Adı kötü olsa da iyi huyluları sayesinde sağlığımızı koruyan bağırsak bakterilerinin genel sağlığımız hakkında ipucu verdiğini biliyor muydunuz? Hastane Derindere İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu’ndan bağırsak bakterilerinin bize söylediklerini nasıl okuyacağımızı öğrendik…
Bakterileri yıllarca kötü organizmalar olarak düşündüğümüzü dile getiren Uzm. Dr. Ergün Kasapoğlu; ‘Aslında vücudumuz trilyonlarca bakteri içerir. Bu bakteriler yemeklerin sindirilmesinden genel sağlığımızı korumamıza kadar pek çok alanda bize destek olur. Son yıllarda yapılan araştırmalar, bağırsak bakterilerinin diyabet, obezite, depresyon ve kolon kanseri gibi son yıllarda çok sık görülmeye başlayan hastalıklara bağlı olduğunu gösteriyor’ diye konuştu…
Bağırsak mikrobiyatası parmak izi gibi kişiye özel ve benzersizdir!
Bağırsağınızın içinde yaklaşık 300-500 milyondan fazla farklı bakteri türü yaşar. Virüsler ve mantarlar gibi diğer küçük organizmalarla eşleştirilerek oluşturdukları alana mikrobiyota adı verilir. Bağırsak mikrobiyotası parmak izi gibi kişiye özel ve benzersizdir. Vücuttaki bakteri karışımları, herkesin karışımından farklıdır. Kısmen annenizin mikrobiyotasından (doğumda maruz kaldığınız çevre) ve kısmen diyet ve yaşam tarzınıza göre belirlenir. Bakteriler vücudunuzun her yerinde yaşarlar, ancak bağırsaklarınızda yaşayanlar genel sağlık durumunuz üzerinde en büyük etkiye sahip olanlardır. Bütün sindirim sisteminizi düzene sokan bu bakterilerin çoğu bağırsaklarınızda yaşarlar. Metabolizmanızdan ruh durumunuza, bağışıklık sisteminize kadar her şeyi etkilerler.
Bağırsak bakterilerinin azlığı ya da çokluğu hastalık habercisi olabilir!
Araştırmalar sağlıklı insanlardaki bağırsak bakterilerinin belirli hastalıkları olanlardan farklı olduğunu göstermektedir. Hastalanan insanlar, çok az veya çok fazla belirli bir türe veya olması gerekenden daha az çeşitlilikte bakterilere sahip olabilirler. Bazı türlerin rahatsızlıklara karşı koruyabileceği düşünülürken bazıları bu riski artırabilir. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre bazı hastalıkların temeli direkt bağırsakta bulunan bakterilere dayandırılmaktadır.
Obezite, Tip 2 diyabet ve kalp hastalığı: Bağırsak bakterileri vücudunuzun metabolizmasını etkiler. Gıdalardan ne kadar kalori aldığınız ve ne tür besinleri sindirdiğiniz gibi şeyleri belirler. Çok fazla bağırsak bakterisi, lifi yağ asitlerine dönüştürür. Bu da karaciğerinizde yağ birikimine neden olabilir ve metabolik sendrom olarak adlandırılan, Tip 2 diyabet, kalp rahatsızlığı ve obeziteye zemin hazırlar.
Crohn hastalığı ve ülseratif kolit de dahil olmak üzere inflamatuvar bağırsak hastalıkları: Bu koşullara sahip kişilerin kesin bağlantı henüz net olarak ortaya konulmamış olsa da daha düşük anti-inflamatuar bağırsak bakterileri seviyesine sahip olduklarına inanılır.
Kolon kanseri: Çalışmalar, sağlıklı insanlara kıyasla, hastalığa neden olan bakterilerin yüksek seviyeleri de dahil olmak üzere, farklı bağırsak mikrobiyotasına sahip olduğunu göstermektedir.
Kaygı, depresyon ve otizm: Bağırsak beyinle iletişim kuran sinir uçlarıyla doludur. Araştırmalar, bağırsak bakterileri ile merkezi sinir sistemi bozuklukları arasında anksiyete, depresyon ve otizm gibi bir bağlantı olduğunu göstermektedir.
Bağırsaktaki sağlıklı bakterileri artırmak için ne yapılmalı?
- Meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi lif bakımından zengin yiyeceklerden zengin besleyici bir diyet yapın.
- Yağ ve şeker oranı yüksek, lif oranı düşük bir diyet, bazı mikrop bağırsak bakterilerini öldürerek mikrobiyotanıza daha az çeşitlilik katar.
- Egzersiz çeşitli bağırsak bakterilerinin gelişmesini de teşvik edebilir. Daha çeşitli bir bağırsak mikrobiyotasına sahip olmak için sağlıklı olmanızı sağlarken hastalık riskinizi azaltabilir.
- Şeker hastalığını önlemek veya artrite karşı tedavi etmek için sadece probiyotik kullanmayın.
#bagirsakhastaligi, #saglik, #bakteri