28-29 Ocak 2013 tarihinde Arap Sağlık Fuarı ve Kongresi süresince Dubai Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi’nde düzenlenecek olan Orta Doğu Şeker Hastalığı Konferansı’nda tartışılacak.
BAE’de kontrol altına alınamayan şeker hastalığı salgınının ekonomiye olan etkisi konusunda özel ve devlet sektöründen müşterek hareket etmeleri beklenmektedir. Arap Sağlık Uzmanları, en son yayımlanmış şeker hastalığı kılavuzunda yer alan önerileri Birleşik Arap Emirlikleri üzerine odaklanarak gözden geçireceklerdir. Küresel şeker hastalığı salgınının en etkili unsurları arasında, kontrol altına alınamayan şeker hastalığının insan sağlığı üzerindeki yıkıcı etkisi dışında ekonomiye vurduğu darbedir. Şeker hastalığı teşhis edilmiş hastalar, ortalama, sağlıklı insanlardan 2.3 katı oranında daha yüksek sağlık harcamaları vardır. Booz Allen Hamilton tarafından hazırlanan yeni rapora göre, Birleşik Arap Emirliklerinde (BAE) artan şeker hastalığının maliyeti, uzman servislere olan ihtiyaca ilişkili olarak önümüzdeki 10-15 sene içinde devletin sağlık hizmetlerinin giderlerine orantısız bir şekilde etkileyecektir.
Bu sorun ilk defa, 28-29 Ocak 2013 tarihinde Arap Sağlık Fuarı ve Kongresi süresince Dubai Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezinde düzenlenecek olan Orta Doğu Şeker Hastalığı Konferansında tartışılacaktır. Abu Dhabi Imperial College Londra Şeker Hastalıkları Merkezi (ICLDC) Medikal ve Araştırma Direktörü ve Orta Doğu Şeker Hastalığı Konferansında konuşmacı olan Dok¬tor Maha Barakat’a göre, “ICLDC’nin inancına göre, öncelikle Şeker hastalığı probleminin Birleşik Arap Emirlikleri’nde neden var olduğunu anlamak, ikinci olarak, var olan problemin dünyada ileri gelen tedavilerle ele alınması yoluyla güçlüklerin üstesinden gelerek önlenmesi ve üçüncü olarak, şeker hastalığının yüksek risk taşıyan insanlarda ilerlemesini önlemektir. Ne yazık ki, herhangi bir küçük klinikte, halk sağlık ocakları veya hususi endokrin hastane bölümlerinde sorun çözümlenemiyor. Çünkü hasta sayısı tek kelimeyle çok fazla.” Dr. Barakat aynı zamanda en son Amerikan Şeker Hastalığı Kuruluşu tarafından yayımlanan Şeker Hastalığı kılavuzu (2013 Anlaşma Beyanı), aynı zamanda Uluslararası Şeker Hastalığı Federasyonu (İkinci tip Şeker Hastalığı için Küresel kılavuz 2012), ve Şeker Hastalığında rastlanan Yemek Sonrası Glikoz Yönetimi ile ilgili Küresel Kılavuz 2012 inceleyecek.
Kişi başına (yetişkin nüfusun) düşen şeker hastalığı yaygınlığı açısından BAE dünyada onuncu sırada yer alıyor; Uluslararası Şeker Hastalıkları Federasyonundan gelen en son rakamsal verilere göre, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan yetişkin nüfusun yüzde 19.2’inde Şeker Hastalığı bulunduğunu gösteriyor ve bu insanların yarısı kendilerinin şeker hastası olduklarını bilmiyorlar. Ekim 2012 de Booz Allen Hamilton tarafından yazılmış “GCC ve Birleşik Arap Emirlikleri içinde Büyüyen Şeker Hastalığının Araştırılması” başlıklı rapora göre, şeker hastalığının Birleşik Arap Emirliklerinin mali kaynaklarını zorlayarak toplumsal bir maliyete yol açıyor. 2011 de yapılan analizlere göre, Birleşik Arap Emirliklerindeki Şeker hastalığının toplam maliyeti (sağlık hizmetleri, ölüm ve engellilere ilişkin olanak giderleri dâhil olmak üzere) 6.6 milyar dolara (24 Milyar Dinar) veya GDP’nin (Gayri Safi Hâsıla) yüzde 1.8 oranında olup, bu giderler her hangi bir GCC ülkesindeki giderlerden daha yüksektir.