Son günlerde etrafınızdaki pek çok kişide göz kızarıklığı, göz iltihabı, göz kaşıntısı, göz ağrısı görüyor olabilirsiniz. Hatta kendi başınıza bile bir göz enfeksiyonu gelmiş olabilir.
Şu sıralar göz enfeksiyonlarıyla ilgili kliniğe başvuranların sayısında ciddi bir artış olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, korunma yollarını anlattı…
Bu günlerde etrafınızda gözleri kızarık, sürekli gözlerini kaşıyan kişilere çok sık rastlıyorsanız şaşırmayın. Çok hızlı yayılan viral konjonktivitler, yani gözün “konjonktiva” tabakasının iltihabı birçok kişiyi etkisi altına almış durumda. Viral konjonktivitlerin çok bulaşıcı bir göz sağlığı problemi olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Burcu Usta Uslu, “Hastalığın bulaş yolu ve ilk bulguları çok benzer olup seyirleri ve şiddetleri ciddi farklılıklar gösterebilir” dedi. Viral konjonktivitlerde bulguların sadece gözlerle sınırlı kalmadığını anlatan Dr. Uslu, hastalığın üst solunum yolu enfeksiyonu, yüksek ateş, sistemik yaygın ağrılar gibi bulgularının da olabileceğini söyledi.
Konjonktivitklerde hızlıca göz hekimine başvurup tedaviye başlamanın önemine değinen Dr. Uslu, hastalığın başkalarına bulaşmamasının da büyük önem taşıdığına ve bunun toplum sağlığını tehdit eden bulaşıcı bir hastalık olduğuna değindi.
Dr. Uslu hastalığı bulaştırmamak için basit ama etkili önlemleri sıraladı;
* Hasta birey hızlıca göz hekimine başvurmalı
* El ve göz hijyenine dikkat edilmeli
* Hasta bireyler sağlıklı bireyler ile ortak eşya kullanmamalı
* Sağlıklı bireyler ile yakın temas önlenmeli
* Ortak kullanıma açık spor tesisleri ve havuzlar hasta birey tarafından kullanılmamalı
* Birebir insan temasının çok olduğu okul ve toplu işyerlerine hasta bireyler gitmemeli
En sık görülen viral konjonktivitler:
Epidemik Keratokonjonktivit:
En sık görülen ve en fazla salgınlara yol açan konjonktivit türüdür. Etken virüs Adenovirüs tip 8 ve 19’dir. Bulaşma şekilleri elden ele, gözden göze, aletten göze, ortak gözlük, havlu makyaj malzemesi kullanımı ile olabileceği gibi son yıllarda yüzme havuzlarından da bulaşma oldukça sık görülmektedir. Hastalık çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu, grip benzeri bulgularla başlayabilir. Hastanın şikayetleri sulanma, batma, ağrı ve kulak önü ağrısı şeklindedir. Bu konjonktivit tipi bazen konjonktiva ile sınırlı kalmayıp kornea tabakasını( saydam tabaka) tutup iz bırakabilir ve ciddi gözrme kayıplarına sebep olabilir. Yakın doktor takibi çok önemlidir.
Faringokonjonktival Ateş:
Adenovirus tip 3, 4 ve 7 tarafından oluşturulan, çocuklar ve gençlerde sık görülen ve küçük çaplı salgınlar oluşturabilen bir konjonktivit türüdür. Damlacık yoluyla ve yüzme havuzundan bulaşır. Hastalığın belirti ve bulguları epidemik konjonktivit gibidir. Ama kornea tutulumu daha seyrektir.
Akut Hemorajik Konjonktivit:
Konjonktiva içinde kanamalarla karakterize olan bu klinik tablo picornavirüs’lerden olan enterovirus tip 70 tarafından oluşturulur. Çok bulaşıcıdır ve geniş salgınlara yol açar. Diğer konjonktivit türlerinde olduğu gibi bulaşım el-göz teması ile meydana gelir. Hastalarda baş ağrısı, kas ağrısı, boğaz ağrısı görülür. 24 saat içinde konjonktiva altında büyük kanamalar olur. Kornea tutulumu nadirdir.