31 bin metrekare alanda üretimlerini sürdüren Bıçakcılar, yıllık üretim kapasitesini 150 milyon adetten 200 milyon adete çıkarmayı hedefliyor.
Koşulsuz Müşteri Memnuniyeti hedefiyle 54 yılı aşkın süredir Türk sağlık sektörüne hizmet eden Bıçakcılar Tıbbi Cihazlar, sektörle birlikte büyümeye devam ediyor. 2011 yılı itibariyle ortaklık yapısını çoğunluk hissesi Global Capital Management (GCM)’de kalacak şekilde yeniden tesis eden Bıçakcılar, sağlıkta dışa bağımlılığı azaltacak projeler üzerindeki çalışmalarını hızlandırdı. 80’den fazla ülkeye ihracat yapan Bıçakcılar, son yılda Ar-Ge bütçesini % 100 oranında artırdı. 31 bin metrekare alanda üretimlerini sürdüren Bıçakcılar, yıllık üretim kapasitesini 150 milyon adetten 200 milyon adete çıkarmayı hedefliyor.
Bıçakcılar’ın dünden bugüne faaliyetleri, çalışmaları ve önümüzdeki döneme ilişkin hedeflerini öğrenmek için Bıçakcılar İcra Kurulu Başkanı C. Sadrettin Dai ve Satış ve Pazarlama Müdürü Ercüment Salih Bilgen ile bir söyleşi gerçekleştirdik.
54 yılı aşkın süredir hizmet verdiğiniz sağlık sektöründe markanızı başarılı kılan etkenler nelerdir? Başarıyı neye borçlusunuz?
C. Sadrettin Dai: Türkiye’nin önde gelen tıbbi cihaz ve tek kullanımlık tıbbi ürünler üreticisi Bıçakcılar, 1959 yılından bu yana sağlık sektörüne hizmet vermektedir. Yurtiçinde ve yurtdışında 80’den fazla ülkeye ihracat yapan Bıçakcılar sektörüne yön veren hizmet ve uygulamaları ile pazarın önde gelen oyuncuları arasında yer almaktadır. Bıçakcılar’ın başarısının en büyük sırrı, koşulsuz müşteri memnuniyetidir. Kurulduğu günden bu yana müşteri memnuniyetini önemseyen Bıçakcılar, bu doğrultuda en kaliteli ürünleri tüketicilere sunmaktadır. Ayrıca satış sonrası verdiği servis hizmetleriyle kullanıcıların takdirini kazanmayı başarmıştır. En büyük yerli üretici olmamız, geniş satış ve dağıtım ağımız ve yeni ürün geliştirme ve iyileştirme için güçlü bir Ar-Ge altyapımız var. Bunun yanı sıra medikal cihaz pazarında değişen pazar koşullarına uygun stratejiler geliştirebilen satış ve pazarlama departmanımız bizi rekabette öne çıkaran önemli faktörler arasında yer almaktadır.
Tıbbi cihaz ve tek kullanımlık tıbbi ürün imalatımızı yapan ve yüksek teknoloji kullanılan 26.500 m2 alan üzerinde kurulu, toplam 30.900 m2 kapalı alana sahip bir entegre üretim tesisinde üstün teknoloji ve kaliteli üretim gerçekleştiren Bıçakçılar, aynı zamanda dünyanın en güvenilir, seçkin markalarının ürettiği pek çok ürünü, yıllardır, Türk sağlık sektörünün kullanımına sunmaktadır. Türkiye’nin ilk CE markası alan sağlık üreticisi konumundayız. Bu kadar büyük ve güçlü bir marka olmanın ciddi sorumlulukları var. Bu sorumluluğun bilincinde olarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz
Bıçakcılar’ın bugün itibariyle tesisleri, üretimi ve sunduğu çözümler hakkında bilgi verir misiniz?
C. Sadrettin Dai: Bıçakçılar yüksek teknolojili cihazlarla donatılmış Esenyurt Üretim Tesisleri’nde İstanbul İdare Merkezi’nde ve Ankara, İzmir, Samsun, Antalya ve Adana satış bürolarında 800’ü aşkın çalışanı ile tam müşteri memnuniyetini hedefleyerek, 54 yıldır bu doğrultuda ödün vermeden çalışmaktadır. 6 adet bölge müdürlüğü ve 50’nin üzerinde bayisi bulunan Bıçakcılar Tek Kullanımlık Ürünler, Tıbbi Cihazlar ve Temsilcilikler olmak üzere faaliyetlerini 3 ana başlıkta yürütmektedir. Tek Kullanımlık ve Tıbbi Cihaz grubu 1.200’ün üzerinde ürün çeşitliliğine sahiptir.
