Sabahları çeneniz ağrıyarak uyanıyorsanız, eşiniz geceleri sürekli dişlerinizi gıcırdattığınızı söylüyorsa dikkat edin. İleride diş kayıplarına yol açabilecek Bruksizm hastalığı yaşıyor olabilirsiniz.
Diş sıkma ve gıcırdatmanın neden olabileceği ağız ve diş problemlerini Hisar Intercontinental Hospital Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Banu Okur Çakmakcı’dan öğrendik.
Bruksizmin diş sıkma ve gıcırdatma ile karakterize önemli bir hastalık olduğunu dile getiren Dt. Banu Okur Çakmakcı; ‘Bruksizmde diş sıkma nedeniyle alt ve üst çene dikey yönde devamlı veya aralıklı basınç altında kalır. Dişlerde aşınma, baş ağrıları, gece uyurken gıcırdatma sesi, uyandıktan sonra eklem yüzeyi ve çenede ağrı, dişlerde sallanma, aralanma, özellikle ön dişlerde veya dolgularda kırılma, kas ağrılarına sebep olabilir. Çocuklarda genelde çenelerin büyümesi ve dişlerin sürmesi sırasında, kulak ve dişlerde oluşan ağrılar sonucunda diş gıcırdatma görülür. Bruksizm çocuklarda sık görülmekle birlikte, ilerleyen yaşlarda kendiliğinden ortadan kalkabilir. Aşırı aşınmış dişlerde yapılacak tedavilerde; porselen dolgular ve kaplamalar gibi restorasyonlardan yararlanılabilinir. Ancak bu diş sıkma alışkanlığının giderilmesini sağlamaz.’ diye konuştu.
Bruksizm neden görülür?
•Anksiyete ve stres problemi yaşıyorsanız,
•Agresif, hiperaktif ve mükemmeliyetçi bir kişiliğiniz varsa,
•Uyku problemi yaşıyorsanız,
•Psikiyatrik ilaçlar kullanıyorsanız,
•Alt ve üst dişleriniz arasında uyum sorunu varsa,
•Yanlış uygulanmış diş tedaviniz varsa,
•Kötü yapılmış dolgu ve protezler varsa
Nasıl Tedavi Edilir?
Bruksizm tedavisinde dişlerin üzerinde kırık, çatlak oluşturan stres kuvvetlerinin engellenmesi amacıyla genellikle akrilikten yapılan özel plaklardan yararlanılır. Akrilik plaklar, sadece dişleri korumaya yönelik hazırlanır. İnce plaklar bazen esnek materyallerden yapılabilir. Ancak; bu tip plaklar tam anlamıyla eklem ağrılarını gideremediği gibi, esnek olmaları nedeniyle dişlerin sıkılma kuvvetinin artmasına yol açıp, daha fazla probleme neden olur. Sert plaklar ise hastanın kapanışını kontrol edebilmemiz açısından birçok avantaja sahiptir. Bu plaklar hazırlandıktan sonra ağız içinde yapılan düzeltmelerle, hastanın sıkma hareketi sırasında gerçekleşen eklem hareketleri kontrol altına alınır, erken dönemde çene ve baş ağrıları gibi birçok semptomun ortadan kalkması sağlanır.
Bruksizmin ileri seviyede ağrı oluşturduğu durumlarda; hastaların kas gevşetici ilaçlar kullanması, antidepresanlara bağlı diş gıcırdatma hareketlerinde ise ilacın doktor kontrolünde değiştirilmesi, ileri seviyelerde ise diş gıcırdatma hareketini kontrol eden kas gruplarına yapılacak botoks, rahatlatıcı tedavi seçeneklerindendir. Tedavinin amacı dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır. Bunun için diş hekimi kontrolünde uygulanacak tedavilerle hasta takip edilir. Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek amacı ile alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan “gece koruyucuları”, diş gıcırdatması semptomatik tedavisinde kullanılan en önemli araçtır.