113 yıldır ilaç sektörüne yön veren Abdi İbrahim, Türkiye’nin ilaç üretiminde küresel rekabet gücünü artıracak yatırımlarına bir yenisini daha ekledi. Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi AbdiBio, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın kapsamlı değerlendirme süreçlerinden başarıyla geçerek Ar-Ge Merkezi akreditasyonunu aldı. Bu tarihi onay, Abdi İbrahim’in yenilikçi biyoteknoloji yatırımlarını daha da ileriye taşıyacak bir adım olarak görülüyor.
Biyoteknolojik ilaçların, hücreden nihai ürüne kadar uluslararası standartlarda üretimini hedefleyen AbdiBio, Ar-Ge çalışmalarında dünya çapındaki firmalarla iş birliği yaparak yerli kaynakları en verimli şekilde kullanmayı amaçlıyor. Kritik öneme sahip ilaçlarda dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen AbdiBio, aynı zamanda ileri teknolojiyle üretilen biyobenzer ilaçları yerli ve milli olarak hastalara ulaştırmak için yoğun bir çalışma yürütüyor.
“Biyoteknoloji geleceğin değil, bugünün stratejik alanı”
AbdiBio Grup Başkanı Dr. Ali Özüer, Ar-Ge Merkezi’nin akreditasyonu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Kimyasal ilaç Ar-Ge Merkezimizin ardından, AbdiBio bünyesindeki Ar-Ge Merkezimizin de akredite edilmesi, biyoteknolojik yatırımlarımızın ne denli sağlam temellere dayandığını gösteriyor. Günümüz dünyasında biyoteknoloji, sadece sağlık sektörünün değil, aynı zamanda küresel ekonominin de geleceğini şekillendiren kritik bir alan. Bu alandaki yatırımlar, ülkelerin sağlık sistemlerini güçlendirmenin yanı sıra, küresel arenadaki rekabet gücünü de belirliyor. AbdiBio, Türkiye’nin en büyük biyoteknolojik ilaç üretim tesisi olarak, dünya ölçeğinde deneyimli kadrolarımızla kendi biyoteknolojik ilaçlarımızı uluslararası standartlarda üretmeye devam edecek. Böylece hem Türkiye’nin sağlık ekosistemine katkı sağlayacak hem de global ilaç pazarında daha güçlü bir oyuncu olacağız.”
Biyobenzer ilaçlarla Türkiye’nin üretim gücü artıyor
2018 yılında faaliyete geçen ve 13.500 metrekarelik bir alanda yer alan AbdiBio, Türkiye’nin biyoteknoloji alanındaki en büyük yatırımlarından biri olarak öne çıkıyor. Hücreden ilaç etkin maddesinin üretildiği 4000L (2×2000) biyoreaktör kapasitesine sahip olan tesis, yıllık 11 milyon likit flakon, 11 milyon şırınga, 11 milyon liyofilize flakon ve 16 milyon kartuş dolum kapasitesiyle geniş ölçekli üretim yapabiliyor.
Türkiye’nin biyoteknoloji alanındaki liderliğini pekiştirmek amacıyla uluslararası iş birliklerine de imza atan AbdiBio, İsviçreli OM Pharma’nın %28,5 hissesini satın alarak Avrupa biyoteknoloji pazarında kendine güçlü bir yer edindi. Ayrıca, ABD merkezli biyoteknoloji start-up’ı Ocugen’e yatırım yaparak yenilikçi tedaviler geliştirme sürecinde küresel bir oyuncu olma yolunda ilerliyor.
Yerli üretimi teşvik eden çalışmaları kapsamında İsviçre merkezli Vifor lisanslı Inferject’in ilk ticari üretimini başarıyla gerçekleştiren AbdiBio, milyonlarca flakonu hastalara ulaştırdı. Ayrıca, İspanyol mAbxience firmasıyla yapılan anlaşma sayesinde Bevacizumab etkin maddeli kanser ilacı BEVAX’ın teknoloji transferini üstlenerek, Türkiye’de ilk kez hücreden nihai ürüne kadar monoklonal antikor üretimine geçmeye hazırlanıyor.
Türkiye’nin ilk milli biyoteknolojik kanser ilacı üretildi
Türkiye’nin en büyük hacimli mAb üretim biyoreaktörlerinde geliştirilen ilk milli biyoteknolojik kanser ilacının pilot üretimi 500L ölçeğinde tamamlandı. 30 Aralık 2024 itibarıyla etkin madde üretimi başarıyla tamamlanan milli kanser ilacı, ileri teknolojiyle donatılmış üretim tesislerinde hastalara ulaştırılmaya hazırlanıyor.
Bir molekülün hücreden nihai ürüne kadar geliştirilmesine öncülük eden ve biyoteknolojik ilaç alanında Türkiye’nin lideri olmayı hedefleyen AbdiBio, sağlık sektöründe dışa bağımlılığı azaltacak ve ileri teknolojili kanser ilaçlarını yerli üretimle hastalara sunacak yeni projeler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.
Bu kritik akreditasyonla birlikte biyoteknoloji alanında Türkiye’yi bir üst lige taşıyan AbdiBio, önümüzdeki yıllarda uluslararası iş birlikleriyle küresel pazarda daha güçlü bir oyuncu olmayı hedefliyor.