Üretim ve ürün gamı:
Tek Kullanımlık Ürünler
1. İnfüzyon
2. Transfüzyon
3. Anestezi
4. Kateterler
5. Cerrahi Aspirasyon
6. Drenaj
7. İdrar Torbaları
8. Kalp Damar Cerrahisi
9. Diğer
Tıbbi Cihazlar
10. Ledline Ameliyat ve Muayene Lambaları
11. Luxline Ameliyat Lambaları
12. Brightline Küçük Cerrahi ve Muayene Lambaları
13. Surgiline Ameliyat Masaları
14. Mobiline Hasta Taşıma Sistemleri
15. Examline Jinekoloji, Muayene Masaları ve Kan Alma Koltukları
16. Vaculine Vakum/Küretaj Ekstraktörler
17. Vaculine Aspiratörler
18. Yedek Parça ve Aksesuarlar
19. Diğer
Temsilcilikler
Bıçakcılar dünyanın en güvenilir, seçkin markalarının ürettiği, kendi üretim hattımızın dışında kalan pek çok ürünü, yıllardır, Türk sağlık sektörünün kullanımına sunmuştur. Şu anda aşağıdaki firmaların münhasır dağıtıcılığını yapmaktadır:
- St.Jude Medical
- Sorin Group
- Medtronic
- Ansell
- Ad-Tech
- Dispomedica
- Cryolife
- Serres
- Intersurgical
Avrupa, Amerika, Asya, Asya Pasifik, Ortadoğu ve Afrika bölgelerinde 80’den fazla ülkeye yaptığımız ihracat rakamları her geçen gün artış göstermektedir. İhracat bazında bazı bölgeler daha çok tek kullanımlık ürünleri talep ederken, bazı ülkelerde ise daha çok tıbbi cihaz satışlarımız ağırlıklı tercih edilmektedir.
Türkiye sağlık alanında ciddi bir dönüşüm yaşıyor. Bu değişimi nasıl değerlendiriyorsunuz?
C. Sadrettin Dai: Öncelikle Türkiye’deki sağlık pazarı hızlı bir şekilde büyümektedir. Çünkü ülkemizde sağlık hizmetleri hızlı bir şekilde gelişmektedir. 2005-2010 arası medikal pazarın Türkiye’deki büyümesi yaklaşık %40 ve genç nüfusun yaşlanmasıyla birlikte medikal cihaz pazarı daha cazip olmaya devam edecek. Ayrıca gerek özel hastaneler, gerekse tıbbi malzeme tedarik sektörü yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiği bir alan. Ancak devletin satın alma politikasında üreticiler ve tedarikçiler üzerinde çok ciddi bir baskı var. Doğal olarak devlet her zaman en uygun fiyata tedarik yapmak istemelidir. Ancak Kamu İhale Kanunu, kaliteli ürünlere şans tanımıyor. Hastaneler en ucuz ürünü almak zorunda bırakılıyor. Bu bizler ve bizim gibi yüksek kaliteli çözüm sunan firmalar için haksız rekabet ortamı oluşturmaktadır. Uzun dönemli maliyetleri göz önünde tutacak bir ihale kanunu geliştirilmelidir.
Sayın Başbakanımızın ve hükümetin yerli ürünleri teşvik eden bir politika içinde olduğunu görmekteyiz. % 15 oranında fiyat avantajı sağlanmasına yönelik alınmış bir karar var. Ancak hastanelerdeki bütçe kısıntılarından dolayı uygulamaya geçmedi. Bu fiyat avantajının uygulamaya geçmesi, hem devlet hem de kaliteli ürünler sunan firmalar için faydalı olacağını düşünüyoruz. Devletin yerel katılımı arttırmayı desteklediği politikalara paralel olarak bu ilginin artarak devam etmesini bekliyoruz.
