12 Ekim Dünya Artrit Günü öncesinde Türkiye’de ilk kez hasta ve hekim dernekleri bir araya gelerek çok anlamlı bir etkinliğe imza attı.
Uzmanlık derneği Türkiye Romatoloji Derneği ,hastaları temsil eden Artritle Yaşam Derneği ile birlikte çarpıcı bir farkındalık etkinliği düzenlediler. Piyanist Burçin Büke, Akapella topluluğu Vokaliz ve Serkan Bozkurt’un kareografisi ile dans eden Yeliz Kılıç, Artrit hastalarının neler yaşadıklarını aktarmak için sanatı kullandı.
Türkiye Romatoloji Derneği ve Artritle Yaşam Derneği tarafından birlikte düzenlenen etkinliğin bu yılki teması ‘’ Daha iyi yaşa , daha sağlıklı yaşlan ‘’. Her iki dernek bu yıl Artrit hastalığına dikkat çekmek için farkındalık oluşturmak amacını değişik bir yöntemle gerçekleştirme yolunu seçti. İstanbul İstinye Park’ta gerçekleşen etkinlikte üç farklı sanat dalını bir araya getiren bir performans sergilendi. DJ Barthez’in moderatörlüğünde gerçekleşen organizasyonda ilk olarak piyanist Burçin Büke’nin doyumsuz müziği ve Vokaliz grubunun etkileyici vokalleri ile dans eden Yeliz Kılıç, izleyenler için unutulmaz bir gösteri sergiledi. Gösterinin hemen ardından bu kez Burçin Büke ve dansçı Yeliz Kılıç, Artrit hastalığının hayat kalitesine olan etkilerini değişik bir yol ile deneyimlediler. Sanatçıların elleri , parmakları ve omuzları tıpkı bir Romatoid Artrit hastasının yaşadığı gibi kurdeleler ile sarılarak hareket kabiliyetleri sınırlandı. Ardından ilk gösteri tekrarlandı. Ancak bu kez hayli ilginç görüntüler ortaya çıktı. Parmakları ve kolları sarılı olarak piyano çalan Burçin Büke ve yine eklemleri sarılmış vaziyette olan Yeliz Kılıç, Vokaliz grubu eşliğinde ilk performanslarını tekrar sergilediler. İzleyenlerin şaşkın bakışları altında performanslarını sergileyen sanatçılar ilginç görüntüler oluşturdular.
Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurullah Akkoç , hastalıkta erken teşhisin önemli olduğunu, özellikle sabahları ellerde görülen tutukluk , ağrı ve şişkinliğin dikkat edilmesi gereken belirtiler olduğunu belirtti. Akkoç: ‘’ Eğer erken tanı konup tedavi başlanmazsa, kas iskelet sisteminde gelecekte geri dönüşü olmayan hasar ortaya çıkar. Ülkemizde çoğu zaman insanlar bu hastalığa yakalandıkların bile farkında olmuyorlar. İkinci bir konu ise romatizmalı hastaların doğru doktora erişiminin önemidir. Ancak ülkemizdeki bir diğer problemde yeterli romatolog olmamasıdır.’’ Şeklinde konuştu.
Artrit ile Yaşam Derneği Başkanı Sarah Adut ise bilinçlenmeye dikkat çekti. Adut: “ Artrit sadece basit bir eklem ağrısı ya da sadece yaşlıların hastalığı değil, hayatınız boyunca bununla yaşamayı öğrenmeniz gereken ciddi bir rahatsızlıktır. Türkiye’de yüz binlerce hasta olmasına rağmen hastalığa karşı oluşan bilinç oldukça az. Artritle Yaşam Derneği olarak öncelikle toplumumuzda hastalığa karşı bir bilinç oluşturma gayretindeyiz. Bu kapsamda bugün sanat yolu ile kendimizi anlatmaya çalıştık. Eğer bir kişiyi bile Artrit konusunda bilinçlendirebildiysek ne mutlu.” dedi.
Dünya Artrit günü kapsamında bu yıl “Daha iyi yaşa, daha sağlıklı yaşlan” sloganı kapsamında her iki dernek 11 Ekim’de İstanbul’da da bir toplantı gerçekleştirecek ve bu etkinliğe Avrupa Romatizma Birliği (EULAR) içindeki Avrupa’daki artrit/romatizma hasta derneklerini temsil eden PARE (PEOPLE WITH ARTHRITIS/RHEUMATISM IN EUROPE) komitesinden de bir temsilci katılacak.