Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, 6 yıldır ambargo uygulanan Gazze’ye 34 bin metrekarelik hastane inşa ediyor. İsrail izin vermediği için inşaat malzemeleri tünellerden taşınıyor.
GAZZE’NİN CAN DAMARI
Gazze’deki 2 bin tünel şehrin âdeta can damarı… Gıda ve inşaat malzemesi, mazot, canlı hayvan kısaca her şey bu tünellerden geliyor. Mısır ve Gazze arasındaki tünellerin uzunluğu 300 metre ile 1 km arasında değişiyor.
Gazze 2006 yılından beri ambargoya maruz kalıyor ve tünellerle ayakta durmaya çalışıyor. Gazze’de gayri resmi rakamlara göre 2 bin tünel var. Bilinen resmi tünel sayısı ise 900 civarında. Bu tüneller ambargo altındaki 1 milyon 800 bin nüfuslu Gazze halkını hayata bağlıyor. Gazze’ye gelen malların yüzde 90’ı bu tünellerden geliyor. Gıda malzemesi, inşaat malzemesi, mazot, otomobil, canlı hayvan vs. her şey tüneller yoluyla Gazze’ye ulaşıyor.
Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) Gazze’nin en büyük hastanesini inşa ediyor. Muazzam bir büyüklükte olan Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi inşaatının malzemelerinin önemli bir kısmı büyük zorluklarla tünellerden getiriliyor. Çünkü Refah’tan izinle alınan malzemenin gelişi istenen hızda olmuyor. 10 bloktan oluşan, 150 yataklı kapasiteye sahip olan hastanenin yapımına geçtiğimiz yıl mayıs ayında başlandı. Türk bir yüklenici firma tarafından devam ettiriliyor. Hastanenin, üniversiteye bağlı eğitim ve araştırma hastanesi olacağı belirtilirken; inşaat tamamlandığında Batı Şeria’nın ve Gazze’nin en büyük hastanesi olacağı ifade ediliyor. 34 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulacak ve 10 bloktan oluşacak hastanenin, malzeme izinleri çıktığı takdirde bu yılın sonunda bitirilmesi planlanıyor. 170 Gazzeliye iş imkânı sağlayan projenin ilerleyen dönemde 450-500 kişiye istihdam alanı oluşturması bekleniyor.
20 DAKİKADA MISIR
Gazze’de girdiğimiz tünel 10 metre derinliğinde ve yaklaşık 800 metre uzunluğunda. Tünelden Mısır, 15-20 dakika sürüyor. Resmi yollarla Refah Sınır Kapısı’nda çıkmak istediğinizde saatlerce veya günlerce kapıda bekleme riski var. Uzunluğu 300 metre ile 1 km arasında değişen tüneller sınıra yakın noktalara kurulmuş. Tünellerden bugünlerde özellikle bol miktarda inşaat malzemesi getiriliyor. Çimento, demir, mıcırın getirilmesi için 24 saat çalışılıyor. Tünel başlarında hummalı çalışma dikkat çekiyor.
ASLAN UYANINCA
Gazze’de yakın zamanda hayvanat bahçesi açıldı. Buradaki bütün hayvanlar, Mısır’dan alındı ve tünellerden Gazze tarafına geçirildi. Tabi bu iş öyle kolay olmamış. Yaya tünel sorumlusu H.B., ilaçla uyutularak getirilen aslanın tünelden uyanarak yanındaki kişiyi öldürdüğünü söyledi. O aslan şimdi Gazze hayvanat bahçesinde.
30 dolara Mısır’a gidiliyor
Tünellerden kişi başı geçişler için Hamas hükümeti tarafından ücret alınıyor. Tünel vergisi olarak adlandırılan bu ücret 15 dolar ile 30 dolar arasında değişiyor.
SAVAŞTA KULLANILIYOR
İsrail’e çıkan tüneller sır gibi saklanıyor
Gazze ile Mısır arasına yapılan tünellerinden geçmek çok riskli. Zira her an bir çökme veya bir bombalama yaşanabilir. Öyle tüneller var ki bunlara da inmek çok zor. Hatta bu tünellere inerken düşüp de hayatını kaybeden çok insan olmuş. Oldukça derin olan bu tüneller genellikle evlerden başlayıp Mısır’dan bitiyor. Bu tünellerden özellikle yaşlıların geçişine izin verilmiyor. Gazze’de İsrail sınırında da tüneller var. Ancak bunlar sır gibi gizleniyor. Bu tüneller sadece savaş zamanında kullanılıyor. Özel olarak yetiştirilmiş Hamas’ın silahlı kolu İzzeddin El Kassam Tugayları tarafından kullanılıyor. Hamas’ın İsrail’e karşı başarılı olmasında bu tünellerin çok önemli bir yeri var. Bu tüneller biraz daha profesyonelce yapılmış. Oldukça derin olan tünellerin çökmemesi için demir ve çimento yoğun olarak kullanılmış.
Doktorlarımız halkın gönlünde taht kurdu
Filistin Beyaz Eller Derneği (FİLBEL) ve Yeryüzü Doktorları Derneği’nin 9 doktorla çıkarma yaptığı Gazze’de Türk doktorlar muayene, ameliyat ve sünnetlerle Filistin halkının gönlünde taht kurdu. Yüzlerce yetişkin hasta ve çocuğu muayene eden doktorlar, onlarca ameliyatı bizatihi yaparken 100’ü aşkın çocuğu da sünnet etti. Alanlarında uzman olan doktorlar, Filistinli meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulundu. Bazı cihazların kullanımı konusunda Filistinli doktorlara yardımcı oldu. FİLBEL Başkanı Dr. Ahmet Güneş, Filistinli doktorlara bir müjdesinin oluğunu belirterek, “Doktorların tıptaki yeni gelişmeleri takip edebilmesi ve tıbbi bilgilerini güncellemesi için Türkiye’ye getirilerek Eğitim Araştırma hastanelerinde bir süre eğitim almalarını sağlayacağız” dedi.
Bacaklarım Filistin halkına feda olsun
Muhammed Hasanet savaşta mücahitlere yemek götürürken İsrail bombasıyla bacaklarını kaybetti ve yüzünden yaralandı. Öldü sanılarak mezara defnedilirken yaşadığı fark edildi. Onun mezarını kazan arkadaşı 2 gün sonra şehit oldu. Ve bu mezara defnedildi. Yanına da Muhammed’in kopan bacakları konuldu. 5 çocuğu olan Muhammed, “Allah’a şükürler olsun iyiyim. Filistin halkı özgürlüğüne kavuşsun bana yeter. Bacaklarım halkıma feda olsun” diyor.
320 yıl yatacaktı takasla kurtuldu
Ömer Mahmut Cabir El Nur 24 yılını İsrail’de cezaevinde geçirdi. 320 yıl hapse mahkûm olan Mahmut (51), Hamas’ın elinde bulunan Gilat Şalid’in İsrail’deki Filistinli esirlerle takası karşılığında özgürlüğüne kavuşan isimlerden. Babası Hamas’ın silah sanayi sorumlusu olan Ömer Mahmut’un 24 yaşındaki oğlu da sol gözünden yaralanmış. Tedavisini Yeryüzü Doktorları ve Filistin Beyaz Eller Derneği üstlenmiş. Abisi şehit, bir kardeşi ve oğlu cezaevinde.
Salih Bilici/Türkiye Gazetesi