“Son 3 yılda sürekli büyüme trendindeyiz. Kullanıcılarımızın memnuniyeti arttıkça, tavsiye yöntemiyle büyüme oranımızda artıyor. Hem kamu hastanelerine, hem de özel hastanelere 2013 ve 2014 yılının en çok EEG EMG PSG cihazı satan firması olduk”
AVM Sağlık Türkiye ve dünyanın en büyük PSG Laboratuvarını kurdu. Toplam 30 yataklı olan Polisomnografi Laboratuvarı Ocak ayından bu yana hizmet vermeye başladı. Firmanın çalışmaları ve yapılan yatırımla ilgili olarak AVM Sağlık Genel Müdürü Mehmet Yağmur sorularımızı yanıtladı.
Medikal Teknik Dergisi okuyucuları için AVM Sağlık firmasını tanıyabilir miyiz? Kuruluş amaçları ve sektöre sunduğu çözümler hakkında bilgi verir misiniz?
AVM Sağlık, Nörofizyoloji alanında ilkleri yapıyor. Medikal cihaz satışı yanında, proje bazlı tümleşik Nörofizyoloji Laboratuvarları kurulum hizmetleri vermekteyiz. Türkiye için büyük sorun olan EEG-EMG-PSG randevuları, aylar sonrasına veriliyordu. İnovativ bir çözüm bulan bir doktorumuzun çözüm ortağı olduk ve Türkiye’nin en büyük EMG merkezini kurduk. Bu merkez 10 seneden beri sorunsuz bir şekilde çalışmaktadır. Aynı şekilde Polisomnografi laboratuvarı içinde inovatif bir çözüm oluşturup Türkiye’nin ve Dünyanın en büyük PSG laboratuvarını kurduk. Toplam 30 yataklı polisomnografi laboratuvarı, 2015 yılı Ocak ayında çalışmaya başladı.
AVM Sağlık Hizmetlerinin İstanbul’da kurmuş olduğu Dijital Uyku Laboratuvarı ile ilgili bilgi verir misiniz? Bu tesisin sizler ve Türkiye için önemi nedir?
Bilindiği üzere uyku laboratuvarını kurmak ve işletmek hem çok pahalı hem de çok zahmetlidir. Türkiye’nin en büyük 30 yataklı uyku laboratuvarına, günde 30 hasta alınıp birikmiş olan hastaları kısa sürede bitirme işlemi, ihtiyacı olan hastaların doğru zamanda teşhisi için çok büyük önem arz etmektedir. Bu projenin benzerleri kısa sürede yaygınlaşacaktır.
Kurmuş olduğunuz Dijital Uyku Laboratuvarında ne tür cihazlar kullanıldı… Bildiğimiz kadarıyla cihaz, Dokunmatik Ekran ve Windows 8 işletim sistemine sahip. Bu yeni sistemin avantajları hakkında bilgi verir misiniz?
Tüm sistemlerimizde yeni teknoloji kullanıyoruz. Bilindiği üzere Microsoft firması, WindowsXP işletim sistemine hizmet vermeyi durdurdu. Nörofizyoloji de cihazları son yazılım sistemi ile işletmek zordur. Sadece Neurosoft firması hem yazılım hem de amplifairleri kendisi ürettiği için adaptasyonda zorluk çekmiyor. En son sistemlere uygun yazılım ve donanım desteği yeni nesil bilgisayarlar kullanıcılarının işlerini kolaylaştırmaktadır. Türkiye’de ilk defa HL7 kullanılarak PSG verilerinin HBYS ve PACS Sistemleri ile haberleşmesi sağlandı. Sağlık profesyonelleri ve Hastaların işleri şimdi çok daha kolay.
Yatırımda bulunmayı düşünen kişilere vermek istediğiniz bir mesajınız var mı? Böyle bir cihaz yatırımı yapmayı planlayan merkezlerin hangi noktalara dikkat etmelerini tavsiye edersiniz?
Zahmetli ve pahalı görünen sistemlerde, doğru yöntem kullanıldığında, hem pratik hem de hesaplı oluyor. Bu tip merkez kuracaklar için tavsiyem; detaylara ve abartılara takılmadan, Ülke menfaatlerini koruyarak, doktorlarımızın ve hastalarımızın ihtiyacı olan sistemleri kurarak çözüm üretmemiz gerekiyor. Biz bunu başardık. Bu başarımızı tüm isteklilerle paylaşmaya hazırız. Kendi ezberimizi bozarsak, yeniliklere fırsat sunarsak, başarı kaçınılmaz oluyor.
Sağlık sektöründe Teknik servis konusu her zaman önem taşımaktadır. Bu noktada AVM sağlık firmasını farklı ve avantajlı kılan özellikler nelerdir?
