Kolorektal kanser olarak adlandıran kolon ve rektum kanserleri ülkemizde sıklıkla görülen kanser türleri arasında yer alıyor. Belirti vermeden ilerleyen hastalık, özellikle 40 yaş ve üzerinde görülüyor.
Liv Hospital Tıbbi Direktörü ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu erken teşhis edilen kolorektal kanserlerin tedavisinde başarı oranının yüzde 95’e ulaştığına dikkat çekiyor. Hemoridi olanların dikkatli olması gerektiğine vurgu yapan Asoğlu, bilinçsiz kullanılan hemoroid ilaçlarının kanseri gizleyebildiğini söylüyor.
Kolon kanserinin tarama yöntemi ile kolaylıkla saptanabilen ve önlenebilen bir hastalık olduğunu söyleyen Liv Hospital Tıbbi Direktörü ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Oktar Asoğlu “Kolon ve rektum kanserinde basit bir muayene hayat kurtarıyor. Kolorektal kanserlerde dikkat edilmesi gereken en önemli şey, makatta dışkılarken kan görmek. Hemoroidiniz olsa bile, dışkıda görülen kanın bir tümorün sinyali olabileceğini unutmayın. Önemli bir başka nokta ise, bilinçsizce kullanılan hemorid ilaçları. Eczaneden rastgele alınan hemoroidi baskılayan kremlerin olası bir rektum kanserinin geç tanısına neden olabileceğini unutmayın” diyor.
“REKTUM KANSERİNDE HEMOROİDİ BİR SİNYAL GİBİ DÜŞÜNÜN”
Son araştırmalar, rektum kanserli hastaların yüzde 35’inin geçmişte hemorid tedavisi gördüğüne işaret ediyor. Bu yüzden özellikle hemoroid şiktayetiniz varsa, beklemeden bir genel cerrahi uzmanına muayene olmak hayat kurtarır. Özellikle yaşınız 40 ve üstü ise, tuvalet alışkanlıklarında değişim, çok sık tuvalete gitmek, tam boşalamama hissi, dışkının miktar ve şeklinde farklılık gibi değişiklikler varsa bu belirtilerin ciddiye alınması gerekir.
HER POLİP KANSER OLASIĞI TAŞIR MI?
Polipler kolon ve rektum iç kısmında gelişen iyi huylu oluşumlardır. 50 yaş sonrası birçok kişide sıklıkla görülürler. Poliplerin bazı tipleri kişinin kolon kanseri gelişme riskini arttırır. Poplerin hepsi kansere dönüşmez, ancak hemen tüm kolon kanserleri de ilk olarak poliplerden başlar.
KUTU… KUTU…
“Kolon ve Rektum kanserine erkeklerde daha sık rastlanıyor”
Risk faktörleri;
-Yaş
-Polipler
-Beslenme alışkanlığı
-Kişinin sağlık geçmişi
-Genetik
-İnflamatuar bağırsak hastalıkları