“Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla bir araya gelen annelerin hazırladığı sütsüz, yumurtasız, glütensiz yüzlerce tarif “Alerji Dostu Tarifler” kitabında bir araya getirildi. Alerji ile Yaşam Derneği ve Çocuk Alerji ve Astım Akademisi’nin (ÇAAAD) katkılarıyla hazırlanan kitap, alerjik çocukların yiyemedikleri yemeklerin farklı malzemelerle doğal, katkısız ve lezzetli şekilde yeniden hazırlanabileceğini herkese gösteriyor.
Alerjik çocuklara özel sütsüz, yumurtasız ve glütensiz tarifler, Alerji ile Yaşam Derneği ile Çocuk Alerji ve Astım Akademisi’nin (ÇAAAD) katkılarıyla hazırlanan “Alerji Dostu Tarifler” adlı kitapta bir araya getirildi. Alerjik çocukların yiyemedikleri yemeklerin, farklı malzemelerle baştan oluşturulduğu yüzlerce sağlıklı tarifin yer aldığı “Alerji Dostu Tarifler” kitabının tanıtımı Baltalimanı Portaxe’de düzenlenen iftar yemeğinde gerçekleştirildi.
Yemekte konuşan Alerji ile Yaşam Derneği Başkanı Özlem Ceylan, Besin Alerjisi Farkındalık Haftası’nın gelişmiş ülkelerdeki gibi Türkiye’de de kutlanması için öncülük ettiklerini hatırlatarak, “2015 yılından bu yana kendi imkânlarımızla gerçekleştirdiğimiz kampanyalar ile hem binlerce alerjik çocuk ailesine ulaştık hem de toplumda farkındalık oluşturulmasına katkı sağladık” dedi. Özlem Ceylan, “Alerji Dostu Tarifler” kitabının ortaya çıkış sürecini ise şu sözlerle dile getirdi: “2018 Besin Alerjisi Farkındalık Haftası kapsamında bir yemek yarışması düzenleyerek sütsüz, yumurtasız, glütensiz; genel alerjen ve rafine şeker içermeyen ama doğal, katkısız ve lezzetli tariflerin de türetilebileceğini herkese göstermek istedik. “Alerjik Çocuklarımıza Sağlıklı Yemekler Yapalım” çağrısıyla gerçekleştirdiğimiz bu yarışmada, anneler çocuklarının yiyemedikleri yemekleri alerjilerine uygun şekilde farklı malzemelerle baştan oluşturdu. 2016 yılında bebekvealerji.com sitesinde yayımladığımız sütsüz, yumurtasız, glütensiz tarif videolarıyla yemek yarışması kapsamında ortaya çıkan sağlıklı tarifleri birleştirip bir yemek kitabı haline getirerek tüm alerjik çocuk ailelerine ulaştırmak istedik. Yüzlerce tarif üzerinden yaptığımız değerlendirmeler, yoğun bir tasarım ve kontrol aşamasından sonra kitabımızı Nutricia’nın koşulsuz katkılarıyla sizlere ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Anneler arasındaki örnek dayanışmanın eseri olan bu kitap, imkânsız gibi görünen birçok tarifin mümkün olabileceğini, medikal diyete rağmen çocuklarımızın da sağlıklı ve dengeli beslenebileceğini gösteriyor.”
“Besin alerjileri özellikle son on yılda hem Türkiye’de hem dünyada ciddi artış gösterdi”
Çocuk Alerji ve Astım Akademisi (ÇAAAD) Başkanı Prof. Dr. Nermin Güler de, besin alerjilerinin özellikle son on yılda hem Türkiye’de hem de dünyada ciddi artış gösterdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Nermin Güler, Türkiye’de her 17 çocuktan birinde besin alerjisi görüldüğüne ve tıptaki tüm gelişmelere rağmen, henüz köklü bir tedavi yöntemi geliştirilemediğine işaret ederek, “Besin alerjisi olan bir çocuğun bakımında atılacak ilk adım, alerjik besinden kaçınmaktır. Ancak bunu sağlamak her zaman kolay olmuyor, çocuklarımıza ve ailelerine ayrı bir sorumluluk getirerek stres oluşturuyor. Besin alerjili çocuklarımızın mutlu ve sağlıklı yaşamaları için zevkle yiyebilecekleri yemeklere ihtiyaçları var. Sağlıklı, besleyici ve çocuklar için cazip yemekleri hazırlamak da annelerimizin gayretleriyle mümkün oluyor. Bu kitabın, yemek istediklerinden besin alerjisi nedeniyle mahrum kalan tüm çocuklarımızın sağlık ve mutluluklarına katkıda bulunması diliyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu: “Alerjik beslenmede gıda güvenliği çok önemli”
Çocuk Beslenme Uzmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu ise alerjik çocukların beslenmesini güvenli gıdalardan oluşan menülerle çeşitlendirmenin çok önemli olduğunu söyleyerek. “beslenmedeki yasaklar sadece çocuğun değil tüm ailenin mutfağını ve yaşam biçimini olumsuz etkiler. Bu tarifleri onların beslenmesini renklendireceğini kendilerinin ve ailelerin yaşam kalitesini iyileştireceğini düşünüyorum” dedi.
Besin Alerjisi Farkındalık haftası dolayısıyla çocukların gösterdiği birçok belirtinin alerji kökenli olabileceğini ebeveynlere anlatmayı amaçlayan ve alerjide erken tanının önemine değinen farkındalık videosu ise tüm sosyal medya mecralarında yayınlandı.
Berkman Padar Yayın Grubu tarafından hazırlanan “Alerji Dostu Tarifler” kitabında alerji dostu 175 tarif yer alıyor. Anneler arasındaki dayanışmanın eseri olan kitap, kahvaltıdan hamur işlerine, soslardan kremalara birçok tarifin alerji dostu ve sağlıklı şekilde hazırlanabileceğini gösteriyor.
#güncel , #hekim , #yaşam , #sağlıklıyaşam