Kardiyoloji alanında alışılmış uygulamaların dışına çıkarak, uzun vadeli değer oluşturmayı amaçlayan Bayer Kalp Sağlığı, uzmanlık eğitimi alan asistan ve uzman doktorlara, tanısal anjiyo işlemlerini hastaya gerek olmadan yapabilme fırsatı sunuyor. Bayer’in, Türk Kardiyoloji Derneği ve Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği işbirliğiyle hayata geçirdiği Simcase İnvaziv Projesi ile doktorlar kalp ameliyatını gerçeği ile birebir bilgisayar üzerinden yapabilecek.
Bayer Genel Tedaviler ve Kadın Sağlığı ve İş Birimi Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu, Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr.Oktay Ergene, Türk Kalp Damar Cerrahisi Dernek Başkanı Prof.Dr. Ali Gürbüz’ün katılımı ile Simcase İnvaziv Projesi’nin tanıtımı Divan Otel’de düzenlenen basın toplantısı ile yapıldı.
Bayer‘in İsveç’ten özel olarak getirdiği Simcase İnvaziv cihazı ile doktorlar, gerçek hasta ve kadavraya gerek kalmadan uygulamalı tanısal ve girişimsel (balon ve stent) anjiyo işlemlerini yapabiliyor. Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan uygulama, hekimlere radyasyona maruz kalma riski olmadan ameliyat sırasında yaşanabilecek her türlü senaryoyu simüle etmelerine ve tıbbi yetkinliklerini geliştirmelerine dönük olarak programlandı. Kalp rahatsızlığı olan hastaların ameliyat esnasında vücutlarının gösterdiği komplikasyonları birebir yansıtan simülasyon Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisinin yanı sıra Nörolojiye de hizmet veriyor. Simcase İnvaziv ile bugüne kadar 35 şehir, 130 hastanede 3 bin 200’ün üzerinde doktor pratik yapma imkanı elde etti.
Bayer Genel Tedaviler Kadın Sağlığı ve İş Birimi Direktörü Dr. Oğuz Mülazımoğlu: “Hedefimiz 4000’den fazla hekime bu hizmeti sunmak”
“Kalp hastalıkları dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ölüm nedenleri arasında ilk sırada geliyor1,2*. Kalp sağlığını tehdit eden risk faktörleri arasında özellikle kolesterol yüksekliği, kan basıncı yüksekliği (hipertansiyon) ve aşırı kilolu olmak (obezite) ön plana çıkmaktadır1*. Türkiye ortalamasına baktığımızda 45-54 yaş grubunda yüzde 6 dolayındaki koroner kalp hastalıgı sıklığı, 55-64 yaş grubunda yüzde 17, 65 yaş ve üzerindeki bireylerde ise yüzde 28 düzeyine yükselmektedir. Söz konusu koroner kalp hastalığı sıklığının 1990 yılındakilere kıyasla 50 yaş üstünde yüzde 80 oranında arttığı görülmektedir1. Buna karşın kalp hastalıklarının tedavisindeki ilerleme ise hastalar için umut veriyor. Bayer olarak 100 yıldan fazla bir süredir kalp sağlığı için çalışıyoruz. Bayer’in koşulsuz bilimsel desteği misyonu ile bu uygulamayı geleceğe yatırım olarak görüyoruz. Gelişen teknolojiye paralel olarak İsveç‘ten Türkiye’ye sadece 2 adet getirdiğimiz Simcase İnvaziv simülatör ile tıp dünyasında yeni bir çığır açtık. Hekimlerimiz bu simülatör ile gerçek bir hasta üzerinde ameliyat yapıyormuş gibi pratik yapabiliyor. Hastanın yaşı, kilosu tüm özelliklerini girip doktor nasıl bir vaka ile karşılaşmak istiyorsa bu cihazla o senaryoya çalışabiliyor. Özellikle üniversite hastanelerinde hekimlere rahatlıkla kullanabilecekleri simülatörle, yetkinliklerini geliştirmeleri için fırsat sunuyoruz. Böylece hastalara ameliyat yapmadan önce kazandıkları deneyim, ileride yapacakları ameliyat başarılarını da yükseltiyor. Bayer olarak Türk Kardiyoloji Derneği ve Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği ile ortaklaşa yürüttüğümüz bu proje ile yıl sonuna kadar 4 binden fazla hekime bu hizmeti götürmeyi ve tüm kliniklere ulaşmayı hedefliyoruz.” dedi.