Hava sıcaklıkları ve nem gittikçe artıyor ve herkes aşırı terlemekten dert yanıyor. Aşırı terleme hem sosyal hayatta hem de iş hayatında pek çok soruna yol açabiliyor.
Aşırı terlemenin kişinin hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen Liv Hospital Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Gonca Gökdemir “Terleme kişinin kıyafetlerinde bozulmaya yol açar. Vücutta kötü bir koku oluşmasına neden olur. Tüm bu sorunlar kişinin sosyal hayatını ve özel hayatını olumsuz etkiler. Örneğin avuç içi terlemelerinde kişi eliyle herhangi bir şey tutamaz, kimseyle tokalaşamaz, sürekli elerini saklama ihtiyacı duyar. Sosyal hayattan uzaklaşır, karşı cinsle iletişimden kaçınır. Hatta mesleğini bile yapamaz hale gelebilir” diyor. Doç. Dr. Gonca Gökdemir aşırı terlemenin tedavi yollarını anlattı.
– Terleme neden olur?
Terleme doğal bir olaydır. Herkes terler. Terleme vücut ısımızı normalde tutmak için gereklidir. Örneğin sıcak havalarda ya da stres ve utanma gibi psikolojik faktörlere bağlı, ateşli hastalıklarda vücut ısımız artar. Beynimiz bu artan vücut ısısını normale getirmek için bazı sinyaller göndererek ter bezlerinin çalışmasına yol açar. Bu durum vücut ısısında azalmaya neden olur ve böylece doğal denge sağlanır.
-Ne zaman aşırı terleme olarak tanımlanır?
Terleme bazı durumlarda normalden daha fazla olur ve kişinin hayatını olumsuz etkiler. Terleme kişinin kıyafetlerinde bozulmaya yol açar. Vücutta kötü bir koku oluşmasına neden olur. Tüm bu sorunlar kişinin sosyal hayatını ve özel hayatını etkiler. İşte bu durumda aşırı terlemeden bahsedebiliriz. Örneğin avuç içi terlemelerinde kişi eliyle herhangi bir şey tutamaz, kimseyle tokalaşamaz, sürekli elerini saklama ihtiyacı duyar.
– Aşırı terlemenin sebepleri nelerdir?
Terleme iki şekilde ortaya çıkar. Birincil (esansiyel) terleme; psikolojik faktörler, stres, utanma, heyecan gibi duygusal değişikliklerde oluşan aşırı terleme durumu. Diğeri İkincil (sekonder) terleme; altta yatan bazı hastalıklar (tiroid hastalıkları, menopoz dönemi, yüksek tansiyon, nörolojik bazı hst..), ilaçlar, alkol, kafein gibi maddelere bağlı ortaya çıkan aşırı terleme durumu. Biz burada herhangi bir hastalığa bağlı olmayan aşırı terleme rahatsızlığından bahsediyoruz.
– Aşırı terlemenin daha sık görüldüğü yaş aralığı var mıdır?
Aşırı terleme en çok 18-25 yaş arasında görülmektedir. Yapılan çalışmalarda aşırı terleme toplumda %5 oranında görüldüğü saptanmıştır. Aşırı terleme sorunu artan yaşla birlikte azalabilir. Ancak ileri yaşlarda da aşırı terleme sorunu görülebilir.
-Aşırı terleme vücudun hangi bölgelerinde daha çok görülür?
Normal koşullarda cildimizde her yer terlemektedir. Ancak aşırı terleme olarak tabir edilen durumlarda özellikle en çok yüz, koltukaltı, avuç içi ve ayak tabanlarında görülür. Bu bölgeler ter bezlerinin en yoğun olduğu bölgelerdir. Beyinden gelen sinyallere daha duyarlıdırlar.
-Aşırı terleme nasıl tedavi edilir?
Aşırı terleme tedavisinde ilk tercih edilecek yöntem terlemeyi önleyici krem, deodorant ve solüsyonların kullanımı olmalıdır. Ancak bu yöntemlerin sürekli ve uzun süreli kullanımı gereklidir ve etkileri çoğu zaman yetersizdir. Aşırı terleme tedavisinde iyontoforez yöntemi kullanılabilir. Elektrik akımı yoluyla terlemeyi önleyen bir metoddur. Ancak koltukaltı terlemelerinde uygulanamaz. Aşırı terleme tedavisinde en etkin tedavilerden biri botoks injeksiyonlarıdır. Özellikle yüz, koltukaltı ve avuç içi bölgelerinde tek seans ile terleme tamamen kaybolur. Botoksun etkisi 6-8 ay kadar sürmektedir. Botoks işlemi 15 dakikada uygulanmaktadır, herhangi bir anestezi gerektirmez. Tedavinin yan etkisi yoktur. Aşırı terleme tedavisinde cerrahi operasyonlar da uygulanmaktadır. Terleme bölgesindeki ter bezlerinin çıkarılması ya da terlemeye neden olan sinirlerin bloke edilmesi yoluyla terleme tedavi edilir.
– Botoks ya da ameliyat ile terlemeyi kesmenin yan etkileri var mıdır?
Aşırı terleme tedavisinde uygulanan botoks injeksiyonlarının herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak cerrahi yöntemler sonrasında cerrahinin uygulandığı bölge dışındaki bir bölgede aşırı terleme (kompansatuar terleme) önemli bir yan etkidir ve kalıcıdır.
Aşırı Terleyenler Karşı Cinsle İletişimden Kaçıyor
Aşırı terleme kişilerin sosyal hayatını ve mesleki hayatını olumsuz etkileyebilir. Hatta zaman zaman kabusa bile çevirebilir. Aşırı terlemeyle birlikte ortaya çıkan koku kişinin sosyal ortamlardan uzaklaşmasına neden olabilir. Ki bu durum kişinin hem psikolojik yönden kötü hissetmesine yol açabilir. Terleyen bölgeyi saklamaya çalışır. Kıyafet seçiminde zorlanır. Koyu renk kıyafetler, uzun kollu gömlek giymekten kaçınırlar. Özellikle ellerde çok terleme olduğunda ellerini saklama ihtiyacı duyar. Mesleğini yapamaz, yazı yazamaz, kalem tutamaz, tokalaşmaktan kaçınır. Karşı cinsle iletişime girmek istemez. Çünkü utanır. Elini saklama ihtiyacı hisseder.