. Isısı 68°C, radyoaktivitesi 40.03 eman, pH değeri 5.68’dir.
Çamur banyosu ve inhalasyon uygulamalarıyla tanınan Kestanbolu Kaplıcası, bu yörenin en önemli sularından biri olarak kabul edilmektedir. Yakınında bulunan radyoaktif çamur platformları dikkate alındığında, uygulamaların zenginliği daha net anlaşılabilir.
Sandıklı Hüdai Kaplıcaları:
Bu kaplıcaları diğer kaplıcalardan ayıran en önemli özelliği, ünü tüm dünyaya yayılmış olan çamur banyolarıdır. Bu mucizevi çamur banyoları 500 metre devam eden jeolojik bir çatlağın farklı yerlerinde kaynayıp 68 derecelik sıcaklığa ulaşan şifalı su ile özel şekilde hazırlanan toprağın karışımından oluşur. 2000 yıllık şifalı suların ve çamurun vücuda etkileri ve faydaları şaşırtıcı orandadır.
Romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi inflamatuvar romatizmal hastalıkların, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak; ortopedik operasyonlar, beyin ve sinirle alakalı cerrahi müdahaleler sonrası uzun süreli hareketsiz kalma sonrası yapılan mobilizasyon çalışmalarında; nörolojik rahatsızlıkların kronik dönemlerinde rehabilitasyon amacıyla; stres bozukluğu, nörovejetatif, distoniler gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında destekleyici / tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir.
Salihli Sart Çamur Kaplıcaları:
Sart Kaplıcaları romatizma, nevralji, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarının tedavisinde yararlı olmaktadır. Sart Kaplıcaları Dünyanın en eski kaplıcalarından biri olup, Lydia Krallığından beri işletildiği söylenmektedir. Tedavisine yardımcı olunan hastalıklar;
cilt/deri hastalıkları, kırık ve çıkık, cinsel rahatsızlıklar, kireçlenme, mide ülseri, egzama, bel fıtığı, ortopedik rahatsızlıklar, böbrek taşlarının dökülmesi, romatizmal hastalıklar, siyatik, ruhen ve bedenen görülen yorgunluklar, kadın hastalıkları, nevralji, nefrit, limbo, ameliyat sonrası rehabilitasyon, lumbago, kas ve eklem sistemindeki rahatsızlıklardır.
Kepekler – Susurluk Çamur Kaplıcaları:
Romatizma, kireçlenme, bel fıtığı, siyatik, çocuk felci, nevralji, lumbago, hemeroid, nevrit, polinevrit, kırık-çıkık sonrası hareketsizlik, cilt hastalıkları, sedef, leke, akne, mide, bağırsak, böbrek, idrar yollarındaki hastalıkları kilo vermek ve birçok hastalıklara yüzyıllardan beri şifa kaynağı olarak kullanılan kaplıcalarımız Cenevizlilerden beri tespit edilmiştir.
Termal suyun ve Türkiye’de tek olan mor termal çamurun Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı faydaları ve özellikleri:
– Depresyon tedavisinde
– Lumbago, nefrit, nevralji gibi romatizmal hastalıkların tedavisinde
– Kas ve iskelet sisteminin ağrılı durumlarında
– Ameliyat sonrası, pots – operatif hücre gelişiminde
– Ağrı giderme ve fonksiyonları iyileştirmede
– Cilt hastalıklarında
– Beslenme eksikliğinin giderilmesinde
– Bağırsak ve safra kesesi fonksiyonlarının artırılmasında
– Çeşitli adale ve kemik rahatsızlıkları (bel ve boyun fıtığı)
– Eklem ve eklem dışı kireçlenmeler
– Muhtelif böbrek ve idrar yolları rahatsızlıkları
– Mide, bağırsak ve safra kesesi rahatsızlıkları
– Akne ve çeşitli deri rahatsızlıkları azaltıcı, saçları ve tırnakları güçlendirici ve parlaklık verici etki
– İnme sonrası rehabilitasyonda
– Spastik özürlü (celebral palsy), çocuk felci (Polio) geçirmiş hastaların rehabilitasyonunda
– Anemi (kansızlık) tedavisinde
– Bünyesel zayıflıkların giderilmesinde, demir oranının düzenlenip organizmanın güçlendirilmesinde
– Gut hastalığı ve buna bağlı sinir ve adale ağrılarının tedavisinde
– Obezite sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklarda
– İltihabi kadın hastalıkları ve kısırlıkta
– Kas romatizması, fibromiyalji (kulunç), nevraljide
– Stres ve buna bağlı rahatsızlıklarda (asabiyet, uykusuzluk, fiziksel ve ruhsal yorgunluklar)
– Balneolojik tedavilerde
– Kan dolaşımını düzenlemede
– Vücutta biriken ürik asitlerin vücuttan atılmasında
– Hormonsal sisteminin uyarılmasında, erkeklerde cinsel dinamizm bozukluklarında ve kısırlık problemlerinde iyi neticeler verir
– Çeşitli ameliyatlar sonrasında oluşan tutukluk sertliklerin giderilmesinde, kırıkların biran önce kaynamasında etkilidir