Bizim şuan arızalı veya yatan cihazımız yok. Eğer cihaz çalışmıyorsa, ya doktorun tayini çıkmıştır ya da hastane kapalıdır. Teknik serviste 7/24 çalışan 0850 4331433 telefon numaramız var ve cep numaramızdan bir tanesi sürekli nöbetçi olan teknik personelde bulunuyor ve o personel gece nöbette olduğu için anında uzaktan bağlantı kurarak kullanıcının sorununu çözebiliyor. Hizmeti gerçek anlamda veriyoruz, proje üzerinde değil. İsteyen kullanıcılarımız deneyebilirler.
AVM Sağlık, cihaza ait uzaktan müdahale ve eğitim desteği vermekte. Bu özelliğin detaylarını ve avantajlarını öğrenebilir miyiz?
Bilindiği üzere birçok uygulama uzaktan erişim ile bizde bu teknolojiyi sonuna kadar kullanıyoruz. Hızlı olan dünyamızda zaman çok değerlidir. Bizde internetin hızını alarak kullanıcılarımıza çözüm ortağı oluyoruz. Bir telefon ve bir internet ile Türkiye’nin her noktasına ulaşıyoruz, hatta teknik personellerimiz nerede olurlarsa olsunlar akıllı cep telefonları ile kullanıcılarımıza ulaşıyorlar ve sorunlarını çözüyorlar. Kullanıcılarımıza maliyet yansımasın diye telefonlarımıza çağrı bırakmaları yeterli oluyor. Kayıtlı olan tüm kullanıcılarımız, çağrı yaptıklarında, hemen bağlantı kurularak sorun gideriliyor. Eğer mekanik sorun varsa ve uzaktan erişim ile giderilemez ise yerine kargo ile cihaz göndererek hizmetin aksamasını engelliyoruz.
2014 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti? 2015 yılına ilişkin beklentileriniz nelerdir?
Son 3 yılda sürekli büyüme trendindeyiz. Kullanıcılarımızın memnuniyeti arttıkça, tavsiye yöntemiyle büyüme oranımızda artıyor. Hem kamu hastanelerine, hem de özel hastanelere 2013 ve 2014 yılının en çok EEG EMG PSG cihazı satan firması olduk. Ayrıca marka olmuş zincir hastaneler de bizi fark ettikleri için bu hastanelere sistem kurmaya başladık. Zamanla, maliyetler önem kazanacağı için, en iyi ürünü en uygun fiyata almak amaç olacak. En iyi sistemleri en uygun fiyatla ve en uzun ömürlü olacak şeklide kuruyoruz.
Sektöre vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
Sağlık sektörü hızla büyümekte. Sağlık profesyonelleri her şeyin en iyisini ve en gelişmişini kullanmak zorunda. En iyi ürünü ve hizmeti en uygun fiyata almak, en önemli olan konu oldu.
Bir ürün alırken ezberi bozmak gerek ve alışkanlıklardan vaz geçerek zaman ve para kazanmak gerek. Yeni yeni olduğu için değil iyi ise alınmalı. Eskide eski olduğu için değil kötü ise atılmalı. Nörofizyoloji teknolojinin kullanımında çok önemli bir sahadır. Uzmanlarımızın vazgeçemedikleri sistemleri sorunsuz bir şekilde kullanmalarını sağlamak için biz sürekli hizmet vermek zorundayız. Ayrıca, yeni önem kazanan ve ameliyatların vaz geçilmezi olan Intraoperatif Monitorizasyon (IOM) sistemi için yeni uygulamalarımız başladı ve kısa sürede Türkiye genelinde ezberi bozacak sistemleri kuracağız. Dünyada tek olan Calscan kemik dansometresi büyük alana ihtiyaç olan cihazların yerine sadece topuktan ölçüm yapan yeni çözümlere bırakmak zorunda. Türkiye’de 35 merkezde kullanılan ve binlerce tarama yapan Calscan cihazı, gelecekte daha büyük önem kazanacaktır.
Navigasyon sistemi ile Transcraniyal Magnetik stimulasyon uygulaması başladı. Bazı üniversite hastaneleri bu sistemi kurmak araştırma yapmaktadır.Ayrıca İntra operatif monitorizasyon İOM ameliyat esnasında riskli olgularda operatörün riskini azaltmakta ve yön vermekte. Uzaktan erişim ile Polisomnografi laboratuvarında yapılan incelemede uzman hasta verilerini okuyarak raporunu oluşturabilmekte. Yeni nesil ölçüm cihazı olan Topuktan kemik yoğunluğunu ölçme sistemi AVM sağlık hizmetleri tarafında yürütülmektedir.