İsmini AstraZeneca’nın kırmızı otobüsünden alan ve Türk Tabipler Birliği tarafından akredite edilen “Solunum Durakları” Türkiye’nin her yerinden göğüs hastalıkları alanında uzmanlaşmış önemli kliniklerde gerçekleştirilen canlı yayınlarla hekimlerin deneyimlerini meslektaşlarıyla paylaşmalarına olanak tanıyor.
İlk iki durağı İstanbul’da, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi (GHH) ve Yedikule Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi (EAH) olan Solunum Durakları’nın üçüncüsü Ankara’da Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden gerçekleştirildi.
Dördüncü durak ise Acıbadem Üniversitesi Maslak Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği oldu. Toplantıda Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu ve Doç. Dr. Reha Baran’ın sunumlarıyla KOAH Alevlenmeleri ele alındı. KOAH hastalarında Alevlenme ataklarının mortaliteye etkisi, atak maliyeti gibi istatistiki verilerin yanı sıra hekimler, alevlenmelerde değerlendirme kriterleri, ilaç kullanımı ve hastaneye yatırma ve/ya yoğun bakım seçeneklerini değerlendirirken nerelere dikkat ettiklerini deneyimleri üzerinden paylaştı. Ayrıca tedavi kılavuzları ve en yeni araştırmalardan veriler sunan Prof. Dr. Çuhadaroğlu, “KOAH hastalarında her alevlenme hastalığın şiddetini artırmakta ve hastanın hayat kalitesinde düşüşe neden olmaktadır. Güncel kılavuzlar ve araştırmalar ışığında hastanın durumunun iyi değerlendirilmesi ve doğru tedavi kombinasyonlarının uygulanması atak sayısını azaltarak KOAH hastasının yaşam kalitesini artırmamızı sağlayabilir” dedi.
Bugüne dek düzenlenen canlı yayınlarla, 4 merkezden yapılan canlı yayını 80 klinikte yaklaşık 1000 hekim izledi. Ayrıca www.kazabam.com üzerinden de 300 hekim Solunum Durakları’nı takip etme fırsatı buldu. AstraZeneca’nın kırmızı otobüsü yıl boyunca Dr. Suat Seren GHH, Ankara Atatürk GH ve Göğüs Cerrahisi EAH, Kartal EAH Göğüs Hastalıkları Kliniği, Dicle Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakülteleri Göğüs Hastalıkları Kliniklerini ziyaret edecek.
AstraZeneca tarafından düzenlenen Solunum Durakları’nda ev sahibi tüm klinikler solunum alanındaki kendi özel uygulamalarını göstermek için fırsat bulurken, tüm canlı yayınlar kliniğin tanıtıcı belgesel filmi ile başlatılıyor. www.kazabam.com üzerinden gerçekleştirilen canlı yayınlar, farklı merkezlerden izleyicilerin aktif katılımına da olanak sağlıyor; izleyici soruları konuşmacı hekimlerin ekranına düşerek anlık olarak yanıtlanıyor.
Projenin yürütücüsü AstraZeneca Symbicort Kıdemli Ürün Yöneticisi Cemile Tufan Çelik “Dünyada 300 milyon kişi astımdan ve 210 milyon kişi ise KOAH’tan etkilenmektedir1,2. Ülkemizde her 100 erişkinden 5-7 ve her 100 çocuktan 13-15’inde astım görülmektedir1. KOAH ise halen mortalite anlamında hem ülkemizde hem de dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu. Bu konudaki öngörüler maalesef 2030 yılında dünyada ölüm nedenleri asında 4. sıraya yerleşeceği yönünde. Bu dünya için ağır bir yük. Bu nedenle solunum AstraZeneca’nın temel tedavi alanlarından. Bu alanda sadece geliştirdiğimiz yenilikçi tedavilerle değil karşılanmamış ihtiyaçların tespiti ve temel ihtiyaçların karşılanması için gerekli yatırımlarla da topluma fayda sağlamaya çalışıyoruz. ‘Solunum Durakları’ da solunum alan hekimlerimizin uzmanlaşmış göğüs hastanelerindeki farklı, başarılı uygulamaları birbirleriyle paylaşmalarına ve deneyimlerini artırmalarına olanak tanıyor” dedi.