Bu değişimin öncelikle sektöre ne tür etkileri oldu?
C. Sadrettin Dai: Değişim paralelinde sektörde önümüzdeki dönemde yeni satınalma ve konsolidasyonlar bekliyoruz. Medikal aletler ve cihazlar sektörü son yıllarda hem üretim hem dış ticaret potansiyelini hızla artıran sektörlerin başında gelmektedir. Yüksek teknoloji sektörleri içerisinde değerlendirilen medikal sektörü, son yıllardaki hızlı gelişmesine paralel olarak ürün gamında da yenilikler yapmaktadır. Yerli üretimde sektörün yeni ürün üretim kapasitesi de gün geçtikçe gelişmektedir.
Türk sağlık sektörünün gelişmesi, yeni ve özel hastane sayısındaki artış, kaliteli sağlık hizmeti talebinin artması, teknolojideki yenilikler ve bunun gibi daha birçok faktör ülkemizde medikal sektörün gelişimine ivme kazandırmaktadır.
Bu değişimi Bıçakcılar olarak nasıl karşıladınız? Var olan planlarınızda değişiklik oldu mu?
C. Sadrettin Dai: Türkiye’nin lider tıbbi cihaz ve tek kullanımlık ürünler imalatçısı Bıçakcılar, sadece Türkiye değil global sektör koşullarını da göz önünde bulundurarak uluslararası düzeyde lider medikal firmalar arasında yer alabilmek hedefi ile 1 Şubat 2011 tarihi itibariyle ortaklık yapısını çoğunluk hissesi Global Capital Management (GCM)’de kalacak şekilde yeniden tesis etmiştir. GCM Kuveyt’te kurulmuş bir özel sermaye fonu şirketidir. Özel sermaye fonu şirketleri yönetimleri altındaki fonları kullanarak, uzun süren araştırmalar yaparak uygun gördüğü, ileriye dönük potansiyel vaad eden şirketlere ortak olarak bu şirketlerin çok daha büyük boyutlara ulaşmasına, şirketlerin uluslararası alanlarda büyümesine önemli katkılar sağlamaktadır.
GCM’in Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinde birçok yatırımı bulunmaktadır. Yeni yapılanma süreciyle birlikte stratejik planlar dahilinde bulunduğumuz alanlarda yatay entegrasyon sağlayacak ürünlerin üretilerek dışa bağımlılığın azaltılması ve ithal ettiğimiz ürünlerde yurtdışı işbirlikleriyle yerli üretime geçme projelerimiz bulunmaktadır.
Büyükşehirlerde uygulanması planlanan sağlık kampüslerine yönelik düşünceleriniz nelerdir? Bıçakcılar bu tarz projelerin içinde yer alacak mı?
Ercüment Salih Bilgen: Yükleniciler ile irtibat halindeyiz. Bilkent Kampüsü içerisinde demo ameliyathanelerini biz tefriş ettik. Uygun olması durumunda sağlık kampüsleri projesinin içerisinde ana oyuncu olarak yer almak istiyoruz.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan ve güvensiz olarak nitelendirilen listede şirketinize ait bazı ürün kalemleri de yer aldı. Ardından Bıçakcılar olarak bir basın bildiriniz oldu. Yine sizden öğrenmek isteriz. Bu ürünler neden güvensiz olarak nitelendirildi?
C. Sadrettin Dai: Öncelikle Sağlık Bakanlığı’nın piyasa denetim ve gözetimlerini olumlu buluyoruz. Bu toplama hadisesi bizleri de gerçek anlamda üzen bir hadise olmuştur. Bu konuda gerekli açıklamalarımızı Sağlık Bakanlığı nezlinde tüm Türkiye ile paylaştık. Sağlık Bakanlığı’nın belirttiği üretim lotuna ilişkin piyasadaki tüm ürünlerimizi piyasadan geri çektik.
Sağlık Bakanlığı, bu ürünlerle ilgili sağlığı tehdit edici başlığı yayınlamıştı. Bizim ürünümüzde ise sadece standarda uymayan ölçü tespit edildi. Her ne olursa olsun, piyasadaki tüm ürünlerimiz topladık. Ardından istenilen statüdeki ürünleri piyasaya sunduk.
