Hastaları “avuç içlerinden” tanıtan sistem, 1 Nisan’da başlayacak. Yıllık 1 milyar dolarlık kayıp önlenecek.
Sağlık alanında büyük aşama kaydeden Türkiye’de hem hastalar hem hastaneler için yeni bir dönem başlıyor. 1 Nisan’dan itibaren bütün özel ve üniversite hastanelerinde hastaları avuç içinden tanıyacak sistem kullanılmaya başlayacak. Sağlık karnelerinin kaldırılıp kimlik numarası üzerinden onay alınmasını getiren uygulamada dahi usulsüzlük tespit edilmesi sebebiyle uygulanmasına karar verilen ‘ Avuç İçi Kimlik Doğrulama ‘ sistemi, geçen yılın temmuz ayında ilk defa Konya’da uygulanmaya başlamış, 1 Aralık 2012’de de 20 ilde devreye girmişti. Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi , başvuru noktalarındaki cihazlar yardımıyla avuç içinden kişinin biyolojik kimliğini sorgulayacak. Kişinin beyanı ile avuç içi bilgileri tutmadığında tedavi giderlerini SGK karşılamayacak.
Sistemin Türk mühendislerinin tasarımı olduğunu söyleyen Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim, “Sistemle 1 milyar dolarlık sahteciliğin önüne geçilmesi amaçlanıyor. SGK’nın hedefi, bütün hastanelerde sistem devreye girdikten sonra sağlık harcamalarında yüzde 12 tasarruf sağlamak” dedi. Sistemin 4 aydır 20 ilde kesintisiz çalıştığını anlatan Zaim, 1 Nisan’da 3 bin hastanede kullanımı başlayacak sistemin 15 milyon dolara mal olacağını ifade etti. Sisteme Balkan ülkelerinin yanı sıra Suudi Arabistan, Mısır ve Rusya’dan talep geldiğini anlatan Zaim, “Bu, Türkiye’den bilgi ihracatı olacağı için bizi heyecanlandırıyor” dedi. Sistem, Japonya’da sağlık, İsviçre, Almanya ve İngiltere gibi ülkelerde de farklı alanlarda kullanılıyor. İngiltere’de okullarda bazı ihtiyaçları devletçe karşılanan yoksul çocukların rencide olmaması için bilet yerine “Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi” kullanılıyor.
Sistem Kolay ve Hızlı İşliyor
“Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi”nde daha önce kaydı olmayan bir kişinin sağ ve sol elinin avuç içi damarları TC kimlik numarasıyla sisteme kaydediliyor. Bu kişi daha sonra hastaneye başvurduğunda yine TC kimlik numarası girildikten sonra iki elinden biri cihaza yerleştirilerek onay bekleniyor. Sistem, hastanın daha öne kaydı yapılan aynı kişi olduğunu doğrularsa, tedavi giderlerini kurum karşılıyor. Her bireyin, hatta ikizlerin bile avuç içi damarlarının yapısı ve konumu kendine özel ve ömür boyu değişmediği için bu bilgilerle sahtecilik yapılamıyor.