Bursa sağlık turizminde ışık hızıyla ilerliyor
Sağlık Turizmi tüm dünyada yıldızı parlayan ve ekonomileri canlandıran popüler bir sektör haline geldi. Sahip olduğu zengin termal kaynaklar, hastaneler, deneyimli hekimleri ve konuya hak ettiği önemi veren yerel yöneticileri sayesinde Bursa sağlık turizminde dünya çapında tanınan ve tercih edilen bir şehir olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği toplantısına ev sahipliği yaptı
2013 yılında Bursa’nın ortak üyeliği onaylanmış ve bunun sonucu olarak da Bursa, Avrupa Konseyi tarafından yetkilendirilen “EHTTA– Tarihi Termal Kentler Avrupa Destinasyonu”nun bir parçası haline gelmişti. Bursa, Türkiye’de EHTTA’ ya üye olan ilk ve tek şehir olma özelliğini taşıyor.
EHTTA’nın 2015 yılı 2. Dönem Genel Kurul Toplantısı geçtiğimiz ay Bursa Valiliği’nin ev sahipliğinde Bursa’da yapıldı.
BURSA
Termal kaynakları ile marka kent Bursa, 10.886 km2’lik yüzölçümüne sahip Türkiye’nin 4. büyük şehridir. Yaklaşık nüfusu 2.800.000 olan Bursa 5.000 yıllık tarihi ile Roma ve Bizans İmparatorluklarına ev sahipliği; Osmanlı İmparatorluğu’na da başkentlik yapmıştır. Hristiyanlık tarihindeki İlk Konsül İznik İlçesi’ndeki Ayasofya Kilisesi’nde toplanmıştır.
1.500 yıllık tarihi termal kaynaklarıyla Bursa birçok medeniyetin izlerini taşıyor
2014 yılında hanları, tarihi çarşıları ve 700 yıllık Cumalıkızık köyü ile UNESCO Dünya Mirası listesine giren Bursa termal zenginlikleri, toplam 43 hastanesi ile güçlü medikal potansiyele sahiptir. Tarih, kültür, doğa, sanat kenti Bursa tüm turizm çeşitliliklerini içermektedir. Denizi, Uludağ’ı, camileri, kiliseleri ve sinagogu ile her bölgesi ayrı özellikleri taşımaktadır. Bursa inanç, tarih, deniz, kayak, termal, medikal ve üçüncü yaş turizminin tüm potansiyeli mevcuttur.
Bursa’nın mevcut tarihi termal kaynak ve tesislerinde son jeotermal sondaj çalışmalarına göre saniyede 300 litrelik termal su potansiyeli bulunmaktadır. Böylece 7 bin yatak kapasiteli termal kapasite oluşmuştur. Mevcut ve yeni çıkarılan termal su potansiyeli ile Bursa’da yakın gelecekte 14.000 yatak kapasitesine ulaşılması hedeflenmektedir.
EHTTA üyeliğiyle termal turizmde Bursa markası tescillendi
Görülmeye değer doğal zenginlikler yeşil doku, bine yakın anıt ağaç ve termal sularıyla şifalı kaplıcalara sahip “Yeşil Bursa” olarak ün salan bu tarihi kent, günümüzde olduğu gibi geçmişte de birçok gezginin ve tarihçinin ilgisini çekmiştir.
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunmuş ve ipeği ile ün salmış bir kenttir. İlçesi olan İznik çinisi birçok medeniyetin eserlerinde kullanılmıştır. Farklı tatlara sahip Bursa’nın İskender Kebabı, Kemalpaşa Tatlısı, Kestane Şekeri ve şeftalisi büyük üne sahiptir.
Avrupa Tarihi Termal Şehirler Birliği (EHTTA) 2009 yılında Fransa, İngiltere, İspanya, Belçika gibi ülkeler tarafından kuruldu. Kar amacı gütmeyen uluslararası ve sınırsız süreli bir birlik olan EHTTA’nın başlıca hedefleri; farklı ülke ve şehirlerin tecrübe paylaşımını teşvik ederek, kentler ve termal arasında güçlü bir ortaklık ağı oluşturmak. Bir Avrupa termal destinasyonu oluşturmak ve Avrupa programlarının desteğiyle kurumları da kapsayacak şekilde Avrupa düzeyinde sistemi teşvik etmek. Özellikle tarihi ve sanatsal miras ile bu mirasla alakalı kültürel, hukuki ve yasamaya ilişkin hususlar üzerine termal endüstrisi bağlamında analitik araştırma ve istatistikleri teşvik etmek, desteklemek ve geliştirmektir.
Bursa Geleneksel Tıp Uygulamalarının Merkezi Olacak
Termal turizm, su kompleksi, fitoterapi ve akupunktur gibi geleneksel tıp uygulamalarına önem verdiklerini belirten Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Elif Güler Kazancı, Bursa’da gelişecek sağlık turizmi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. ,
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği’nin Bursa’da düzenlediği sağlık turizmi ile ilgili toplantıya Türkiye Kamu Hastaneleri Kurum Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Elif Güler Kazancı,
, Genel sekreterlik ve bağlı hastanelerin yöneticileri katıldı.
Bursa’da Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelere sağlık turizmi kapsamında gelen hastaların sayısı gün geçtikçe artarken, Güler Kazancı ise geleneksel tıp uygulamalarına önem verdiklerini söyledi.
Termal turizm, su kompleksi, fitoterapi, akupunktur
Bursa’da sağlık turizmine katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirten Kazancı, “Özellikle termal turizm, su kompleksi, fitoterapi, akupunktur gibi geleneksel tıp uygulamalarına önem veriyoruz. Bursa’ya da bu kapsamda katkı sağlayacak her şey için üzerimize düşen görevleri yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Sağlık Turizmi Koordinatörü Oğuzhan Kaya tarafından ise sağlık turizmi tedavi ve muhasebeleştirme süreçleri ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Oğuzhan Kaya, sağlık turizminde başarıda otelcilik hizmetlerinin kalitesinin ve dil bilen personelin varlığının önemine dikkat çekerken hedefin sağlık turisti sayısını yükseltmek olduğunu söyledi.
Yazımıza katkılarından dolayı BUSAT (Bursa Sağlık Turizmi Derneği) Genel Sekreteri Çiğdem Atalmış’a teşekkürlerimizi sunarız.