Bıçakcılar, ürün tasarımından satış sonrası servisine kadar üretimin her aşamasında Toplam Kalite Yönetimi prensiplerine ve GMP kurallarına sıkı sıkıya bağlı olarak, tek kullanımlık steril tıbbi ürünlerden, ameliyat masa ve lambaları gibi tıbbi cihazlara kadar uzanan geniş bir yelpazede ürünler sunmaktadır.
Bıçakcılar kalite güvence sisteminin EN ISO 9001:2008, EN ISO 13485:2003 ve EN ISO 14001:2004 standartlarına uygunluğu TÜV-NORD tarafından onaylanmıştır. Bıçakcılar ürünleri Avrupa Birliği ülkelerinde sağlık ürünlerinin ithal ve kullanım izni olan CE Markası kullanım yetkisine sahiptir. Tıpkı AB Bölgesi’nde olduğu gibi bizde de bu tip denetim ve ölçümlemelerde ürün ve üretim özelliklerinin dikkate alınması gerekiyor. Ürünlerin spesifik özelliklerini göz önünde bulundurarak, tıbbi cihazların karakterlerine göre bir ölçümleme ve denetim olmalı. Denetimin formatının sektör gereklerine göre yapılması önemli.
Türkiye’de üretimin zor olduğu birçok üretici tarafından ifade ediliyor. Siz bu konuda neler düşünüyorsunuz? Bıçakcılar üretici kimliğini korumaya devam edecek mi?
C. Sadrettin Dai: 80 milyona yaklaşan nüfusu ile Türkiye her alanda olduğu gibi sağlık alanında da üreten bir ülke olmalıdır. Sağlıkta üretim desteklenmelidir. Bu noktada Ar-Ge çalışmaları son derece önem taşımaktadır. Sağlık sektöründeki üretimin, hem ülkemize hem de bölgemize son derece fayda getireceğini düşünüyoruz. Bıçakçılar tıbbi cihaz ve tek kullanımlık ürünler kategorisinde Türkiye’nin en büyük yerli üreticisi konumunda. Tek kullanımlık ürünler ve Tıbbi cihazlar alanlarında yaptığımız Ar-Ge çalışmaları ve yurtdışı işbirlikleri sonucunda 2013 ve 2014 yıllarında üretimine başlayacağımız ürünler ve yatırımlarımız olacak. Bıçakcılar, % 60 üretim, % 40 ithalat olmak üzere faaliyetlerini sürdürmektedir.
Türkiye’de sağlık ihaleleri sağlıklı bir şekilde ilerliyor mu? İhale şekli hakkındaki görüşleriniz nelerdir?
C. Sadrettin Dai: Kamu İhale Kanunu, sağlık sektörünün çalışmasını çok etkileyen bir konumdadır. Buradaki en büyük sorunlardan biri, her tür alımının Kamu İhale Kanunu’na göre yapılmasıdır. Kamu İhale kanunu KİK’in hastane satınalma komisyonlarını en ucuz fiyata yönlendirmesi sonucunda ürün kalite fiyat dengesi, kalitesiz ürüne doğru kayışına sebep olmaktadır. Kısa vadeli birim fiyata bakıldığı zaman, uzun dönemdeki maliyet ciddi şekilde artmış olabiliyor. Yani ucuz mal almak hastanelere daha fazla ek maliyetler getirebiliyor. Ayrıca KİK’te yerli üretici lehine bir tercih söz konusu olmasına rağmen pratikte bunun uygulanmadığını görmekteyiz.
Örneğin Avrupa’daki alımlarda puanlama sistemi uygulanmaktadır. Kalite, fiyat ve tedarik güvenliğine verilen ayrı ayrı puanların ardından alım konusunda karar verilir. Türkiye’de ise tamamen fiyat endeksli bir alım politikası uygulanıyor. Bu sağlıklı alımını destekleyen bir sistem değildir. Özellikle sağlık gibi hassasiyet gerektiren sektörler için farklı bir ihale yöntemi izlenmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz.
Hastanelerin geri ödemelerinde sorun yaşanıyor mu?
C. Sadrettin Dai: Özellikle üniversite hastanelerinin ödemeleri çok gecikmektedir. Medikal sektörü, çok cüzi kârlar ile hizmet sunmaktadır. Bu noktada ödemeler bizim gibi firmaları oldukça güç duruma düşürmektedir. Kabul edilebilir ve makul ödeme planları oluşturulmalıdır. Burada devletin gerekli önlemleri alarak, aksayan noktaları müdahale etmesini beklemekteyiz.
