ATO’nun yürüttüğü Ankara medikal sektörünün ihracat kapasitesinin artırılması projesinde ihtiyaç analizi tamamlandı.
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Bezci, oda olarak Ekonomi Bakanlığı’nın rekabet gücü ve ihracat seviyesini artırmak amacıyla çıkarttığı URGE tebliğine dayanarak Medikal Sektörün İhracat Kapasitesinin Artırılması Projesine başladıklarını belirterek, “Misyonumuz Ankara’nın ihracatını artırmak. Medikal sektörüyle başladığımız seferberliğe diğer sektörlerle devam edeceğiz” dedi. Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından yürütülen Ankara Medikal Sektörünün İhracat Kapasitesinin Artırılmasına yönelik Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Programı’nda (URGE) ihtiyaç analizinin tamamlanması ve proje faaliyetlerinin start alması nedeniyle bir toplantı düzenlendi. Toplantının açılışında konuşan ATO Başkanı Bezci, oda üyeleri arasında 2 bin ihracatçı firma bulunduğunu ve bu firmalara yönelik yürütülecek projelerle Ankara’nın ihracatının artırılmasının hedeflendiğini söyledi. URGE projelerinin kümelenme yaklaşımını esas alarak, rekabetçiliği ve ihracatı artırmaya yönelik bir çalışma olduğunu anlatan Bezci, yoğun rekabetçiliğin yaşandığı bu günlerde hızlı gelişim ve değişime ayak uydurmak ve rekabette öne çıkmak için kümelenme yaklaşımının benimsenmesi gerektiğine dikkat çekti. Bezci, “Kümelenme, kaybedenin hiç olmadığı ve kümede yer alanların tümünün kazandığı bir birliktelik” dedi. Medikal Sektörde üretim yapan 19 firmanın yer aldığı URGE projesinde ihtiyaç analizi raporunun tamamlandığını belirten Bezci, bundan sonra firmaların yurtdışına açılmasına yönelik çalışmaların başlayacağını söyledi.
Ekonomi Bakanlığı’ndan tasarım ve eğitime destek
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanı M. Emrah Sazak, URGE projesinin kamu ve özel sektör işbirliğiyle Türkiye’nin ihracatını artırmak amacıyla ortaya konduğunu kaydetti. Türk firmalarının daha rekabetçi olmak için neler yapılabileceğini öğrenmesi gerektiğini kaydeden Sazak, Medikal Sektör projesi için hazırlanan İhtiyaç Analizi Raporunun firmaların ihracata yönelik çalışması için büyük önem taşıyan bir yol haritası olduğunu ifade etti. Medikal Sektörün dünya ticaret hacminden aldığı payın sürekli arttığını belirten Sazak, “Türkiye’nin de bu alanda ciddi ihracatı var. Medikal sektör katma değeri yüksek sektör. Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefi katma değeri yüksek sektörlerle mümkündür” dedi. Sazak, bakanlık olarak eğitim ve danışmanlık faaliyetlerine yüzde 75 oranında destek verdiklerini de hatırlatarak, bakanlık olarak her türlü öneriye de açık olduklarını dile getirdi.
Hedef yüzde 50 ihracat artışı
Ankara Ticaret Odası’nın öncülüğünde 2013 yılında başlanan Medikal Sektörünün İhracat Kapasitesinin Artırılması isimli URGE projesinde 19 firma yer alıyor. URGE Projesinin ilk faaliyeti olan İhtiyaç Analizi Çalışması tamamlanarak firmalara sunuldu. Programda yer alan 19 firma için de ayrı ayrı analiz raporlarının hazırlandığı projede, bu firmalara ürünler potansiyel ihracat adayı olarak tanımlandı. Hedef Pazar Çalıştayı ile ihracat yapılabilecek 15 ülke belirlendi ve bu ülke pazarlarına giriş alternatifleri karara bağlandı. Ankara Ticaret Odası proje kapsamında firmalara 7 adet eğitim faaliyeti, 2 danışmanlık faaliyeti ve 9 adet de yurtdışı pazarlama çalışması düzenleyecek. 3 yıllık proje sonunda katılımcı firmaların ihracat rakamlarının yüzde 50 oranında artması hedefleniyor.