Sağlık sektöründe cihaz veya sarf malzeme alımında hekimin rolü nedir? Sizce nasıl olmalıdır?
Ercüment Salih Bilgen: Medikal cihaz sektöründe son kullanıcı hemşire veya hekim gibi sağlık profesyonelleridir. Dolayısı ile bu kişilerin kendi uzmanlık alanları çerçevesinde ürünü inceleyip, deneyimleyip yorumlarını bildirmeleri son derece doğrudur. Diğer açıdan da alınacak malzemenin ekonomik açıdan uygun olup olmadığı denetleyecek mekanizmanın bulunması da doğaldır. En uygun sağlık profesyonellerinin kullanımına onay verdiği ürünlerin en uygun fiyata alınmasıdır. Ancak hekim bu ürün alınmalı dese de Kamu İhale Kanunu buna izin vermiyor. Dolayısıyla hekimin değil, Kamu İhale Kanunu’nun izin verdiği ürün alınıyor. Sağlıkta yapılan düzenlemeleri son derece olumlu karşılamaktayız. Bundan sonrasında sağlık ihalelerine daha uygun bir standart getirileceğini düşünüyoruz.
Sağlık sektöründe cihaz veya sarf malzeme yatırımı hangi kriterlere göre yapılmalıdır? Bu konuda tavsiyeleriniz nelerdir?
C. Sadrettin Dai: Medikal malzeme sektörü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızlı büyümektedir. Yatırım yapılacak alanların doğru seçilip, fizibilitelerinin doğru yapılması büyük önem taşımaktadır. Yatırımda kalite, fiyat ve uzun vadeli maliyet analizleri gön önünde bulundurulmalıdır.
Ekspomed, Labtek 2013 Fuarı Bıçakcılar açısından nasıl geçti? Bunun yanında dünya genelinde fuarlara katılıyor musunuz?
Ercüment Salih Bilgen: Bıçakcılar, Almanya MEDICA, Dubai Arab Health ve İstanbul Ekspomed fuarlarına düzenli olarak katılım göstermektedir. Bunun yanında belirli kongrelerde de yer almaktayız. Uzun yıllardır Ekspomed fuarına katılmaktayız. Ekspomed bizim için hem son kullanıcılar hemde iş ortaklarımızla buluşmak için bir platform oluşturmaktadır. Önümüzdeki dönemde katıldığımız bu üç fuarda yer almaya devam edeceğiz.
Bıçakcılar’ın önümüzdeki döneme ilişkin planları ve hedefleri nelerdir? Türkiye ve dünyada bir markayla stratejik ortaklık veya birleşme gibi bir düşünceniz var mı?
İç pazardaki liderliğimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda ihracat pazarlarında da gücümüz artırmayı planlıyoruz. 2013 yılı Bıçakcılar olarak medikal cihaz pazarındaki bulunurluğumuzu yeni ürünlerle destekleyeceğimiz ve etkimizi artıracağımız bir yıl olacak.
Ayrıca üretim kapasitesini artırmak ve Ar-Ge çalışmalarımızı ürün gamını genişleterek sürdürmek ana hedeflerimiz arasında. Bıçakcılar, aynı zamanda kalp ve damar cerrahisi, beyin cerrahisi konularında dünyanın önde gelen üreticilerinin Türkiye münhasır temsilciliğini de sürdürmektedir ve 2013 yılı bu alanlarda yeni ürünleri pazara sunacağımız ve işimizi geliştireceğimiz bir yıl olacak.
Kuzey Afrika, Ortadoğu, Orta- Kuzey Amerika ve Körfez ülkeleri hedef pazarlarımız arasında yer alıyor. Yine Türki Cumhuriyetler de önemli ihracat pazarlarımız arasında. 2013 ve ilerisi yıllar için ihracat hedefimiz daha büyük ve bizi bu büyük hedefe ulaştıracak yapılanmamızı tamamladık. Orta ve uzun vade de bu yeni yapılanmayla beraber ihracatın toplam ciro içinde aldığı payı en az %50 artırmak olacaktır.